Kara Liste Nedir? Kara Listeden Nasıl Çıkılır
Kara Liste Nedir? Kara Listeden Nasıl Çıkılır

Kara Liste Nedir? Kara Listeden Çıkmak Bilinmeyenler |2023

Kara Liste Nedir?

Kara liste nedir sorusu özellikle kredi çekmeye çalışan ya da kredi kartı almak isteyen ama daha önce de bankalarla sorunları olan tüketicilerin sıklıkla sorduğu bir sorudur. Kara liste kısa bankaya borçlanan bir kişinin borcunu düzenli olarak ödememesi sonucu yasal takibe alınmasıdır. Bu kişinin, borcunu ödemesi konusunda risk teşkil etmesi sonucu özel bir listeye alınması ve tekrar kredi kullanmasının engellenmesidir.

Kara Liste’ye Nasıl Girilir?

Borçlu bankaya olan borcunu düzensiz ödemesi sonucu kara listeye girer. Borçlu kredi ya da kredi kartı borcunu 90 gün içerisinde yapmaz ise banka tarafından yasal takibe alınmaktadır. Borçlu kişinin kredi notu düşürülmekte ve ödeme gerçekleştirilmez ise Liste’ye girmektedir ve bu liste’ye girmesi sonucu da hiçbir bankadan kredi alamaz.

Kara Liste’den Nasıl Çıkılır?

Kara listeden çıkma için ilk önce borçlu kişinin borcunu tamamen ödemesi gerekmektedir. Eğer ödemez ise kara listede kalmaya devam edecektir. Borçlu kişi borcunun tümünü ödese dahi önceden yasal takipte olduğu için hala  listede olmaya devam edecektir. Bu durumda borcunu tamamen ödeyen kişinin ilk olarak kredi notunu yükseltmesi ve bankalara düzenli ödeme yapabileceğini göstermesi gerekmektedir. Aksi halde kredi notu düşük olduğu için sanıldığı gibi 5 yıl sonra listeden çıkamayabilir.

Bu listeden çıkabilmek için izlenilmesi gereken temel iki yol vardır. Bunlar:

  •  Düşük limitli dahi olsa bir kredi kartı alınmasıdır.
  •  Otomatik ödeme talimatı yapılmasıdır.

Kredi Notu Nedir?

Kredi veya kredi kartı için bankaya başvuru yapan bir kişinin banka tarafından ilk bakıldığı kriterdir. Kredi kartlarının ya da kullanılmış kredilerin düzenli ödenmesi, gelir durumu, kredi kullanma sıklığı gibi durumlar kredi karnesini oluşturmaktadır. Borçlu kişinin kredi kartını ya da kullandığı krediyi düzenli ödememesi sonucu kredi notu düşürülmekte, kredi kartı alması ve kredi çekmesi zorlaşmaktadır.

Kredi Notu ve Kara Liste Farklı Mıdır?

Kredi notu ile siyah listeye dahil olmayı insanlar birbirine karıştırmaktadır. Listeye girmek ile kredi notunun düşük ya da yüksek olması birbirinden farklı konulardır. Kredi notu tüketicinin yaptığı ödemelere ve borç miktarına göre belirlenen bir nottur. Kredi geri ödeme riskinizi hesaplamaktadır. Alacağınız kredi miktarını, kredi faizini, vadesini de etkilemektedir.

Bu makale ilginizi çekebilir:   Kennet Arrow Kimdir? Arrow Olanaksızlık Teoremi Nedir?

Listeye girmek ise bankaların gözünde doğrudan sorunlu bir müşteri imajına sahip olmanıza neden olur. Bu listede olduğunuz süre boyunca eğer yüksek bir geliriniz değil SERVETİNİZ yoksa kredi ile ilgili sorun yaşamaya devam edebilirsiniz. Örneğin kredi kartınızın borcu nedeniyle daha önce listeye girdiniz ve geliriniz olmasın. Bir süre sonra iyi bir maaşla işe girin.

