Toplumsal Cinsiyet Eşitsizliği Nedir?

Toplumsal Cinsiyet Eşitsizliği

Toplumsal cinsiyet: İnsanoğlu topluma girerken yani doğduğunda toplumun ona atfettiği bir cinsiyet ile doğar. Bunlar kadın veya erkektir. Toplumun düzeni ve normları kadın ve erkeği farklı davranışlar, algılar, olgular ve durumlar olarak ikiye ayırır.

Dilde Toplumsal Cinsiyet Eşitsizliği

Bu bazı dillerdeki kelimelerde de böyledir. Örneğin Almanca ve İtalyanca da kimi kelimeler dişi veya erkek olarak ayrılıyor. İnsan doğduğunda biyolojik cinsiyeti anlaşıldığı andan itibaren toplumsal cinsiyet, o doğan bireyin cinsiyetine göre belirlenmiş bazı özellikler belirler ve uygulatmaya çalışır. Bu toplumsal cinsiyetin uygulatmaya çalıştığı cinsiyet ileriki zaman diliminde bireyin davranışlarını, hayatını, hal ve hareketlerini etkilemeye ve toplumun kültürünün bu özelliklerimi davranışlarında sergilemesini bekler. Daha sonra ise birey toplumun dayattığı cinsiyeti içselleştirmeye başlar farkında olmadan. Toplum bireye cinsiyet dayatır ve bireyin davranış, düşünce, inanç, görünüm, tutum algılarını kontrol eder. Toplumsal ve biyolojik cinsiyet ikiz gibidir beraber hareket ederler ve bireye dayattığı şeylerden ötürü bireyin kadınca ve erkekçe davranmasını kontrol eder. Bu cinsiyet dayatması her kültürde vardır özellikle Asya ve Orta Doğu toplumlarında çokça fazladır ve bu cinsiyet dayatması kadını dezavantajlı kılar. Bireye dayattığı cinsiyet ile bireyin rahat hareket etmesini ve özgürlüğünü sekteye uğratır. Bazı kültürlerde toplumsal cinsiyet gelenekseldir ve kadının özgürlüğünü yok eder. Kadını pasifize edip evden çıkmayan mutfak robotu olarak görüyorlar. Genel olarak fiziksel ve birçok kapsamda güçsüz görür ve kadını edilgen bir yapıya büründürür. Erkekleri ise yüceltir onlara fiziksel ve birçok kapsamda sorumluluk yükler kısaca erkeği nesnel hale getirirken kadını öznel bir duruma sokar. Bunun sebebi Biyolojik ve ekonomik şartlara dayandırılır. Bu cinsiyet dayatmalarının tarihi insanlık var olduğundan beri süregelmiştir. kadını pasifize eder demiştik bunun yanında kadın ve kız çocuklarını erkeklerle eşit olmayan konuma sokar ve erkeklerle aynı olanaklardan yararlanmasına engel olur kadının kamusal alana çıkmasını Etkin olmasını ve daha bir sürü şeyden mahrum kalmasına sebep olur. kadının toplumsal ve kültürel cinsiyet dayatmalarından dolayı ekonomik bağımsızlığını kötü yönde etkilenir ve onu erkeklere bağımlılıklar bunun sonucunda ise kadınların ekonomik şiddet görmesine sebep olur. Kadınının pasifize olmasından ötürü türlü türlü şiddete maruz kalmasına sebep olur. Kamuya ve toplumun içine tamamen girmesini engeller kadına sadece toplumun ve biyolojinin ona belirlediği şartlarfa yer almasını dayatır. Eğer kadın bu dayatmaları açmaya çalışırsa onu cezalandırılabilir kısaca toplumsal cinsiyet kadına ve erkeğe dayatmalar koyar ama bundan daha çok kadınlar zarar görür.

Bu makale ilginizi çekebilir:   Hollanda Hastalığı Nedir? Hangi Ülkelerde Görüldü? |2023

Dünya Ekonomi Forumu

Dünya Ekonomi Forumu 2018 yılında kadın yahut erkek fark etmeksizin herhangi bir Cinsiyetin diğerinden politik ekonomik ideolojik ve sosyal açıdan Üstün ya da aşağı tutulmasını incelemiştir. Toplumsal cinsiyet eşitsizliğinde 145 ülke arasında Türkiye 131. sırada yer almıştır. Dünya üzerinde bu konuda sürekli olarak anlaşmalar imzalanmasına rağmen cinsiyet eşitsizliğinin önüne geçilebileceğini söylenemez bugün hala bir işletmede erkeğin çalışma süresi erkeğin çalışma olanakları yükümlülükler daha az tutulurken bu kadınlar için daha fazla olabiliyor. En çok rastlanan durumlardan biri ise maaş konusu. Yapılan araştırmada 2018 yılında kadınlar 1 dolar kazanırken erkekler 2.27 dolar kazanıyor. Yine aynı rapora göre kadınlar ile erkeklerin maaşları arasındaki fark %51 oranında. Aynı raporda kadınların yönetim alanında sayılarının arttığı belirtilmekte bu durumun toplumsal cinsiyet eşitsizliğinden kaynaklı olma olasılığı hayli yüksektir. Sosyal, kültürel, politik ve ekonomik alanlarda madde ezilmelere mahkum bırakılan kadınların daha güçlü ve daha iyi yerlerde olmak istemesinden doğan bir olay olması düşünülüyor.

Yazar: ŞEYMA SALİHA YÖRÜR

  • https://tusiad.org/tr/yayinlar/raporlar/item/3667-turkiyede-toplumsal-cinsiyet-esitsizligi-sorunlar-oncelikler-ve-cozum-onerileri
  • https://www.tmmob.org.tr/sayfa/cinsiyet-ayrimciligi-hakkinda
  • https://www.google.com/amp/s/www.bbc.com/turkce/amp/haberler-dunya-46619022
  • https://m.bianet.org/bianet/toplumsal-cinsiyet/203672-turkiye-toplumsal-cinsiyet-esitliginde-19-ulkeyi-geride-birakti