Finansal Piyasalarda Doğru Yatırım Stratejisi Nedir?

Finansal Piyasalarda Doğru Yatırım Stratejisi

Finansal piyasalar insanların ve firmaların tasarruflarını değerlendirmek için ya da firmaların hedge (korunma) amaçlı spekülatif işlemlerde bulunduğu bir piyasadır. Finansal piyasalar da her piyasa gibi bir alıcı ve bir satıcıdan oluşur. Alıcılar almak istedikleri ürünü en ucuz fiyata almaya çalışırken satıcılarda en yüksek fiyata satmaya çalışır. Burada genellikle alım satım işleminin gerçekleşmesine aracılık eden de bir taraf bulunur. Buraya kadar finansal piyasalarda doğru yatırım stratejisi için ön hazırlık yapmış olduk.

Finansal Piyasadaki Aktörler

  • Alıcılar
  • Satıcılar
  • İşlemin gerçekleşmesini sağlayan garantörler (Bankalar, Aracı Kurumlar, Borsalar v.b)

Finansal piyasalardaki aktörleri açıkladıktan sonra piyasanın kendisini de göz önünde bulundurmalıyız. Piyasalar kendi içinde risk unsuru, vade, belirsizlik, likitide gibi özelliklerine göre farklılaşır.

Örneğin mevduat faizi için banka temsilcinizle görüşme yapıp yüzde 1 fazla faiz alabilirsiniz. Banka temsilcisi de bunun karşılığında yatırım sürenizi bir ay daha uzatmanızı isteyebilir. Bunun sonucunda ise size ana para + faiz gibi garanti bir seçenek sunulur. Burada bilmeniz gereken teş şey kendi finansal durumunuz, mevduata yatırım yaparken göz ardı ettiğiniz fırsatlardır. Burada eğer risk sevmeyen biriyseniz mevduat sizin için doğru yatırım stratejisi olabilir.

Burada inceleyeceğimiz şey ise yatırımcı profilinize göre hangi yatırım enstürmanınızı seçeceğinizden ziyade özellikle borsa, forex, türev piyasalarda kısa vadeli yatırım yaparken nasıl bir stratejinin doğru olabileceği.

Kısa vadeli – Day trade – Al/Sat yapanlar için Oyun teorisi ve Doğru Yatırım Stratejisi Belirleme

Öncelikle piyasanın sıfır toplamlı bir oyun sahası olduğu bilgisini kabul etmelisiniz. Finansal piyasada herkes aynı anda kazanamaz. Birisinin kazancı ötekinin zararıdır (Bu zarar kardan zarar olabilir). Burada oyun teorisine göre tam olarak sıfır toplamlı bir oyun olmasınının önündeki engel ise alım-satıma aracılık edene ödenen komisyondur.

Oyun teorisi ismine John Nash’in hayatının anlatıldığı “Akıl Oyunları” filmi ile birçok kişi aşina olmuştur. Oyun teorisi rasyonel bireylerin stratejik durumda faydalarını maksimize edecek şekilde hamlede bulunacaklarını varsayar.

Diğer bir oyun teorisi aksiyonu ise strateji içeren bir oyunda karşı tarafın hamlelerini düşünürken kendi faydasının tersine hamle yapma ihtimalinin blöf sayılmasıdır.

Bu makale ilginizi çekebilir:   Hisseye Para Giriş ve Çıkışı Nasıl Yorumlanır?

Bu bilgiler ışığında bu makaleyi okuyorsanız büyük ihtimalle küçük veya orta ölçekte bir yatırımcısınız. Ya yeni yatırım kararı almak üzeresiniz ya da zaten piyasada kaybettiğiniz için kendinizi geliştirmek üzere araştırma yapıyorsunuz.

Madde 1 – İhtiyacınız olan para ile işlem yapmamaya çalışın. Bu durum terste kaldığınızda kaygınızı arttırır. Yanlış karar vermenize sebep olur.

