Altın Almak Mantıklı Mı? Altına Yatırım Tüyoları | 2021

Altın Almak Mantıklı Mı?

Altın almak, paranızı korumak, enflasyondan korunmak ya da para kazanmak,yaklaşık 7000 yıllık bir değer koruma işlemidir. İnsanlar, 7000 yıldır öyle ya da böyle altın almaktadır. Altın, binlerce yıl boyunca herkesin üstünde uzlaştığı para işlevi gören madendir. Bu makalemizde altın almak mantıklı mı? Altın almak mantıklı ise ne zaman almalı? Altına yatırım yaparken nelere dikkat etmeliyiz gibi sorulara yanıt aradık. Siz de altına yatırım yapacaksanız veya hali hazırda altın yatırımcısı iseniz bu makaleyi sonuna kadar okuyun.

Altın Neden Önemlidir?

Altın binlerce yıldır insanların hem ziynet eşyası hem yatırım hem de para gibi takas için kullandıkları bir değerli/kıymetli maden. Altın’ın dünyanın ilk başlangıcında yer yüzünde olmadığı daha sonraları başka yıldız patlamalarından gök taşları ile dünyaya geldiği varsayılıyor. Bu nedenle altın dünyada az bulunan kıymetli madenlerden biri. Bir malın fiyatını en çok belirleyen şeylerin başında onun piyasadaki arzı gelir. İlk olarak Altın madenlerinin dünyadaki sayısı ve miktarı azdır. Buna ek olarak var olan altınların yer yüzüne çıkarılması da oldukça zordur. Birçok altın madeninde siyanür gibi bir maden kullanılır. Yüksek önlemlerle altın çıkarılması gerekir. Altını çıkarmak maliyetlidir. Altını birçok değerli madenden ayıran özelliklerin başında demir gibi su ile tepkimeye girmemesi yani paslanmaması gelir. Altın binlerce yıl bozulmadan kalır. 

  • Buna ek olarak altın, birçok toplumda hem yatırım hem de ziynet eşyası olarak kullanılmaya devam ediyor.
  • Dünyadaki birçok ülkede,  merkez bankalarının rezervlerinin bir kısmı altın cinsindendir. (Örneğim FED’in elinde 8900 ton altın bulunur)
  • Elektronik parçalarda sık sık altın kaplamalar kullanılır. Elektrik iletkenliği yüksektir.

Kısaca altın binlerce yıldır hem kimyasal hem de diğer özelliklerinden dolayı önemli bir kıymetli madendir. Birçok özelliği altını diğer madenlere göre önemli kılıyor. Altına yatırım yapılır mı sorusuna bir nebze olsun cevap veriyor!

Ücretsiz 100 Bin TL ile GÜMÜŞ ALIP SATMAYA BAŞLAYABİLİRSİNİZ. Demo Hesap Açmak İçin Tıklayın

Altını Ne Zaman almalıyım?

İlk önce şunu bilelim:

Yatırımınız dolar cinsinden ise ayrı yatırımınız TL cinsinden ise ayrı bakmak lazım. Çünkü gram altın fiyatı ve ons altın fiyatı diye iki şey var. Gram altın fiyatı hem Dolar /TL kuruna hem de ons altın fiyatına bağlı iken Ons altın fiyatı arz ve talep ile ilişkilidir. Ons nedir? Ons altın nedir? makalemizi okuyabilirsiniz

  • Mesela sadece Türkiye’de düğün sezonu geldi diye gram altın fiyatları artacak diyemeyiz!
  • Mesela Çünkü 1 gram altının TL cinsinden fiyatı Altının Ons fiyatı (Mesela 1800 dolar) bölü 31.114 (otuzbir nokta yüz on dört gram) çarpı dolar/TL kuru ile hesaplanır.
  • O nedenle dolar TL kuru sabitken ons fiyatı artıyorsa 1 gram altının fiyatı artar. Ons altın fiyatı sabitken dolar/TL yükseliyorsa gram altının fiyatı yine çıkar.
Bu makale ilginizi çekebilir:   Sürü Psikolojisi (Herd Behavior) Nedir? |2023

O nedenle önce dolar TL’yi dikkate almadan altının fiyatının artabileceği zamanları söyleyeyim.

  • Bölgesel veya küresel ölçekte savaş esnasında.
  • Global ölçekte ekonomik krizlerin varlığında
  • Abd başta olmak üzere enflasyonun yükselme ihtimali varsa
  • Enerji fiyatları aşırı artıyorsa (Petrol ve doğalgaz gibi)
  • Amerika faizleri düşürüyorsa ve para basıyorsa
  • Altın talebini artıracak teknolojik gelişmeler yaşanıyorsa
  • Merkez Bankaları altın alıyorsa altının Ons fiyatı yükselecektir.
  • Altın olmasa biile gümüş, platin ve paladyum fiyatları çok yükseliyorsa Altın almanın zamanı gelmiş olabilir!!!

Şimdiye kadar saydıklarım Türkiye gündemine bağlı olan Dolar/TL kurunu görmeden yaptığımız değerlendirme idi!

Diğer bir yandan ons altın fiyatı sabitse ama dolarTL yükseliyorsa gram altın almak bir nevi dolar/TL almak gibidir. Türkiye’de TL’nin değer kaybetmesini sağlayan her şey gram altının fiyatını yükseltir. Altın yatırımına bu gözle bakabilirsiniz.

Altını Nereden Alabilirim?

Altın yatırımı yapmanın birçok imkanı vardır.

  • Kuyumculardan fiziki gram, çeyrek, tam veya kolye şeklinde altın alabilirsiniz. Yastık altı altın yatırımı yaparsınız. Tabi bunun riskleri de olacaktır. Mesela işlenmiş altını alıp satarken yüzde 8 civarında zarar edersiniz. Eğer taşlı yüzük veya kolye ise daha çok zarar edersiniz. Ayrıca evde kasanız yoksa altını çaldırma ihtimaliniz de olabilir.
  • Katılım veya mevduat bankalarında gram altın hesabı açabilirsiniz. Bu sayede 0.1 gram ve katları şeklinde altın alıp satabilirsiniz. çalınma korkusu olmaz. Alıp satarken de binde 5 civarı maliyete katlanırsınız. Mevduat bankalarının kötü yanı akşam 5’ten sonra ve hafta sonları alış-satış fiyatları arasındaki fark!
  • Altın almak için kullanabileceğiniz bir diğer platform ise Borsa Yatırım Fonu’dur. Örneğin borsada GLDTR Finansbank Borsa yatırım fonu sayesinde borsa hesabınızdan altın alıp satabilirsiniz.
  • Vadeli İşlem Ve Opsiyon borsası üzerinden kaldıraçlı (Ana paranızın 10 katına kadar) işlem ile altın alıp satabilirsiniz. Eğer kısa vadede büyük yükselişler bekliyorsanız bu seçenek mantıklı olabilir. Gcm Yatırım üzerinden hesap açabilirsiniz.