Ceviz Kredisi Nedir? Cevize Hibe ve Destekler |2023

Ceviz Yetiştiriciliği Kredisi Nedir?

Ceviz kredisi, Ceviz Hibe ve Devlet Desteği çiftçiler için devlet tarafından verilen desteklerden biridir. Ceviz devlet desteği şartları yerine getirildiği takdirde devlet destek sağlamaktadır. Ceviz yetiştiriciliği için en önemli nokta proje oluşturmaktır. Üretimin devamlılığını sağlayan bir proje devlet tarafından desteklenebilmektedir. Ceviz Hibesi olarak da bilinen Ceviz kredisi hakkında detaylı makalemiz için okumaya devam edebilirsiniz.

Ceviz bahçesinin kurum aşaması çiftçiler için zahmetli ve külfetlidir. Devletin sağlamış olduğu destekler ile bu külfetin bir kısmı karşılanabilmektedir. Ceviz yetiştiriciliği konusunda kendine güvenenler için devlet üretim yapılmasını desteklemektedir. Çiftçilikte farklı konumda olan ceviz kredisi ve hibesi almak için ceviz yetiştiriciliği hakkında önemli olan detayları sizin için bir araya getirdik.

Devlet köye dönüp üretim yapmak isteyenlere uygun faizler ile kredi sunmaktadır. Köye dönüş kredisi hakkında merak ettiklerinizi makalemizde okuyabilirsiniz.

Ceviz Kredisi Başvurusu Nasıl Yapılır?

Ceviz yetiştiriciliği konusunda projesi olan kişilerin Tarım İl veya İlçe Müdürlüğü’ne başvuru yapması gerekmektedir. Projelendirilen fikrinizin ardından ceviz ekilecek arazinin analizi yapılacaktır. Arazi analizinin yanı sıra ekim yapılacak olan tarlanın büyüklüğü, dikim yapılma sıklığı, toprak cinsi, elektrik ve suya erişim koşulları vb. durumlara göre kredi onayı gerçekleştirilmektedir.

Ceviz Kredisi Ne Kadar?

Ceviz kredisi dönüm başına ortalama olarak 1.000 TL olmaktadır. Devlet destekli olan kredinin geri ödemesi 15 yıl sonra yapılmaktadır. Projesi onaylanan kişiler proje dahilinde harcama yaptıkları takdirde ceviz desteği ödemesi alabilmektedir. Tarım İl Müdürlüğü tarafından onaylı olan kredi fatura karşılığında verilmektedir.

Ceviz Destekleme Şartları Nelerdir?

Devlet destekli ceviz yetiştirebilmek için ilk gerekli olan şey ÇKS kaydıdır. ÇKS sistemi üzerinde kaydı bulunmayan adayların başvurusu dikkate alınmayacaktır. Tarım Orman Bakanlığı’nın resmi internet sayfası üzerinden ceviz yetiştirme projesi olan adayların başvuru kabulü ilan edilmektedir. Güncel şekilde internet adresini ziyaret etmeli, gerekli iletişim adresleriyle irtibat kurarak tarihe dair bilgi alınmalıdır.

Ceviz fidanlarının sertifikaları başvuru sırasında başvuran kişinin yanında bulunmalıdır. Ceviz bahçesi üzerinde inceleme yapılacağını ve bu incelemeleri yapan kişilerin uzman olduğunu unutmayın.

Ceviz yetiştirmeye dair destek ödemesi Ziraat Bankası üzerinden yapılmaktadır.

Devlet Tarafından Ceviz Yetiştiriciliği Neden Destekleniyor?

Türkiye ceviz ithalatı yapan ülkelerden biridir. Devlet çiftçilere ceviz üretimi için teşvik edici kredi destekleri sağlamaktadır. Katma değeri yüksek olan cevizin üretimi Türkiye’nin ekonomisine doğrudan etkisi olacak kapasiteye ulaşırsa tarımcılık için de önemli bir dönem başlamış olacaktır. Kırsal bölgelerde yaşamını sürdüren vatandaşların kendi geçimlerini sağlamanın yanı sıra üretimi teşvik edici bu tarz uygulamalar devlet tarafından zaman zaman gerçekleştirilmektedir.

Bu makale ilginizi çekebilir:   Borsada Kredili İşlem: Nasıl Yapılır? | 2023

Ceviz hızlı gelişmekte olan ağaçlardan biridir. Bu da kısa süre içerisinde emeğin karşılığını verebileceğini göstermektedir. Ziraat Bankası tarafından verilen ceviz kredisine kredi faizinin 7’de 1’i kadar faiz uygulanmaktadır. Kredinin ödemesi ise 15. yılın ekim ayında faizlerle beraber tek seferde alınmaktadır. Ceviz ağacının yetişip yemiş vermesi ile beraber üretici kolaylıkla kredisini ödeyebilmektedir.

Ceviz Yetiştiriciliği Proje Örneği Nasıl?

Devlet destekli ceviz yetiştirme için öncelikle bir projenin oluşturulması gerekmektedir. Proje sahibinin kimlik bilgileri ile iletişim bilgileri ayrıntılı biçimde yazılmalıdır. Ardından ağaçlandırma yapılması planlanan bölgenin ayrıntıları tarif edilerek proje kağıdına yazılır. Sonraki aşamada arazinin mülki durumu, bitki örtüsü türü, jeolojik yapısı, toprağının tipi, bünyesi, mevcut derinliği, taşlı olma yapısı vb. durumlar araştırılır.

Arazinin iklim bölgesi analiz edildikten sonra erozyon ihtimali değerlendirilir ve önlem biçimleri aktarılır. Coğrafik bilgi tamamlandıktan sonra bölgedeki fidan hastalıkları, çözümleri ve mücadele yöntemleri belirlenmektedir. Sağlıklı ve kaliteli bir üretim aşamasının olabilmesi için tüm incelemeler yapılır. Ardından ağaçlandırma işlemi yapılmaya başlanır. Ceviz ağacının türü bu noktada kilit rol oynayabilmektedir. İşlemlerin hızı ceviz ağacının türüne bağlı olarak ilerlemektedir.

Ceviz Cinsleri Nelerdir?

Ceviz yetiştirmek için tercih edilmesi gereken cevizin cinsi, aşılı olmalıdır. Cevizin ürün vermesi uzun yıllar alabilir bundan dolayı aşılı ceviz tercih edilmektedir. Aşısız ceviz fidanlarının ürün verme durumu önceden tahmin edilemeyeceği için boşa emek ve zaman kaybı olabilmektedir. Örneğin ceviz fidanı alınıp toprağa ekildikten 7-8 yıl sonra kalitesiz ürün verebilir.

Ceviz tohumunun ekim zamanı kış mevsimidir. Ekilmiş olan tohum ilkbahar mevsiminde fide halini almaktadır. Yetişen ceviz fideleri yaz mevsiminin ortalarında aşılanmaktadır. Tomurcuklanma olabilmesi içinse fidenin en az bir kış dönemi bekletilmesi gerekmektedir. Zaman geçtikçe ceviz fidesi boy atmaya başlamaktadır.

Ceviz fideleri 2 yıl içerisinde bulundukları yerden taşınarak ürün vermeye elverişli hale getirilmektedir. Aşılı ceviz fidanları kısa sürede ürün vermektedir. En fazla 2 yıl içerisinde ekimi yapılan ceviz fidanı ürün vermeye başlar. Fidanların vermiş olduğu ürünler boy boy olmaktadır. Bunların yanı sıra ceviz fidanının dikim zamanını iyi tahmin etmek gerekmektedir. İklim koşullarının fidanın yararına olması öncelikli konular arasındadır.