Madde 2 – Piyasada küçük yatırımcı olarak büyük yatırımcılar ve onların algoritmik traderları olduğunu bilin. Büyük yatırımcılar davranışsal psikoloji/finans ile uyumlu olacak şekilde işlem yaparlar. Küçük yatırımcı psikolojisi temel olarak kar edince hemen cebe atan ama zarar edince uzun süre bekleyen yatırımcı psikolojisidir. Bu yüzden ana paranıza zarar vermemeye veya eritmemeye çalışarak zararda olduğunuzda veya ne yapacağınızı bilmediğinizde pozisyonu kapatın ve doğru karar vermeye çalışın.
Madde 3 – Sürekli olarak fikir almayın veya ister sosyal medya/ister yazılı ve görsel basın ile çok ilgilenmeyin. Kısa vadeli finansal hareketler genellikle küçük yatırımcıların kümelendiği işlemlerin tersine doğru hareket eder. Unutmayın sıfır toplamlı oyunda herkes kazanamaz.
Madde 4 – Kısa vadede doğru olduğunu düşündüğünüz pozisyonu alıyorsunuz ama piyasada da beklenti sizinle aynı yönde. Bu durumda psikolojinizin tersine hareket edebilmek için kendinizi güdüleyin. Ters durumlarda gözüne far tutulmuş tavşan misali pozisyona bağlı kalmamalısınız. Hızlı hareket etmelisiniz.
Madde 5 – Makroekonomik bir verinin sizin aldığınız kararı desteklediğini düşünüyorsunuz ama piyasa ters yönde hareket ediyor. Eğer zararının büyük ise ama bekleyebilecek halde iseniz likit piyasalarda buna short squeze veya long squeze denilen duruma hazırlıklı olun. Genellikle düşecek olan piyasa önce düşüş yönlü pozisyonların azalmasını sağlayacak şekilde artar, yükselecek olan piyasa ise yükseliş bekleyen pozisyonların kapanmasını sağlayacak şekilde düşer. Unutmayın finansal piyasalar kısa vadede iktisat politikası ile ters hareket etse de orta ve uzun vadede mutlaka iktisadi gerçeklere geri dönecektir.

Oyun teorisi ile ilişkilendirdiğimiz gibi stratejik bir oyuncu kendi zararına hamle yapmayacağından bu durum blöf kabul edilir.

Madde 6 – Teminatınızı ayarladığınız sürece kaldıraçlı piyasalar, spot piyasalar gibi karlı alanlardır.
Madde 7 – Bir haber, açıklanacak bir veri öncesi piyasa haberi düşüş yönlü karşılıyorsa o piyasanın yükselme, yükseliş yönlü karşılıyorsa yükselme ihtimali yüksektir. Bu haber öncesi yükseliş ve düşüşler küçük yatırımcı psikolojisinin tersine hareketlerdir. Genellikle piyasada gerçekleşen blöf şeklindedir
Madde 8 – Hiçbir malın fiyatı sonsuza kadar çıkmaz hiçbir malın fiyatı sonsuza kadar düşmez. Fiyatlar ortalamalar ile hareket eder. Bu konuda özellikle Hareketli Ortalama yani moving avarage kavramına göz gezdirmeniz yararınıza olacaktır. Piyasa en sık kullanılan ortalamalar vade ile uyumlu olarak 50 gün/ 50 hafta, 200 gün/ 200 haftalık hareketli ortalamalardır. Hareketli ortalamalar sizlere piyasada alım satımların gerçekleştiği fiyatların ortalamasını gösterir. Mantıklı olarak ortalamanın altında yapılan işlemlerde dikkatli olunmalıdır.

 

Bu makale ilginizi çekebilir:   Ekonomik Krizde Hangi Firma ve Sektörde İşe Başvurulur?
Zaman ayırıp bu yazıyı okuduğunuz için teşekkür ederiz. Başka yazılarda sizlere diğer stratejiler hakkında bilgi vermeye devam edeceğiz.