Kredi kartı veya kredinizi sadece maaş müşterisi olduğunuz yerde alabilirsiniz. Kısaca maaş müşterisi olmadığınız bankalardan size kredi limiti açılma ihtimali çok zordur. Bu yüzden kara listeye girmeme konusunda oldukça özen gösterin. Kredi notunuzu yüksek tutmak ise kredili işlemlerinizde ödemelerinizi günü gününe yapmaya çalışın. Bankalar birliğinin liste ile ilgilerinin olmadıklarını açıkladıkları web sayfasına ulaşmak için tıklayabilirsiniz

• Kredi notu hesapları KKB tarafından belgelenerek tutulmaktadır. Kara liste T.C. MB tarafından belgelenerek tutulmaktadır.

• Kredi notu, kredi ve kredi kartı başvuruları değerlendirilirken referans olarak alınmaktadır.  Black List, borcunu ödemeyen kişinin yasal takibe alınmasıdır.

Kredi Notu Hesaplaması

Kredi Kayıt Bürosu’na (KKB) bağlı durumda ki Findeks tarafından çeşitli durumların oranlanması ile oluşmaktadır.

Kredi notu hesaplanmasında beş temel faktör vardır. Bunlar:

1. Kredi ve kredi kartının düzenli ödenmesi kredi notunun %35 etkilemektedir.

2. Mevcut borç durumu kredi notunu %35 etkilemektedir.

3. Kişinin yeni kredi çekmiş olması kredi notunu %11 etkilemektedir.

4. Kişinin kredi kullanım sıklığı kredi notunu %10 etkilemektedir.

5. Diğer faktöreler kredi notunu %9 etkilemektedir.

Kara Liste’nin Bilinmesi Gereken Özellikleri

  • Bu Liste T.C. Merkez Bankası’nda belgelenerek tutulmaktadır.
  • Kara listeye girmiş kişilere banka tekrardan kredi vermektedir ancak borçlarının hepsini ödemiş ve kredi notu sorgulanmasında ki kayıtlarının silinmiş olması gerekmektedir.
  •  Borçlunun borçlarının tamamını kapattıktan 5 yıl sonra black listeden çıkmaktadır.
  • Kredi Kayıt Bürosu’nda black liste sorgulama ve kayıt işlemleri yapılmaktadır.
  • Borçlu tüm borçlarını kapatmış ise devletin çıkarttığı aflardan yararlanabilir.
  • Listeye giren borçlu kişilere yasal olarak haciz işlemleri başlatılabilir.
  • Listeye giren kişi borçlu olduğu banka ile iletişime girerek borcunu yapılandırmak ya da taksitlendirmek isteyebilmektedir.

Kara Liste Sorgulama

Kara Liste’de olup olmadığını sorgulamanın üç yolu vardır. Bunlar;

1. Başvuru yaparak sorgulama; kişi müşterisi olduğu bankaya giderek kredi başvurusu yapacağını söyler, başvuru yapar ve başvuru şartlarını inceleyen müşteri temsilcisi kişinin bu liste de olup olmadığını görebilmektedir.

2. Risk merkezi raporu ile sorgulanma; kişi banka şubelerine giderek ve ya Online İşlemlerden risk merkezi raporu alabilmekte ve kişinin bu listede olup olmadığı yazmaktadır.

Bu makale ilginizi çekebilir:   Hisse Bakiyesi Yetersiz ve Eksiye Düşme |2023

3. Merkez Bankası ile sorgulanma; kişinin Merkez Bankası Genel Müdürlüğü’nde dolduracağı dilekçe ile kara listede olup olmadığını öğrenebilmektedir.

Yazar: Buse Ünzüle CEYLAN

Sıkça Sorulan Sorular

Banka Kara Liste kaç yılda silinir?

Kısaca cevap verirsek listeden adınız ve bilgileriniz beş yıl sonunda silinir. Bu silinme işlemi ister varlık yönetim şirketi, ister bankaya olsun borcunuzu kapattığınız gün itibari ile başlar.

Sms ile kara liste sorgulama

Kısa Mesaj servisi SMS ile mesaj yollayarak listede olup olmadığınızı sorgulayamazsınız. Bunun için bir bankaya başvurup kredi çekmeyi deneyebilirsiniz. Ya da findeks üzerinden daha önce sorunlu kredilerinizi ödediğiniz son tarihi baz alarak beş yılın geçip geçmediğine bakınız

KAYNAKÇA

  • https://www.hesapkurdu.com/kredi-notu/rehber/kredi-notu-kara-liste-nedir
  • https://www.hangikredi.com/bilgi-merkezi/kara-liste-nedir/
  • https://www.paradurumu.com/kredi-notu