IOTA

IOTA Kripto Para Projesi Nedir?

IOTA

IOTA, IOTA Vakfı tarafından yönetilen, 2015 yılında David Sonstebo, Sergey Ivancheglo, Dominik Scheiner ve Sergei Pupov tarafından kurulan proje altcoindir..

IOTA, Nesnelerin İnterneti Uygulaması anlamına gelir ve Nesnelerin İnterneti’nde ki (IoT) cihazlar arasındaki işlemleri kolaylaştıran bir kripto teknolojisidir. IOTA, internete bağlı tüm makina ve aletler tarafından kullanılmak üzere tasarlanmıştır IOTA, blok zincirinden kurtulup blok zincir teknolojilerinin işlem ücretlerini ve ölçeklenebilirlik konularını ele alıyor. Ayrıca, IOTA defterine bir işlem göndermek için önceki iki işlemi doğrulamanız gerekir.

Bu doğrulama yöntemi, merkezi bir defter olmadığı ve madencilerin şebekeye güç vermelerine gerek olmadığı anlamına gelir.

Ağdaki cihazlar birbirlerinin işlemlerini rasgele doğruladıkları için, işlemler arasındaki bağlantıların ağı üzerinden fikir birliği oluştururlar. Kriptografide, bu tip bir doğrulama Yönlendirilmiş Asiklik Grafiği (DAG) olarak bilinir, ancak coinin yaratıcıları Tangle olarak adlandırır.

Makineler arası mikro ödemeleri ve ödemeleri işlemek ve tüm makineden makineye mikro ekonomiyi kolaylaştırmak için de tasarlanmıştır.

IOTA Vakfı, büyük ölçüde büyük marka ve kurumlarla yapmış olduğu ortaklıkların saygınlığından dolayı kripto para birimi kullanımının önünü açmaktadır. Ortaklıklarından bazıları şunlardır:

  • Microsoft,
  • Bosch
  • Volkswagen
  • Fujitsu
  • Accenture

Teknik detaylar

Başlangıç: 11 Haziran 2016

Toplam madeni para arzı: 2,779,530,283,277,761

Algoritma: SHA-3’ün bir versiyonunu kullanarak ‘İş Kanıtı’ (Proof of Work, PoW)

Blok zamanı / ödül: Blok yok, kendi işleminizi göndermek için iki işlemi doğrulayın.

Sıralama Piyasa Değeri Hacim (24s) Dolaşan Arz Maks Arz
15 ₺8.048.891.477 TRY

164.044 BTC

₺262.251.779 TRY

5.345 BTC

2.779.530.283 MIOTA 2.779.530.283 MIOTA

Kaynak: coinmarketcap.com

IOTA Fiyat Grafiği

Kaynak: coinmarketcap.com

 

Kaynak: tr.tradingview.com

IOTA 5 Yıllık Fiyat Grafiği (12.06.2017-27.05.2019)

IOTA Nasıl Çalışır? Tangle Nedir?

IOTA ile ilgili en ilginç şey, blockchain sisteminde çalışmadığıdır. Bunun yerine, Yönlendirilmiş Asiklik Grafiğini (DAG) temel alan ‘ Tangle ‘ adlı yeni bir veri yapısını kullanır. Bu basit blok ve zincir sisteminden farklıdır ve birbirine bağlı bir zincir sistemi olarak adlandırılabilir. Sürekli bir uzunluk yerine zincir sistemi olan Tangle, diğer birkaç blokla blok bağlantılarına sahiptir.

Tangle sistem aynı zamanda Bu coin işlemlerinin serbest olmasının sebebidir. Yapılan işlemlerin önceki iki işlem tarafından onaylanması gerekir. Elektronik gereklilikleri tamamlamak için işlemler için ödenen ücretler gereklidir, ancak cihazlar sisteme dahil edildiklerinde, her bir cihaz sistemi önceki herhangi bir ücretten muaf kılan önceki işlemin gerekliliğine katkıda bulunur.

 

The Tangle // Kaynak: iota.org

Diğer kripto para birimlerinden farkı nedir?

Diğer şifreleme para birimleri ile karşılaştırıldığında, IOTA’nın nasıl çalıştığı arasında bazı temel farklılıklar vardır. Örneğin, birkaç kripto para biriminin çalıştığı model olan Bitcoin’i ele alın:

  • Bitcoin madencileri işlemlerini blok zincirinde sıralı birimler halinde (bloklar adı verilen) işler. Bu, bir blokta işlenebilecek işlem sayısına bir kısıtlama ekler, bu da işlem sürelerinin yavaşlamasına neden olur ve sırada çok fazla olması durumunda ağı tıkar.
  • IOTA’nın mimarisi farklı çalışıyor. Öncelikle, ağı güvence altına alan madenciler yok. Bunun yerine, her işlem için, işlem gerçekleştiricinin, bazı hesaplamalar yaparak coinin ağındaki önceki 2 işlemi onaylaması beklenir.
  • Bu, işlem gerçekleştiren kişinin işlemlerini işleme koyması ve öncekileri doğrulaması için teşvik edildiği için ücretlere olan ihtiyacı ortadan kaldırır.

