Cardano Kripto Para Projesi
Cardano Kripto Para Projesi

Cardano Coin Nedir? Cardano Kripto Para Projesi |2023

Cardano Coin Kripto Para Projesi

Bu makalemizde size önce kriptoloji nedir? Kriptoloji bilimi nedir? bundan bahsettikten sonra kripto yani şifreleme ve para ilişkisini anlatmaya çalışacağız. Yazının devamında ise oldukça popüler olan CARDANO Coin Kripto Para Projesi hakkında bilgiler vereceğiz.

Kriptoloji Nedir?

Kriptoloji, şifreleme bilimidir. Verilerin (rakam ya da yazı gibi) belli bir sisteme göre şifrelenip güvenli bir ortam aracılığıyla alıcıya gönderilmesi ve bu şifrenin çözülmesiyle verilerin ortaya çıkmasıdır. Kullanım amacı ise, yeni paraların oluşturulmasını kontrol etmek ve para işlemlerini güvence altına almaktır.

Kripto Para Nedir

Kripto para, güvenlik açısından kriptoloji bilimini kullanarak dijital ve sanal para birimidir. Matematik temeliyle şifrelenir. Banka kartlarımız, sanal ortamlarda yaptığımız bütün işlemler de birer kripto para olup aslında var olmayan parayı kullanmamızı sağlar. Hükümetlerin para birimlerinin değerini belirlediği Merkez Bankalarının tersine hiçbir hükümetin kripto paralar üstüne kontrolleri yoktur çünkü bu paranın kontrolünü sağlayan bir merkez yoktur. Merkezleştirilmiş kontrol kullanır. Her bir kripto paranın merkezîleşmiş kontrolü ledger (muhasebe defteri) olarak işlem gören bir blok zinciri sayesinde çalışır.

Kripto Paranın Kısa Tarihi

2009 Yılında takma isimli yazılımcı Satoshi Nakamoto tarafından bulunan Bitcoin ilk kripto paradır. Sistem olarak Bitcoin POW kullanır. Nisan 2011’de Bitcoin’ in ardından merkezi olmayan bir DNS aracılığıyla internet sansürlerini zorlaştırmak amacıyla ilk altcoin olan Namecoin kuruldu. Namecoin’ in ardından Ekim 2011’de şifreleme metodu olarak Scrypt kullanarak ilk kez başarılı olan Litecoin kripto parası kullanılmaya başlandı. Litecoin, 2013 yılının sonlarına doğru medya tarafından tanınmaya başladı ve 2011 de kurulmuş olan Ripple’ da Bitcoin ile aynı veriler üzerine kurulmuştur.

Kripto Paraların Üretilmesi

Kripto paralar hükümete ve bir merkezi otoriteye bağlı değildir. Bu yüzden bu kripto paraların üretimi de varlıkları gibi tamamen kullanıcı temelli bir modele sahiptir. Her kripto paranın belirli bir üretim sınırı mevcuttur. Örnek verecek olursak, Bitcoin’ in ilk yayınlanan protollerinde 21 Milyon Bitcoin bulunabilir maddesi yer alıyor yani üretimi sınırlıdır. Bu nedenle zamanla paraya olan rağbet artıyor ve daha küçük parçalara bölünüyor.

Kripto para üretim işlemi Mining (madencilik) şeklinde oluyor. Kripto parayı bulmak için şifrelenen matematik problemleri, yazılımlar yardımıyla çözülüp, bulunmaya çalışılıyor

Bu makale ilginizi çekebilir:   Badem Göz Estetiği Nedir? |2023

 

Kripto Paraların Özellikleri

Kripto paranın aşağıdaki 6 özellikleri olması öngörülebilir.

  1. Merkezsizlik
  2. Sahipliğin kripto teknikle sadece sahibince ispat edilebilmesi
  3. Para basma kuralları
  4. Paranın sadece sahibinin emriyle değiştirebilmesi
  5. Para ve sahip kayıtları
  6. Aynı anda aynı para için birden fazla emir gelirse sadece birinin yerine getirilmesi

Kripto para elektronik para olduğu için güvenilirdir. Kayıtlarının ledger’e(muhasebe defteri) kaydedilmesi ve bu defterin şifresinin kırılması neredeyse imkânsız olduğu için değerlidir. Elektronik para herkes tarafından bilinen fiziki nesne olmadığından taklidi neredeyse imkânsızdır. Kripto paranın hükümet tarafından değişim aracı olmaması sebebiyle sadece belirli gruplar içinde kullanılır. Kripto para bir ağ parası da denilebilir. İnternet gibi bilgisayar ağları üzerinden sayısal olarak saklanıp, havale edilebilir.

