Yükselen Blok Ayı Formasyonu

Yükselen Blok Ayı Formasyonu

Piyasa yükseliş trendindeyken her biri bir önceki kapanışa göre daha yüksek kapanan artarda dizilmiş üç beyaz mum çubuğundan oluşur.

Tanınma Kriterleri Nelerdir?

1. Piyasada yükseliş trendi geçerlidir.
2. İlk gün beyaz bir mum çubuğu oluşur.
3. İzleyen iki gün, açılış fiyatı bir önceki günün gövdesinin sınırları içinde kalan ve kapanış fiyatı da bir önceki kapanış fiyatının üzerinde olan beyaz mum çubuklarıdır.
4. Son iki mum çubuğunun üst gölgeleri göreceli olarak daha uzundur.

Formasyonun Özel Şartları Nelerdir?

Yükselen Blok Ayı’nın birinci mum çubuğu normal veya uzun bir beyaz mum çubuğu olmalıdır. Onu izleyen ve art arda gelen beyaz mum çubuklarının her biri önceki günün gövde sınırları içinde açılmalı ve yine önceki günün kapanış fiyatının üstünde kapanmalıdır. Bu üç beyaz mum çubuğunun sırayla üst gölgeleri büyürken gövdeleri küçülmelidir.

Yatırımcı Psikolojisi

Güçlü beyaz bir mum çubuğunu, önceki kapanış fiyatının üzerinde kapanan diğer bir beyaz mum çubuğu izler. Art arda oluşan iki beyaz mum çubuğu piyasadaki yükseliş trendini desteklemekte ve durum boğaların lehine gözükmektedir. Kuvvetli yükseliş trendi diğer boğaları da piyasaya çeker ve üçüncü gün önceki kapanış fiyatının üzerinde kapanan bir mum çubuğu daha oluşur. Oluşan bu üç beyaz mum çubuğuyla boğalar piyasaya hâkim görünmektedir, ancak zayıflama işaretleri vardır. Birincisi, gövdeler gitgide kısalmaktadır, bu da piyasada kararsızlığın arttığını göstermektedir. İkincisi, her gün bir önceki gövdenin sınırları içinde kalacak şekilde yani düşerek açılmaktadır. Üçüncü olarak da üst gölgeler gitgide uzamaktadır. İkinci ve üçüncü günler daha yukarıda kapanışlar yapsa da kapanış fiyatları arasındaki fark giderek azalmaktadır. Bütün bunlar yükseliş trendinin güç kaybettiğinin işaretleridir, boğalar artık dikkatli olmalıdır.

Yatırımcı psikolojisi için davranışsal finans makale serilerini okuyabilirsiniz. 

Formasyon Teyidi

Teyit seviyesi son beyaz gövdenin orta noktası olarak tanımlanır. Formasyonun teyit edilmesi için, fiyatların bu seviyeyi aşağı yönde kırması gereklidir.

Stoploss (Zarar kesme) Noktası

Stoploss seviyesi son iki günün en yüksek fiyatlarından daha yüksek olanı olarak tanımlanır. Sinyalin ardından, herhangi bir yukarı yönlü formasyon belirlenemeden fiyatlar aşağı gideceğine yukarı gitmeye başlar ve stoploss seviyesinin üzerinde kapanır veya bu seviyenin üzerinde ardışık zirveler meydana gelirse, stoploss tetiklenir.

Formasyonun Güvenilirliği

Bu makale ilginizi çekebilir:   Belden Tutma Boğa formasyonu