Güvercin Yuvası Boğa Formasyonu

Güvercin Yuvası Boğa Formasyonu

Güvercin Yuvası Boğa Formasyonu

Değen Mumlar Boğa formasyonu düşüş trendi içinde oluşan iki mum çubuktan oluşur. İlk önce uzun gövdeli siyah mum çubuk oluşur. Daha sonra da uzun siyah gövdenin içinde kalan siyah gövdeli mum çubuk gelir. Mum çubukların şekli rengi dikkate alınmaz ise hamile boğa formasyonu şekline benzemektedir.

Tanınma Kriterleri Nelerdir?

  • Düşüş trendi / Ayı piyasası içerinde görülür.
  • İlk önce siyah gövdeye sahip mum çubuk görülür.
  • İkinci mum çubukta fiyatlar aşağıda boşluk bırakarak yukarıda açılır.
  • İkinci mum çubuk , ilk mum çubuk gövdesinin tamamen içinde kalır.

Formasyonun Özel Şartları Nelerdir?

  • Siyah mum çubuk ve sonrasında gelen yine siyah gövdeli, iki mum çubuktan oluşur.
  • İlk gün ortalama boyda veya uzun bir siyah mum çubuk oluşmalıdır.
  • İkinci gün fiyatlar aşağıda boşluk bırakarak yukarı doğru boşluklu açılmalıdır
  • İkinci gün oluşan mum çubuğun tümü, ilk mum çubuk gövdesi içinde kalmalıdır.

Yatırımcı Psikolojisi

Piyasada ayıların baskısı hakimdir. Formasyon düşüş trendi içinde görülür. İlk gün oluşan siyah normal veya uzun gövdeye sahip mum, piyasada satıcıların oldukça baskın olduğunu gösterir. Siyah mumun oluştuğu gün fiyatlar düşer, orta veya uzun bir siyah mum çubuk oluşur.

Sonraki gün boğalar seans açılışı ile piyasada oldukça iştahlıdır. Fiyatlar önceki gün kapanış fiyatından yukarıda açılır ve yükselmeye devam eder. Buna rağmen boğalar gün içinde gücü koruyamaz ve fiyatlar açılış fiyatından aşağıda ama bir gün önceye göre daha yukarıda kapanır. Bu sırada siyah küçük gövdeli bir mum çubuk oluşur. Bu mum çubuk piyasada ayıların güç kaybettiğini gösterdiğinden muhtemel bir yükseliş trendi habercisidir

Yatırımcı psikolojisi için davranışsal finans makale serilerini okuyabilirsiniz. 

Formasyon Teyidi

Bu formasyonun teyit edilmesi için ilk siyah mum çubuğun gövdesinin orta noktasına gelen fiyat veya ikinci siyah gövdeli mum çubuk fiyatının kapanış değeri dikkate alınır. Bunlardan hangisi yüksek ise, sonrasında oluşan fiyatların bu seviyeden yukarıda olması gerekir. Yani üçüncü mum çubuk kapanış fiyatı yüksek olur ise formasyon teyit alır.

Stoploss (Zarar kesme) Noktası

Stoploss seviyesi, ilk oluşan uzun siyah mum çubuk fiyatının gördüğü en düşük fiyat olarak belirlenir. Piyasada fiyatların yukarı gitmesi beklenirken, fiyatlar aşağı doğru düşmeye başlar. Oluşan yeni mum çubuklar, stoploss seviyesinin altına gelir bu durumda stoploss yapmak gereklidir.

Bu makale ilginizi çekebilir:   Siyah Kapanan Marubozu Mum Çubuğu

Formasyonun Güvenilirliği

Borsa İstanbul 100 grafiğinde ortaya çıkan 3 Güvercin Yuvası boğa formasyonundan  1 tanesi teyit almıştır. Bu formayonun net getirisi ise yüzde 1 olmuştur.