Kripto paranın saklanma şekli, yine sahibinin kendisinin bileceği ve akılda tutulmaya uygun olmayan şifrelerdir. Bunlara ise sanal cüzdan denir. Bu cüzdanları saklama hizmetleri veren internet siteleri mevcuttur. Bu sitelere güvenmeyenler ise kâğıtta veya başka maddede yazılı olarak hatta giderek daha donanımlı yani makinenin dışına çıkması gerekmeyen cebe sığacak kadar küçük tek kullanım amacı olan bilgisayarları da elektronik olarak kullanabilirler.

Cardano Nedir?

Cardano, dijital parayı alıp gönderebilmek için kullanılabilecek bir Ada şifrelemesine ev sahipliği yapar. Bu dijital olan nakit paranın şifrelemeyle güvenli hale gelmesi ve garanti edilen hızı doğrudan transferlerin dikkatini çeker. Cardano kripto para biriminden başka bir şey olmayıp şu anda hükümetler ve kuruluşlar tarafından kullanılan finansal teknolojik bir platformdur. Bu platform sistem daha kolay bakım esnekliği ve yumuşak çatallarla yükseltebilme imkânı sağlayan katmanlar halinde inşa edilmiştir.

Katmanlar tamamlandıktan sonra akıllı sözleşmelerin gelecekteki ticaretler için dijital yasal anlaşmalar hesaplama katmanı oluşturulacaktır. Cardano blok zincirleri üzerine çalışan ve merkezi olmayan uygulamalar hizmetinde yürütülür. Blok zincirin dönüştürücü gücünü kullanmak isteyen Cardano, yönetim güvenlik ve eksik olan blok zincir tabanlı çözümlerin tersine, yenilenen yazılımlarıyla kullanıcı gizliliklerinin korurken, düzenlenen gözetimi de çözüme dâhil ediyor. Bu blok zincirleme projesi, akademisyen ve mühendislerden oluşan ekip tarafından tasarlanan tek projedir. Sonuç olarak Cardano, yüksek güvenlik uygulamasıyla kripto para birimleri arasında yer almaya başladı. Bu kripto Para’nın vizyonu, herkese eşit şekilde finansal hizmetlere açık erişimler sağlayarak finansal katılımın artmasını sağlamasıdır.

CARDANO Coin Para

Charles Hoskinson’un projesi olan Cardano, Hoskinson, Bitshares ve Ethereum’un kurucu ortağı olup Ethereum projesini daha fazla geliştiremeyeceği anlaşmazlığı sebebiyle ortaklığı bıraktı ve Jeremy Wood ile IOHK şirketini kurdu. Bu şirket 2015 yılında Cardano ekosistemini yöneten ve geliştiren üç organizasyonlardan biridir. Diğeri ise Cardano Vakfı olup, Cardano Teknolojisinin korunması, standart hale gelmesi ve desteklenmesi ile ilgilenir. Üçüncü ve son olarak Emurgo ise Cardano sisteminin üzerinde ticaret ile ilgili uygulamalar geliştirmektedir. 29.09.2017 Cuma günü Cardano ana ağı faaliyete geçmiştir.

Bu makale ilginizi çekebilir:   Demirbank Neden Battı : 2001 Ekonomik Krizi

CARDANO (ADA) NE KADAR?

ADA sembolüyle işlem gören Cardano kripto borsasında satış fiyat 24.01.2018 tarihi itibariyle %11,75 artışla 0.61 $, piyasa değeri ise 16,135 milyar $ civarında seyrediyor. Günlük işlem hacminin toplamı ise 642,5 milyon $ oldu.

Kripto paralar sıralamasında 5. Sırada yer alan Cardano’nın piyasa değerinden açısı 2017 yılında yaklaşık olarak %3,300 artış gösterdi. En düşük 0,0173 ve en yüksek 1,3272 $’ı gördü. Cardano’nun en fazla para sayısı 45 milyar ADA olup, piyasadaki arz edilen ADA sayısı 31.112.483.745’dir. Dolaşımdaki ADA sayısı ise 25.927.070.538’dir.

(ADA) 18.04.2019 13.28 itibariyle Amerikan doları bazında 0.08, Türk Lirası bazında ise 0,48 seviyelerinde işlem görmektedir.

Rifat Yasin Görgeç

KAYNAKÇA