Borsa Çökerken Kim Hisse Satın Alır? |2023

Borsa Çökerken Satın Alanlar Kimdir?

Borsa piyasalarında bir hisse senedinde yapılan işlemlerde alım miktarı her zaman satım miktarına eşittir. Bir başka deyişle alım hacmi satış hacmine eşittir. Yani alıcı kadar satıcı, satıcı kadar alıcı vardır da diyebiliriz. Peki ama Borsa Çökerken Hisseyi Kim Satın Alır? Bu sorunun cevabını bazı açıklamalardan sonra detaylıca inceleyeceğiz.

Borsada Hisse Fiyatları Nasıl Belirlenir?

Hisse fiyatlarının nasıl belirlendiğini anlayalım veya başlangıç ​​olarak, fiyatı kimin belirlediğini. Alıcı mı, satıcı mı? Hadi bulalım.

Örneğin, bir ayakkabı dükkanına giriyorsunuz ve bir çift ayakkabıyı beğeniyorsunuz. 150 tlyi gösteren fiyat etiketini görüyorsunuz. Pazarlık etmeye çalıştınız ve sonunda satıcı size ayakkabı çiftini 100 tlye satmayı kabul etti.

Şimdi, yukarıdaki durumda dikkat edilmesi gereken birkaç nokta:

  1. Ayakkabının nihai fiyatı 100 tl, hem alıcı hem de satıcı tarafından belirlenir. Ekonomide buna ‘Denge Fiyatı‘ diyoruz.
  2. Daha düşük fiyata satıcı satmak istemeyecektir. Aynı şekilde fazla fiyata, alıcı satın almaya istekli olmayacak. Yani fiyat karşılıklı bir şeydir.
  3. Alıcı malları talep eder ve Satıcı tedarik eder.

Borsada olan tam olarak budur. Bununla birlikte, en büyük fark, bir borsada çok fazla alıcı ve çok fazla satıcı olmasıdır. Dolayısıyla tek bir kişinin fiyatı kontrol etmesi mümkün değildir. Ancak sığ hisselerde Tahtacı diye tabir ettiğimiz bir durum vardır bunlar fiyatlara spekülasyon karıştırabilirler. Bknz. Tahtacı Ne Demek?

Hisse Senedi Fiyatları Neden Değişiyor

Bu konunun pek çok sebebi vardır. Biz en önemli olarak gördüğümüz arz ve talebi inceleyeceğiz.

Arz ve talebin hisse fiyatını etkilemesinin altında 4 madde bulunmaktadır. Bunlar;

  1. Talebin Artması
  2. Talebin Azalması
  3. Tedarikte Azalma
  4. Arzda Artış

Talebin Artması Hisse Fiyatını Nasıl Etkiler

Talepte artış olduğu zaman, hisse fiyatı da yükselecektir. Bu sadece hisse fiyatlarında değil yaşamın her alanında geçerli bir kuraldır. Borsada gördüğümüz bu. Bir hisse senedi talep edildiğinde, fiyatın yükseldiğini görüyoruz. Bir hisse senedi yüksek karlılık açıkladıktan sonra % 10 yükselmesi oldukça normaldir. Bu nedenle talepteki artış fiyatta artışa neden olur.

Bu makale ilginizi çekebilir:   Bekçilik Nedir, Nasıl Bekçi Olunur? |2023

Talebin Azalması Hisse Fiyatını Nasıl Etkiler

Söylemeye gerek yok, talepteki bir düşüş, malların fiyatı üzerinde ters bir etkiye sahip olacaktır. Talep Azalırsa hisse fiyatları düşecektir. aynı yukarıdaki örneğimiz bir hisse senedi zarar açıklarsa, sonraki günlerde talebin azalmasına buna bağlı olarak ta fiyatların düşmesine neden olacaktır.

Tedarikte Azalma Hisse Fiyatını Nasıl Etkiler

Arzdaki düşüş veya Tedarikte Azalma fiyatın yükselmesine neden olacaktır. Şimdi, borsada hisse senedi için harika bir haber olduğunda, zaten hisse senedine sahip olan insanlar satmayacak. Bunun nedeni, fiyatın sonunda yükseleceğini bilmeleridir. Dolayısıyla, tedarikteki azalma fiyatta artışa neden olacaktır. Zor bulunan her zaman kıymetlidir.

Arzda Artma Hisse Fiyatını Nasıl Etkiler

Arzdaki artış veya Tedarikte Artma fiyatın düşmesine neden olur. Şimdi, borsada hisse senedi için iyi olmayacak bir haber olduğunda, hisse senedine sahip olan insanlar elindeki malları satmaya çalışırlar. Bunun nedeni, fiyatın sonunda düşeceğini bilmeleridir. Bu sebeple arzdaki artma hisse fiyatı düşüşüne neden olur.

Şimdi asıl soruya geri dönersek: Bir borsa çökerken ve herkes umutsuzca satış yaptığında, aslında kim satın almak ister?

Borsada alıcılar ve satıcılar her saniye değişiyor. Bu nedenle, talep edilen hisse sayısı ve sağlanan hisse sayısı kesinlikle her saniye değişecektir. Dolayısıyla dört durumda anlattığım yukarıdaki parametrelerin sık sık değişeceği aşikardır. Dolayısıyla, hisse senedi fiyatlarının çok hızlı dalgalandığını görürüz.

