Bedelli Sermaye Artırımı Nedir? |2023

Bedelli Sermaye Artırımı

Bu çalışmamda “bedelli sermaye artırımı nedir” ile ilgili tüm detayları ve gereklilikleri göreceğiz.Her şirketin temel amacı varlığının devamını sağlamaktır. Yapılacak olan yeni yatırımlar ve büyüme hedefleri zaman geçtikçe sermaye artırımına ihtiyaç gerektirecektir.  Sermaye artırımının üç yöntemi bulunmaktadır. Bunlardan birincisi bedelli sermaye artırımı, ikincisi bedelsiz sermaye artırımı ve üçüncüsü ise şarta bağlı sermaye artırımıdır.

Bedelli sermaye artırımı, bir şirketin herhangi bir nedenle nakit ihtiyacının olması durumunda ya da sermaye artırımına gitmek istemesi durumunda işletmenin çıkarmış olduğu yeni payları satması ve bu sayede şirkete para girişi sağlanmasıyla olmaktadır. Çıkarılmış olan yeni paylara hisse senedi adı verilir. Bu hisse senetleri, şirketin öz sermayesine karşılık gelen payların bedellerinin ödenmesinden sonra çıkarılabilir.

Bedelli Sermaye Artırımı Nedir?

Bedelli sermaye artırımını, bedelsiz sermaye artırımından ayıran en önemli özellik, şirketin kasasına dışardan ek para girmesidir ve bu sermaye artırımı dış kaynaklar kullanılarak yapılır.

Bedelli sermaye artırımında bilinmesi gereken bazı önemli noktalar bulunmaktadır. Bunlar:

  • Rüçhan hakkı
  • Artırma durumunda şirketin ödenmiş sermayesi ve öz sermayesi artar
  • Artırmadan kaynaklı, şirketin hem piyasa fiyatı hem de hisse senedi fiyatı değişir
  • Bedelli sermaye artırımı, ortakların rüçhan hakları kısıtlanarak, yalnızca yeni yatırımcılara yönelik yapılabilir

Rüçhan Hakkı; şirketin ortaklarının, bedelli sermaye artırımı yapılması durumda var olacak yeni hisse senetlerinin öncelikli olarak satın alınabilmesi hakkı olarak ifade edilir. Ortaklar rüçhan haklarını kullanmak ve satın alımı gerçekleştirmek istemezlerse bu haklarını borsada satabilirler. Rüçhan hakkının kullanım süresi en az 15 gün en fazla 60 gündür.

Bedelli sermaye artırımı şirketlere ek olarak bir kazanç sağlamaktadır. Şirketlerin bedelli sermaye artırımı yapmalarının önemli dört nedeni bulunmaktadır. Bunlar;

  • Şirket hacminin büyümesinden kaynaklı sermaye ihtiyacı
  • Yeni yatırımlar sonucunda şirketin fon ihtiyacı olması
  • Yasal sermaye tabanını karşılayabilmek
  • Benzeri fonları sermayeye dönüştürmek

BEDELLİ SERMAYE ARTIRIMI NASIL YAPILIR?

  1. Sermaye artırımı yapacak şirketin genel kurulu toplanarak oylama yapılır. Türk Ticaret Kanununa göre 2/3 oy çokluğu sağlanmalıdır.
  2. Şirketin önceki sermayesinin ödenmiş olması ve SPK (Sermaye Piyasası Kurulu)’dan gerekli iznin alınmış olması gerekmektedir.
  3. Sermaye artırımı sonrasında çıkarılacak olan yeni hisse senetleri Merkezi Kayıt Kuruluşu’na bildirilmelidir.

Merkezi Kayıt Kuruluşu, Sermaye Piyasası Kurulu tarafından kaydileştirilmesine karar verilmiş sermaye piyasası araçları için Türkiye’nin Merkezi Saklama Kuruluşu’dur.

Bu makale ilginizi çekebilir:   Emlakbank Devri ve Emlak Katılım Bankası |2023

Sermaye artırımı, esas sermaye sisteminde genel kurul kararıyla, kayıtlı sermaye sisteminde ise yönetim kurulu kararıyla yapılmaktadır.