Türkiye’de Dolarizasyon Nasıl Engellenir? – Atilla Yeşilada

Dolarizasyon Nedir?

Dolarizasyon, bir ülkenin vatandaşlarının kendi para birimine güvenmeyip tasarruflarını başka ülke para birimlerine çevirmesi ve o şekilde tutmasıdır. Dünyada en çok kullanılan para birimi dolar olduğu için dolarizasyon denmektedir. Atilla Yeşilada, 2018 Yılının Ağustos ayından bugüne Türk Vatandaşlarının TL’ye karşı güvensizliğinden kaynaklanan paralarını dövize çevirme yani Türkiye’de dolarizasyon sebeplerini ve etkilerini anlatıyor.

Türkiye’de Dolarizasyon Ne Kadar?

Atilla Yeşilada’nın da söylediği üzere Ağustos ayına doğru 180 milyar dolara yaklaşan döviz tevdiat hesabı bulunmaktaydı. Merkez Bankasının dolaylı müdahalesi ve Eylül ayındaki yüksek faiz artışı ile DTH öncelikle gerilemiş 150 milyar dolar civarına inmiştir. Buna rağmen beklenen yapısal adımların atılmaması, doların düşmesi ile beraber TL’ye dönen mevduatların tekrardan dolara ve Euro’ya çevrilmesine neden olmuş Ekim ayından itibaren DTH’ları tekrar yükselişe geçmiştir. Kısaca Doların düşmesini TC vatandaşları alım fırsatı olarak değerlendirmiştir.

Türkiye’de Dolarizasyon Sebepleri Nelerdir?

Türkiye’de dolarizasyonun en büyük sebebi, parasını mevduat faizinde tutmanın birikimlerini eriteceğini düşünen vatandaşların ekonomik durum ile ilgili algısıdır. Bu konuda enflasyonun TÜİK’in açıkladığı enflasyon oranlarından yüksek olduğunu düşünen insanlar, bankaların verdiği mevduat faizi oranlarının gerçeği yansıtmadığını düşünerek dolar almaya devam etmektedir.

Özellikle seçim sonrasında istenilen ekonomik yol haritasının gelmemesi, parasal genişleme ortamında TL’nin değer kaybetme ihtimalini tetikleyecek iken kemer sıkma politikalarının iptal edilen İstanbul B.S.B seçimlerinin ertesine bırakılması ve faizlerin arttırılmaması bir diğer sebeptir.

Dolarizasyonun Etkileri Nelerdir?

Dolarizasyon’un birçok etkisi vardır. Bunları kısaca şöyle sıralayabiliriz;

  1. Yerli para birimi yerine yabancı para birimine geçilmesi, Türk Lirası’nın değer kazanmasını önler.
  2. Türkiye gibi cari açık veren ve borçlanması gereken bir ülkenin dış borcunun geri ödeme miktarını arttırır.
  3. İthalata bağımlı bir ülkenin, ithalat faturası kabarır. Maliyetler yükselir ve enflasyonu körükler.
  4. İnsanlar, alışveriş yapma kararını erteler ve ekonominin küçülmesine neden olur.

 

Diğer makalelerimize de göz atabilirsiniz:

 

Bu makale ilginizi çekebilir:   Youtube Üzerinden Nasıl Para Kazanılır? |2023