Çekiç Boğa Formasyonu

Çekiç Boğa Formasyonunun Tanımı

Çekiç Boğa Formasyonu bir düşüş trendi içerisinde ve/veya trendin en dip seviyesinde meydana gelir. Trendin dibini döven bir yükseliş miktarı gösterdiği için “boğa” ve çekici andırdığı için “çekiç” adını alarak “çekiç boğa formasyonu” oluşturur. Gün boyunca oluşan bar, gün sonuna doğru günün en yüksek fiyatında siyah/beyaz ortalama bir gövde ve uzun alt gölge oluşturur.

Tanınma Kriterleri Nelerdir?

  • Ayı piyasası hakimdir.
  • Günün en yüksek fiyatından aşağıya doğru küçük/orta bir gövdeye sahiptir. Gövdenin siyah veya beyaz olması önemli değildir.
  • Alt gölge, gövde boyunun en az iki katı kadar olmalıdır.
  • Üst gölgenin olmaması idealdir.

Formasyonun Özel Şartları Nelerdir?

  • Çekiç’in gövdesi küçük olmalıdır.
  • Çekiç’in alt gölgesi gövde uzunluğunun iki katı kadar olmalıdır.
  • Oluşan alt gölge ortalama bir mum çubuktan kısa olmamalıdır.
  • Üst gölge ya hiç olmamalı  ya da önemsenmeyecek kadar az olmalıdır.
  • Çekiç gövdesinin en alt noktası ondan önce oluşan son iki düşüş barından daha aşağıda olmalıdır.

Yatırımcı Psikolojisi

Çekiç Boğa formasyonu genellikle düşüş trendi içerisinde ortaya çıkar. Piyasa açılışından sonra fiyatlar ayıların baskısı ile sert bir şekilde düşmeye başlar. Gün içinde yavaşlar ve alıcılar piyasada üstünlüğü ele geçirir. Fiyatlar günün en yükseğine doğru geri döner. Ayılar güç kaybetmiştir. Özellikle açığa satış /  kısa  pozisyon alanlar bu yükseliş sonucu panik içerisine girer. Özellikle gün sonuna doğru açık pozisyonlarını kapatmak zorunda olanlar panik işlemleri ile bu yükselişe dolaylı şekilde yardım bile etmiş olabilirler. Çekiç görünümü alan mum çubuğun gövdesi beyaz ise piyasa boğaların lehine kuvvetlenmiştir.

Formasyon Teyidi

Formasyonun teyit edilmesi için sonraki fiyatların, çekiç gövdesinin en üst seviyesini aşmalıdır. Sonraki mum çubuklar ile bu durumun teyidi alınır. Teyit seviyesi Çekiç gövdesinin üst sınırı olarak tanımlanır. Formasyonun teyit edilmesi için, fiyatların bu seviyeyi aşması gereklidir.

Stoploss (Zarar kesme) Noktası

Stoploss seviyesi çekiç görünümlü mum çubuğun gün içinde  değdiği en düşük fiyat olarak kabul edilir. Fiyatların yukarı gitmesi beklenirken,, fiyatlar  aşağı doğru düşmeye başlar  ve çekiç formasyonundan sonra oluşan mum çubuklar stoploss seviyesinin altına gelirse  zarar kes yapmak gereklidir.

Bu makale ilginizi çekebilir:   Ters Şemsiye Mum Çubuğu