Ekonomide Güven, Ahlak ve Oksitosin Hormonu İlişkisi

Güven, Ahlak ve Oksitosin Hormonu

Nöroekonomist Paul Zak, insanların başka insanlara neden güven duyduğu konusunu beyin,gen ve oksitosin hormonu çerçevesinde bulabilmek için binlerce kişi ile onlarca deney gerçekleştirmiştir. Güven neden önemlidir? 2000’li yılların başından itibaren artan sayıda çalışma ekonomik işlemlerin en basitinden alım ve satım işlemlerinin bile güven unsuru üzerine inşa edildiğini iddia etmektedir. Bu yüzden bir ekonominin en temel unsurlarından biri güvene dayanmasıdır.

Güven ve Ekonomi ilişkisi

Örneğin İtalya’nın Kuzey ve Güneyi on yıllardır farklı gelişmişlik seviyesine, kalkınma düzeyine sahiptir. Neden aynı dili konuşan, aynı ortak geçmişe ve tarihe, dini inanca sahip bu ülkede bölgesel gelir farklılığı yüksektir? Coğrafik olarak da benzer özelliklere sahip bu iki ülke üzerine yapılan çalışmaya göre ülkenin kuzeyindeki insanlar, güneyde yaşayanlara göre birbirine daha fazla güvenmektedir!

Güven olduğunda insanlar daha fazla sayıda ticari işlem yapmaktadır. Ticaretin daha fazla sayıda yapılması ülkenin kuzeyinin güneyden daha fazla gelişmesine yol açmıştır. Paul Zak, bir insanın neden başka insana güvendiği sorusunu, ahlakın gelişimi ve empati çerçevesinde bulabilmek için hem labarotuvar hem de alan deneyi olarak birçok araştırmada bulunmuştur. Zak’in bulduğu sonuçlara göre memeli canlıların (insanlar dahil) salgıladığı “oksitosin hormonu” insanların başkalarına karşı duyduğu güveni arttırmaktadır. Zak’in elde ettiği sonuçlara göre oksitosin insanların empati seviyesini de yükseltmektedir.

Oksitosin ve Empati İlişkisi

Oksitosin hormonu hem beyinde hem de kanda üretilen ama belirli olaylar gerçekleşmediğinde sıfır düzeyine yakın seyreden bir hormondur. Zak’in elde ettiği sonuçlara göre kucaklaşmak diğer insanların oksitosin seviyesini arttırarak sizinle empati kurmasına ve size güvenmesine yardımcı olmaktadır. Yalnızca toplumun yüzde 5’lik kesimi empati duygusunu normal insanlar gibi yaşamamaktadır. Zak’in sonuçlarına göre küçüklüğünden itibaren sevgisiz ortamda büyüyen insanlar, seri katiller ve birçok suçlu çeşidi empati duygusundan yoksundur.

Oksitosin hormonu, insanların etkileşimde olduğu birçok olaydan etkilenebilmektedir. Sosyal medyada sevdiğiniz bir insanla sohbet etmeniz bile oksitosin seviyesini yükseltebilir.

Oksitosin hormonu salgılandıktan sonra 3 dakika içerisinde yarıya inen bir hormon çeşididir. Bu da insanların başka insanlara güven duyması için gerekli olan süre hakkında kısmen bilgi verir. Yani bir insanda oksitosin hormonu salgılandıktan sonra yapılacak ekonomik işlemler için ortalama olarak ilk 6 dakika önemli hale gelmektedir. ilk 3 dakikada yüzde 50 azalan hormon seviyesi 6 dakikadan sonra yüzde 75 azalmış olmaktadır.

Bu makale ilginizi çekebilir:   Erkan Şahinöz'e göre Faiz Lobisi Var Mıdır?

Videoyu izleyerek Paul Zak’in diğer öngörüleri hakkında bilgi sahibi olabilirsiniz..