Bunun anlamı, ağ büyüdükçe, çoğu işlem daha hızlı bir şekilde doğrulandıktan sonra daha hızlı ölçeklenebilir.

İşlem Ücretleri:

IOTA’nın Kullanımı Nasıl Ücretsizdir?

Bir işlem yapıldığında ağın işlem gücüne katkıda bulunduğundan, ağ kullanımının maliyeti yalnızca diğer iki işlemi doğrulamak için gereken elektrik kadardır. Tangle, IOTA’nın ücretsiz çalışmasına izin verir ve bu, ağın bir blok zinciri ağından daha da dağıtıldığı anlamına gelir. Blockchain ile ağ, blockchain üzerindeki madencilere dağıtılmaktadır. Tangle ile, ağa katılan her düğüm arasında dağıtılır.

Ücretlerin olmaması, IOTA’nın IoT cihazlarına servis verme misyonu için çok önemlidir. Bu cihazlar genellikle yüksek frekanslı bir kuruşun kesirlerinde işlem görür. Bu kadar küçük işlemlerde uygulanan herhangi bir ücret, mikro ödemeleri olanaksız kılar. M2M ekonomisinin omurgasını oluşturmak için, IOTA’nın kullanımı ücretsiz olmalıdır.

Kaynak: iota,.org

IOTA Özellikleri

Yüksek Ölçeklendirilebilir: Artan ağ etkinliği, işlem gerçekleştirme sürelerini azaltır.

Düşük kaynak gereksinimleri: Katılmak için sensörler gibi küçük cihazlar için tasarlanmıştır.

Sıfır ücretli işlemler: 1 kuruş gönder ve 1 kuruş al, 1.000.000 $ gönder ve 1.000.000 $ kazan.

Güvenli veri aktarımı: Tüm veriler kodlanmıştır, güvenli veri aktarımı, depolama ve referans sağlar.

Çevrimdışı işlemler: Cihazların hiçbir zaman mükemmel bağlantıya ihtiyacı yoktur.

Kuantum Bilişim: Özel imzalar kullanan IOTA, yeni nesil bilgisayarlara dayanıklıdır

IOTA’nın Avantajları

  1. İşlem oranları:

Yavaş işlem sorunu, kripto alanında uzun zamandır devam eden bir sorun olmuştur. IOTA bu sorunu çözüyor ve gittikçe daha fazla insan kendi platformlarını kullanmaya başladıkça, fiyatları katlanarak artıyor.

  1. İşlem hızı:

Kullanıcı sayısındaki artışla, işlemler daha hızlı hale gelir, bir kişinin işlemlerini tamamlamak için, kişinin bilgisayarının kabiliyetine bağlı olan hızlı bir PoW (Proof of Work/ İş Kanıtı) gerçekleştirir. Bu proje yeni olduğu için pek çok kişi platformu kullanmıyor ve IOTA ekibi de başka bir genel kullanıcının görevini yerine getiren bir koordinatör başlattı. Bu kriptopara sistemi daha fazla kullanıcı edindiğinde, artık bir koordinatör gerekmemektedir.

  1. Mikro ödemeler:

Mikro ödemeler, daha elverişli kılan ve işlemin başlatıcısına bağlı olmayan hiçbir ücret ödemeden yapılır.

  1. Ölçeklenebilirlik:

Tangle sisteminin potansiyeli çok büyüktür ve daha fazla kullanıcı platforma katılır girmez başarılabilir. Bu, kademesiz olarak ölçeklendirilebilecek tek sistemdir.

  1. Madencilik:

Madencilik süreci, bu coin tamamen elimine edilen daha fazla hesaplama gücü gerektirir.

IOTA’nın Dezavantajları

  1. Akıllı sözleşme yok:

İşlemin kesin bir ifadesini gerektirmeyen sözleşmeler uygulanabilse de daha yüksek işlemsel güce ihtiyaç duymaları nedeniyle doğrulanma olasılığı daha düşüktür.

  1. Ölçeklenebilirlik bir sorundur:

Büyük bir potansiyele sahip olmasına rağmen, ölçeklenebilirlik sorunu devam etmekte ve IOTA’nın günlük hayatımızda hızlı işlem gerçekleştirmede başarılı olacağı kanıtlanmamıştır.

IOTA tamamen işlevsel olmadığından, toplumun çoğunluğu kabul etmeye başladığında ortaya çıkabilecek gizli kalan birkaç sorun vardır. IOTA’nın en büyük sorunu, henüz tamamen kabul görmemiş olması ve iyi performans konusunda hiçbir güvencenin olmamasıdır.

Nereden ve Nasıl Alınır?

