Borsada Stop Loss Nedir ve Nasıl Yapılır? |2023

Stop Loss Nedir?

Borsa terimlerini sırasıyla açıklamaya devam ediyoruz. Borsada sıkça kullanılan Stop Loss, Nedir? Nasıl Yapılır? Neden Yapılır? gibi sorulara cevap arayacağız.

Öncelikle ingilizce olan Stop Loss kelimesi “kaybı durdur” anlamına gelmektedir. Borsada ise Stop Loss  zarar kes veya kaybı durdur demektir. Biraz konuyu açacak olursak, Stop Loss; Her hangi bir menkul kıymetin belirli bir fiyatın altına düştüğünde satılması için aracı kuruma verilen zararı durdur emridir. Zararı durdur emri, bir yatırımcının menkul kıymetteki bir pozisyondaki kaybını sınırlamak için ortaya çıkan bir yöntemdir.

Borsada Stop Loss Yerine Kullanılan Terimler

Borsada kullanılan terimler çoğunlukla çeşitli kelimelerle ifade edilmektedir. Bazı borsa kelimeleri veya deyimleri bir biri için kullanılabilir. Aşağıda Stop-Loss için kullanılan terimleri vereceğiz.

  1. Zarar Kesmek,
  2. Zarar Durdurmak,
  3. Kol Kesmek,
  4. Kaybı Durdurmak,
  5. Stop-Loss,
  6. SL olmak

Borsada SL Ne Demek?

Stop-Loss tanımını yaparken kayıpları sınırlamak için kullanılan bir yöntem olduğundan bahsetmiştik. Bu Yöntemin piyasalarda ve özellikle borsa siteleri, forumlarında kullanılan kısaltması “SL” harfleri ile gösterilir. Borsada SL demek aslında Stop Loss demektir.

Stop Loss Noktası Nedir?

Stop Loss olarak belirlediğiniz fiyat’a stop loss noktası denir. Genellikle kaybetmeyi göze alabileceğiniz miktar ve psikolojinize göre ayarlanması tavsiye edilir.

Neden Stop Loss Yapılır?

Zararı Durdurmak, borsada kazanmanın en önemli maddelerinden biridir. İnsanların büyük kayıplar vermelerinin en büyük sebebi, kayıpları durdurmamalarıdır. Şöyle düşünün, kayıplarınızı küçükken kol keserseniz, kayıplarınız sizi sıkıntıya düşürmeyecektir. Tam tersi olarak, zarar kesmek yerine devam etseydiniz kayıplarınız oldukça büyük olacak ve belki de tüm birikiminizi uzun yıllar yerine geri getiremeyecektiniz.

Stop Loss Püf Noktaları

Biraz daha derine inelim ve kayıpları durdurmanın en iyi yollarını araştıralım. Stop-Loss noktanız da ki kayıp küçük olmalıdır. Bu size zarar vermez. Neyi kaybetmeyi göze aldığınıza bağlı olarak sermayenizin % 3-5’i gibi bir şeyi. Hatalarınız küçük olduğunda düzeltmek kolaydır. Küçük kayıplardan kurtulmak kolaydır. Büyük kayıpları karşılamak duygusal olarak zordur. Yani kayıp büyükse, ona bağlı kalma şansınız vardır. Yanılgıya düşmemek için Kumarbazın Yanılgısı veya Monte Carlo Yanılgısı makalemizi okuyabilirsiniz.

Stop loss noktası giriş fiyatınıza çok yakınsa, piyasada ki dalgalanmalar sizi durdurabilir. Onun için yeterince derin bir stop loss ayarlamaya çalışın. Bir destek veya direnç noktalarının yakınlarında giriş yapmanız avantajınıza olacaktır. Kol kesme noktanız bundan biraz uzakta olmalıdır, böylece dalgalanmada endişelenmezsiniz. Destek veya dirençten uzak noktada piyasaya girerseniz, desteğin veya direncin geçerli olup olmadığını görmeden zarar kesmek zorunda kalabilirsiniz.

Bu makale ilginizi çekebilir:   Forfaiting Nedir? Forfaiter Nedir? |2023

Bir diğer önemli püf nokta ise kazancınız, stop-loss’nuzun en az 2 katı olmalıdır. Bu bir kural değildir fakat 2 ye 1 stop-loss için oldukça iyi bir stratejidir. Örnek vermek gerekirse, Viop işleminde kazancınız 500 puan ise, stop-loss’unuz 250 puan olmalıdır. Viop Nedir? diye merak ediyorsanız okumanızı tavsiye edebilirim. Viop

Zararı durdur emirlerinin size piyasada para kazandırmayacağını bilmek önemlidir. Burada ki amaç sermayenin erimesini önlemek ve akıllı yatırım kararı vermenizi sağlamaktır. Bazı yatırımcılar sahip oldukları hisselere aşık olurlar. Bu yüzdendir ki stoploss kullanmayı sevmezler. Yine de ayı piyasalarının girişlerinde veya düşüş ortamlarında birden çok stop loss noktaları belirlemeleri olası kayıpları azaltır. Örnek vermek gerekirse, bir A hissesinin fiyatı 20 TL’den 18 TL’ye düşmüş olsun burada %10’luk bir kayıp oluşmuştur.  Yatırımcımız düşüş ortamında şu yolu izleseydi bakalım nasıl sermayesini minimum oranda koruyacaktı? Yatırımcı elindeki malları 4’e böler. İlk başta %3, %5, %7,5 ve %10 çıkış noktalarını hedef seçer ve emir iletir. Böylelikle, hisse fiyatı 19.4 TL,  19 TL, 18.5 TL ve 18 TL ye geldikçe elindeki mallar stoploss olmuş olurdu.

Kaybı durmanın ve Borsada ustalaşmanın en iyi yolu tecrübeden geçer. İnsanların piyasada sahip oldukları hisseleri ayı piyasasında satmama eğilimi vardır çünkü hisseleri satarak zararı almanın acısı yüksek olarak düşünülmektedir. Stop-loss, bu düşünceyle mücadele etmenin bir yoludur. Açgözlü olmayın ve kayıplarınızın sizi mahvetmesine izin vermeyin. Büyük bir düşüş ve kayıptan geri dönmek zihinsel olarak o kadar zor olabilir ki, iyi hissetmeniz günlerce belkide aylarca sürebilir. Başarılı olan ve başarılı olmaya devam eden herkesin yazılarını okuyun kendinize pay çıkartıp tavsiyelere uymaya çalışın. İşlemlerinizde stoploss’larınızı ayarlayın.