Şimdi, bir borsa çökerken, neredeyse herkes fiyatların düşmesinden korkarak satış yapmaya isteklidir. Bu nedenle, böyle bir durumda hisse satın almak, normalde düşen bir bıçağı yakalamak olarak algılanır! Bu nedenle, çok sayıda satıcıya kıyasla yüksek risk iştahına sahip az sayıda alıcı vardır. Aslında, ilk etapta fiyattaki düşüş, bu talep arz uyumsuzluğundan kaynaklanmaktadır.

Borsa Çökerken Hisseler Neden Alınır?

Geçmişte borsadaki düşüşle birlikte, hisse senetlerinde büyük bir satış gerçekleşti.  Bu satışlara bakarak şu soruları sormak oldukça mantıklı: Herkes satıyorsa, kimsenin satın almak istemediği hisse senetleri olma ihtimali var mı? Cevap teknik olarak hayır. Yukarıda da bahsettiğimiz gibi her zaman satıcı kadar alıcı vardır ve bu da borsa sisteminin devam etmesini sağlar.

Piyasalar düşüşteyken kimin hisse senedi almak isteyeceğini merak ediyorsanız, cevap şudur: birçok insan borsa çökerken hisse senedi alır. 

Limitli Emir Verme ve Stopp Loss Emiri

Bir hisse senedi belirli bir fiyata ulaştığında, otomatik olarak satın alınsın diye limitli emirler veren birçok kişi vardır. Çalıştığınız aracı kuruma veya borsa işlem platformuna bir piyasa emri verirseniz, hisse senedinin geçerli fiyatı ne olursa olsun satın almaya istekli olduğunuzu söylediğiniz anlamına gelir. Aklınızda belirli bir fiyat varsa, almak istediğiniz fiyatı belirten bir limit emri belirleyebilirsiniz. Hisse bu seviyeye düşerse, alım emriniz otomatik olarak gerçekleşecektir. Limit emirleri tek bir gün için (bir günlük emir) veya süresiz olarak (iptal edilene kadar geçerlidir) açık bırakılabilir. Bir hisse senedi satın aldıktan sonra, komisyoncunuza, fiyat belirlediğiniz bir seviyeye düşerse onu satması için de talimat verebilirsiniz (bir stop loss emri, Zarar kesme noktası emri). 

Bu makale ilginizi çekebilir:   Uluslararası İlişkiler Bölümü Mezunları Ne İş Yapar?

Bu emir tiplerini kullanan kişiler borsa çökerken veya borsa düşerken hisse senedi alabilirler.

Temettü Verimliliği

Bazıları buna yasal kumar olarak bakabilir. Bir kapitalist her zaman daha iyi bir fiyat veya daha iyi temettü getirisi elde etme arayışındadır. Temettü getirileri hisse senedinin fiyatına bağlıdır. Hisse düşerse, verim artabilir. Örneğin, temettüler yüzde değil tl cinsinden olduğundan, 1 tl’lik bir temettü 20 tl / hisse fiyatına bölünürse, temettü % 5 verir. Bu 1 tl ‘lik temettü 18 tl / hisse fiyatına bölünürse, bu temettü% 5.5’ten daha fazla getiri sağlar. Aynı zamanda temettü hakkında daha fazla bilgi almak için okuyabilirsiniz. Temettü Nedir? ve Temettü Tarihleri

Borsadan Nasıl Para Kazanılır Borsada para kazanmanın püf noktası, düşük fiyattan alıp yüksek fiyattan satmaktır.

Hissede Bekleme Kararı

Borsa düşerken hissede bekleyenler.. Bu konuya örnek vererek gidersek, Borsa % 30 düşerse ve siz elinizdeki hisseleri satarsanız, % 30’luk bir zararda olursunuz ve onu geri alamazsınız. Aptalca mı geliyor? Kesinlikle.. Emeklilik paralarının % 30-50’sini kaybedenlerle yapılan konuşmalarda hemen hepsi kayıplarını bir ayı piyasasının olduğu zamanda kaybettiklerini dile getirmektedirler. Şimdi ne yapacaklarını bilmiyorlar. İşin üzücü yanı, her bir satış kararından sonraki birkaç yıl içinde, piyasaların başladıkları yerin çok ötesinde toparlanmasıdır.

Jean Paul Getty’nin çok önemli bir sözü tam konumuzla alakalı olduğu için buraya bırakalım.

Herkes satarken satın alın ve herkes satın alana kadar tutun. Bu sadece akılda kalıcı bir slogan değil. Başarılı yatırımın özü budur.

Makalemiz aşağıda ki sorularla yakından ilgilidir. Bu soruların cevaplarını yukarıda sizlere vermeye çalıştık. Umarım aklınızı kurcalayan bir şey kalmamıştır. Yine de aklınıza takılan her soruda bizlere yorumlar aracılığı ile ulaşmaktan çekinmeyin.

Borsa çöktüğünde, neden insanlar her zaman en düşük seviyedeki hisse senetlerini alıp, piyasa düzeldiğinde satmıyorlar?

Herkes satarken kim hisse senedi alır?

Borsa ne zaman çökecek? % 25 veya daha fazla bir sonraki satışın ne zaman olacağını nasıl belirleyebiliriz?

Herkes borsada para kazanmak istiyorsa, neden fiyat her zaman yükselmiyor?