IOTA paraları satın almak, diğer birçok şifreleme para birimini satın almaya benzerdir. IOTA satın alınacak ise, önce Bitcoin veya Ethereum satın alınması gerekir. Bitcoin veya Ethereum’unuzu aşağıdaki borsalardan birine gönderebilir ve IOTA ile takas edilebilir:

  • Bitfinex: Hong Kong’a dayanan Bitfinex, sürekli olarak tüm şifreleme para birimlerinin en büyük günlük işlem hacmine sahiptir. Bitfinex kısa süre önce ABD bireysel müşterilerine hizmet vermeyi bıraktı.
  • Binance: Binance, çok yeni bir değişimdir. Şirket, İlk Jeton Teklifi (ICO) aracılığıyla 3 Temmuz 2017’de yalnızca 3 dakika içinde 15 Milyon dolar yükseltti. İki haftadan kısa bir süre sonra, borsa 14 Temmuz’da yayınlandı. Böylesine yeni bir değişime karşı temkinli olmak kesinlikle mantıklı olsa da Binance çok hızlı bir şekilde bir kullanıcı tabanı oluşturdu.

Alternatif olarak, CoinFalcon’da Euro kullanarak IOTA satın alınabilir.

 

IOTA şu anda 7 borsada mevcuttur:

  1. Binance
  2. Bitfinex
  3. Coinone
  4. OKEx
  5. gate.io
  6. HitBTC
  7. CoinFalcon

Nerede Saklanır?

IOTA depolama için göz önünde bulundurulması gereken iki cüzdan seçeneği vardır: Masaüstü GUI ve Trinity Wallet.

  1. Masaüstü GUI, IOTA ekibi güvenle parayı saklamak için kullanılmasını önerir. GUI cüzdanı Windows, Mac ve Linux cihazlarında kullanılabilir. Bu cüzdanı kullanarak, hafif bir düğüm(node) olarak mı yoksa tam bir düğüm olarak mı erişebileceği seçeneği vardır. Sadece cüzdanı saklama ve işlemler için kullanılacak ise, hafif bir düğüm yeterli olacaktır.
  2. Trinity Wallet(cüzdan) kullanmak GUI kullanmaktan daha basittir. Ancak, şu anda beta sürümünde olduğundan bazı hatalarla karşılaşılabilir. Windows, Mac ve Linux işletim sistemlerinde, ayrıca iOS ve Android cihazlarda kullanılabilir.

 

 

 

Hafif Düğümü ve Tam Düğüm Arasındaki Fark Nedir?

IOTA GUI, Tam Düğüm (Full Node) ve Hafif Düğüm (Light Node) arasında seçim yapmayı mümkün kılar. Tam Düğüm otomatik olarak arka planda bir IRI örneği çalıştırır; bu da sırayla Tangle ile senkronize etmek için Eşler Arası ağa katılmak için komşularınızın olması gerektiği anlamına gelir. Tam Düğümü çalıştırırsanız, ağa tamamen ve bağımsız olarak katıldığınız için “güven gereksiniminiz” yoktur.

Hafif Düğümü, ağın en son durumunu almak için en önemlisi gerekli olan iki işlemi almak için, uzaktaki bir Tam Düğüme (ister kendi Tam Düğümünüz olsun, isterse başkalarının sağladığı) bağlanma imkânı sağlar. Hafif Düğümü çalıştırırken, çekirdeğinizin cüzdanınızı asla terketmediği, yine de İş Kanıtı’nı (PoW) yapmanız gerektiği ve tüm hassas işlerin (imzalama gibi) müşteri tarafında yapıldığı not edilmelidir. Ayrıca, kamusal Tam Düğüm sağlayıcılarının genellikle Hafif Düğüm istekleri ile boğulmuş olduğuna da dikkat edilmelidir, bu nedenle, IOTA’nın ilgisiz ve hızlı işlem çözümü ve veri bütünlüğü teknolojisinin tüm avantajlarından yararlanmak için, bir Tam Düğüm çalıştırılması önerilir; kamuya açık Tam Düğüm sağlayıcılarına güvenmek zorunda kalınmaz.

(Merkezi Olmayan Ağ’da Tam Düğüm (Full Node) ve Hafif Düğüm (Light Node) )

Kaynak: iota.org

Yazar: KADER GÜL TABAK

Kaynakça

  • https://coin-turk.com/son-gunlerde-degeri-0-artan-iota-nedir-nasil-calisir-nerden-alinir
  • https://coinmarketcap.com/tr/currencies/iota/
  • https://www.iota.org/
  • https://bitcoinlerim.com/yeni-baslayanlar-icin-iota-nedir/
  • https://www.doviz.com/kripto-paralar/iota
  • https://www.coingecko.com/tr/coin’ler/iota
  • https://www.onursendere.com/iota-nasil-satin-alinir-nasil-yatirim-yapilir.html
  • https://medium.com/@iotaTR/iota-sat%C4%B1n-alma-rehberi-6c65a7784c9b
  • https://tr.tradingview.com/symbols/IOTUSD/
  • https://uzmancoin.com/iota-nedir-nasil-alinir/

 

Bu makale ilginizi çekebilir:   Zorunlu BES Nedir? Zorunlu Bireysel Emeklilik |2023