Charles Dow

Dow Jones İsim Babası Charles Dow ve Dow Teorisi

CHARLES HENRY DOW

Charles Dow, yatırım Dünyasının geleceğini, bir sürü güçlü insandan, ünlü para babalarından, en güçlü yatırım bankalarından, daha fazla değiştiren kişidir. Üstüne ne zengin bir aileden geliyordu, ne de küçük yaştan beri ekonomiyle ilgilenen zeki bir çocuktu. Charles Dow hiç olmayacak kadar normal biriydi fakat şu an Teknik Analiz kuramının babasıdır.

Charles Dow 1851 yılında Connecticut’ta doğdu. Erken yaşta babasını kaybetti ve bu olaydan sonra hep çalışmaya başladı. Charles Dow liseyi bitiremedi fakat 19 yaşında Springlfield Daily Republican gazetesinde muhabir olarak işe girdi. Yıllar 1875 i gösterdiğinde Springlfieldden ayrıldı Moring gazetesinde işe başladı. Bu gazetede, ileride çok büyük işler yapacağı arkadaşı Edward Jones ile tanıştı.

Charles Dow 1877 yılında ilk kez finans muhabiri olarak çalışacağı gazete olan The Providence Journal’e başladı. Burada finansın yanında tarih alanında da makaleler yazarak yavaş yavaş kendini göstermeye başladı. Finans gazeteciliğinin hoşuna gitmesinin nedeni Newport emlak piyasasında buharlı gemi şirketlerinin ticari faaliyetlerini izlemesiydi.

Charles Dow 1879 yılında New York’a taşındı ve 1882 de Kiernan Haber ajansına girdi. Edward Jones ta tesadüfen bu ajansa katıldı ve bundan 3 yıl sonra beraber Dow Jones & Company şirketini kurdular.

İlk büroları Wall Street te idi, ilk amaçları haber toplayıp finans merkezlerine ulaştırmaktı. Şirketin ilk yayını Customer’s Afternoon Letter idi (1883).

Dow 1884 yılında dokuzu demiryolu şirketinden oluşan 11 şirket için endeksi oluşturdu. Bundan 5,6 yıl sonra Customer’s Afternoon Letter Wall Street’in en çok okunan yayınıydı, durumun böyle olmasının diğer bir faktörü de hisse fiyatlarını takip edebilecek başka bir kaynak bulunmamasıydı. Bundan sonra Dow artık herkese hitap eder bir hale gelmiş Wall Street’in zengin kesimi dahil herkes onları takip eder hale gelmişti.

Charles Dow’un Eserleri

Küçücük kasabada dünyaya gelen, iyi hayat şartlarına sahip olmayan o Charles Dow 1902 yılında hayatını kaybederken dünyaya 3 tane eser bırakmıştı;

1-) Bugün dünyada adını herkesin andığı endeks olan, Dow Jones Endeksi.

2-) Dünyanın en önemli ve en büyük finans gazetesi olan, Wall Street Journal

3-) En önemlisi yatırım dünyasını baştan aşağı etkileyen, Dow Kuramı.

DOW Teorisi Nedir?

Teknik analizin temeli diyeceğimiz Dow Teorisi bu analiz yöntemini anlayabilmemiz ve yorumlamamız için çok önemlidir.

AMACI: Hisse senedi piyasasının yönünü dünya çapında genişlemelerle ilişkilendirmek, kısa vadeli fiyatlandırmaları göz ardı ederek hisse senedi piyasasının trendini tahmin etmeye çalışmak ve bu sayede belirlenen trend içerisinde başarılı bir takip gerçekleştirmektir.

Bu makale ilginizi çekebilir:   Tellaliye Sözleşmesi Nedir? Tellaliye Harcı |2023

6 İLKE:

1-) Ortalamalar her şeyi anlatır.

2-) Piyasalar da 3 çeşit trend vardır.

3-)Ana trendler 3 aşamadan oluşurlar.

4-) Ortalamalar birbirini doğrulamalıdır.

5-)İşlem hacmi rendi desteklemelidir.

6-)Trend sonlandığını gösteren sinyaller oluşmadıkça, trend yönü geçerlidir.

Piyasalarda 3 çeşit trend vardır.

1-) Bir yıldan uzun olan birincil hareketler.

2-) 3 hafta ile 3 ay arasında olan ikincil hareketler.

3-) Üç haftadan az olan ise üçüncü hareketler / minör dalgalanmalardır.

Ana trendler 3 aşamadan oluşmaktadır.

Birinci aşama, Fiyatlar düşük seyirde hareketlerini sürdürürken, akıllı yatırımcıların alıma geçmesi sebebiyle toparlanma dönemi olarak ifade edilir.

İkinci aşama, Fiyatlar hızlı artarken trendi izleyen birçok kişinin alıma geçtiği boğa piyasası dönemidir.

Üçüncü aşama, Hisse senetlerinin özellikle akıllı yatırımcılar tarafından elden çıkarıldığı dönemdir. Bu aşama özellikle aynı piyasa olarak adlandırılmaktadır.

Birinci aşama, Akıllı yatırımcıların düşüş trendi beklentilerinin artması ve karlarını realize etmek amacıyla ellerindeki hisse senetlerini satmaya başlar.

İkinci aşama, Ekonomik koşullara yönelik negatif haber akışı ve şirket karlılıklarında düşüşler yatırımcıların satışlarına devam etmelerini sağlar.

Üçüncü aşama, Kötü piyasa haberlerinin daha fazla gündemi meşgul etmesi ile panik satışları dikkat çekmeye başlar…

Yazar: Mehmet BOSTANCI