Microsoft ve Netscape Tarayıcı Savaşları Nedir? |2023

Microsoft ve Netscape Antitröst Olayı

Microsoft ve Netscape Tarayıcı Savaşları ve Antitröst davası öncesinde öncelikle bu 2 şirketin kendi aralarında vermiş olduğu tarayıcı savaşından bahsetmeden önce gelin bu şirketleri ayrı ayrı inceleyelim.

NETSCAPE

Birçoğumuzun hatırlamadığı hatta adını bile hiç duymadığı bu şirket internet dünyasında aslında bir ilki gerçekleştirmiş tabi rica etse bir çağ açmıştır. Evet, yanlış okumadınız bir çağ. Netscape herkese açık sürülen ilk web tarayıcısı olma özelliğini taşıyor. Chrome, Firefox ,ve hatta Internet Explorer dan önce bu adını bile çok az kişinin hatırladığı Netscape vardı. Hatta şuan kullanılmaya devam etseydi Netscape tam tamına 25 yaşında olacaktı. Peki, nasıl oldu da bu şirket tarihin tozlu sayfalarına kaldırıldı ve şuan adını kimse bilmiyor? Gelin bu soruların cevaplarını Microsoft’u tanıdıktan sonra verelim.

MİCROSOFT

Bill Gates ve Paul Allen tarafından 1975 yılında kurulan 2 kişilik bir şirkettir. Herkesin bildiği gibi şuan ise yazılım dünyasının bir devi. İşe atıldıklarında bu iki girişimcinin vizyonu ‘’ Her ev ve her masada bir bilgisayardı.’’ Ve bu amaçlarını hepimizin de onaylayacağı gibi gerçekleştirmiş sayılırlar. Bu şirket hakkında ise ilginç olarak 2 bilgi vermek istiyorum. Microsoft’un şuan bir dünya devi olan ve herkesin sahip olmak isteyeceği elmayı yani Apple’ı zamanında 150 milyon dolar yatırarak batmaktan kurtardığını kaçımız biliyorduk. Bir diğeriyse Microsoft hissedarlarından, çalışanlarından tutun ürünleri satan şirketler dahil olmak üzere 12.000 den fazla dolar milyoneri ortaya çıkarmıştır.

Microsoft vs. Netscape

Bu 2 şirketi de az çok tanıdığımıza göre gelin aralarında yaşadıkları olaya. Microsoft ve Netscape olayı aslında ticari bir savaştır. Bu 2 şirketin aralarındaki rekabetten dolayı tarayıcı savaşları olarak adlandırılan savaşta başlamış oldu. Detaylı olarak inceleyecek olursak. 1992 yılında ilk tarayıcı Tony Johnson tarafından oluşturuluyor ve 1994 te Netscape Navigator’ü piyasaya sürüyor. 1995 tarihinde ise çocukluğumuzun tarayıcısı olan İE yani İnternet Explorer yayınlanıyor ve tarayıcı savaşlarının başlamasına sebep oluyor. 1996 lı yıllarda Netscape Navigator içinde bulundukları pazarın %86’sını ele geçiriyor. Netscape Navigator‘ün önde götürdüğü bu savaşta Microsoft İE 3 ile yani İnternet Explorer 3 ü piyasaya sürüp geride gittiği savaşta öne geçmeyi başarmıştır. 1996 da Opera yayınlanıyor.

1998 yılında ise Navigatör AOL şirketi tarafından satın alınıyor. Sonrasında 2002 yılında Firefox 2003 yılında ise Opera piyasaya kullanılmak üzere sürülüyor. Opera yayınlandıktan sonra bu yarışta istediği yeri alamadı ve hayal kırıklığı yarattı. Firefox ise piyasaya sürüldükten 4 yıl sonra Haziran 2006 da Firefox 3 yayınlıyor ve Firefox 3 bir günde tam tamına 8 milyon kere indirilerek Guinness rekorlar kitabına adını altın harflerle yazdırmayı başarıyor. 2006 yılına kadar çeşitli alternatifler çıkmış olsa da Firefox’a kadar bu savaşta İnternet Explorer önde idi. Yüzdesel olarak hala önde gözükse de İE çağın gerisinde kalmaya başladı ve yavaş yavaş kullanıcılarını kaybetmeye yüz tuttu.

Bu makale ilginizi çekebilir:   Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) Nedir?

2008 Yılında ise Google kendi browserı olan Chrome’u kullanıma sundu. 2009 yılında İE 8 ve Firefox 3.5 yayınlandı. 2010 yılındaysa Chrome 5.0 yayınlandı. Tarayıcıların geçmiş kullanım istatistiklerini incelediğimizde İnternet Explorer’ın durmadan gerilediği gözler önünde. 2006 yılında pazar payının %76.2’sine sahip olan IE 2009’un ikinci çeyreğinde %68.1′ geriliyor. 2010’un ikinci çeyreğinde bu rakam %60 2011’in ikinci çeyreğinde ise bu rakam %54.4 olarak hesaplanmış.

Mozilla Firefox 2008’in ikinci çeyreğinde pazar payının %18’ine sahipken 2009’un ikince çeyreğinde payını %23’e kadar büyüttü. 2010’un ikinci çeyreğinde bu pay %24.2 oldu. Sürekli büyüyen bir ivme gösteren Mozilla Firefox 2011’in ikinci çeyreğinde %24.2’den %21.7’ye geriledi. Tabiki bunda en büyük neden Google’ın tarayıcısı Chrome. Konu farklı şirketlere kaymadan 2018 yılının kullanım yüzdelerinden bahsedip şuan tarayıcı savaşlarına kimin liderlik ettiğine bakalım ve sözü verilere bırakalım. Chrome % 86, İnternet Explorer %5 ve Firefox %4 kullanım oranlarına sahip. Bence lider açık ara ortada. Bakalım önümüzdeki tarayıcı savaşları bizlere neler gösterecek.

Yazar: Taha Yasin DEMİRTAŞ

Kaynaklar