Yukarı Stoploss Boğa Formasyonu

Yukarı Stoploss Boğa Formasyonu

Bu standart bir mum çubuğu formasyonu değildir. Bu formasyon, tüm teyit edilmiş aşağı yönlü formasyonların bir tamamlayıcısıdır. Bir Yukarı stoploss’un devreye girmesi için, teyit edilmiş en son aşağı yönlü formasyona ait stoploss seviyesinin üzerinde bir kapanış veya bu seviyenin üzerinde iki ardışık gün içi en yüksek seviye olması gerekmektedir.

Tanınma Kriterleri Nelerdir?

1. Aşağı yönlü bir formasyon belirlenir ve teyit ve stoploss seviyeleri tespit edilir.
2. Ardından, formasyon teyit edilir ve bir SAT veya AÇIĞA SAT sinyali verilir.
Yeni bir yukarı yönlü formasyon belirlenemeden fiyatlar ya bir kere stoploss seviyesinin üzerinde kapanır ya da ardı ardına iki gün stoploss seviyesinin üzerine çıkarak yüksek seviyeleri test eder.
4. Yukarı stoploss tetiklenir

Formasyonun Özel Şartları Nelerdir?

Her aşağı yönlü mum çubuğu formasyonuna eşlik eden bir stoploss seviyesi vardır. Bu seviye, formasyonun teyit edilmesi sonucu verilen bir SAT veya AÇIĞA SAT sinyaliyle birlikte aktif hale gelir. Eğer bu sinyalin ardından, herhangi bir yukarı yönlü formasyon belirlenemeden fiyatlar aşağı gideceğine yukarı gitmeye başlar ve stoploss seviyesinin üzerinde kapanır veya bu seviyenin üzerinde ardışık zirveler meydana gelirse, stoploss tetiklenir. Tetiklendikten sonra, teyit olmuş son aşağı yönlü formasyonun stoploss seviyesi sanki bir yukarı yönlü formasyonun teyit seviyesiymiş gibi davranmaya başlar. Sistem, o noktadan itibaren, bir AL sinyali vermek için ihlal edilmiş stoploss’un yukarı yönlü teyidini aramaya başlar. Bu yukarı yönlü teyidin gerçekleşmesi için, fiyatların stoploss seviyesini yukarı doğru kırması gerekir.

Yatırımcı Psikolojisi

Kaotik piyasa ortamında, fiyatların düşeceği yönündeki tüm iddiaların gerçekleşeceğini söylemek çok zordur. Gerçi, teyit edilmiş mum çubuğu formasyonlarına bakılarak verilen satış kararları çoğu kez karlı işlemlerle sonuçlanacaktır. Ancak, mum çubuğu formasyonları bazen yatırımcıyı hatalı kararlara yönlendirebilir ve ayı tuzaklarına düşmelerine de neden olabilir. Yukarı stoploss bu tür durumlarda bir emniyet supabı olarak ortaya çıkar ve ayıların hatalı kararları sonucu doğabilecek büyük zararların minimum seviyede tutulmasını sağlar. İstatistiklere göre, Yukarı stoploss temelli sinyaller de en az diğer mum çubuğu formasyonu bazlı sinyaller kadar başarılı sonuçlar vermektedir. Bu açıdan, teyit oldukları takdirde, Yukarı stoploss’dan kaynaklanan sinyallere kesinlikle uyulmalıdır.

Yatırımcı psikolojisi için davranışsal finans makale serilerini okuyabilirsiniz. 

Formasyon Teyidi

Teyit seviyesi son teyit olmuş aşağı yönlü mum çubuğu formasyonunun stoploss seviyesi olarak tanımlanır. Yukarı stoploss’un teyidi için, fiyatların bu seviyeyi aşması gereklidir.

Stoploss (Zarar kesme) Noktası

Teyit seviyesi son teyit olmuş aşağı yönlü mum çubuğu formasyonunun stoploss seviyesi olarak tanımlanır. Yukarı stoploss’un teyidi için, fiyatların bu seviyeyi aşması gereklidir.

Formasyonun Güvenilirliği

Bu makale ilginizi çekebilir:   Ters Çekiç Boğa Formasyonu