Defterdarlık Uzman Yardımcılığı Nedir?
Defterdarlık Uzman Yardımcılığı Nedir?

Defterdarlık Uzman Yardımcılığı Nedir? Uzman Ne Yapar? |2023

Defterdarlık Uzman Yardımcılığı Nedir?

Defterdarlık Uzman Yardımcılığı, Defterdarlık uzmanı yetiştirip Maliye Bakanlığına bağlı olup kamu kurum ve kuruluşlarında çalışma faaliyeti göstermesini sağlamayı amaçlayan kadroya verilen isimdir.  Ülke kanun, yönetmelik ve mevzuata göre işleyiş sağlamaktadır. Defterdarlık uzmanı olabilmek için ise ortaokul Yüksek öğretim gibi eğitim kurumlarından mezun olup Kpss’den geçerli bir başarı puanı alınmalıdır. Diğer bir husus ise defterdarlık arasında olan bazı dereceler bulunmaktadır.

Dereceler arası en yüksek kademe uzmanlıktır. Defterdarlık kelimesi Türkçe’mizde defter tutan tüm bunları kaleme alan anlamına gelmektedir. Mesleğin faaliyet amacı ise isminden de geldiği gibi devlet adına yapılan mali iş ve işlem zaptlarının tutulmasıdır. Bu sayede yapılan iş ve işlem tutarlarını giderleri mali olarak bünyesinde neler bulundurduğu daha rahat ve ince ayrıntısına kadar gözle görülmektedir. Defterdar ise tüm mali işlerden sorumludur. Devlet adına mali işlemler ve bütçeden yapılan ödemeler vardır. Defterdarlık çeşitli illerde faaliyet gösterip devlet adına aktif bir şekilde hizmet vermektedir. Faaliyet olarak devlet hazinesinin alacaklarını tahsil almakla mükelleftir. Yapılan tahsilat ve Tahsil edilen tutar defter dediğimiz tutanaklara zapt edilmektedir.

Defterdarlık Uzmanının Görevleri

  • Devlet adına yapılan mali işlerin yürütülmesi
  • Yapılan iş ve işlemlerinin denetlenmesi
  • İş arkadaşlarının çalışma faaliyetlerini denetleme ve gözlemleme
  • Sağlıklı istikrarlı ve gerçekçi işleyişe sahip bir iş ortamı sağlamak
  • Merkez ve Taşraların problemlerini incelemek çözümlemek düzenli mali ortam sağlamak
  • Denetleme konusunda yüksek performans sağlamalıdır.
  • Memurların kanun ve kaidelere uygun hareket etmelerini sağlamak, aykırı tavır ve davranış gösteren iş arkadaşlarını gözlemleyip uyarma ve buna rağmen değişmeyen tutum ve davranış durumu gereğince gerekli mevzuata göre tutanak tutmalı ve problem ortadan kalkana kadar gözlemlemeli ve olması gereken güvenilir ortam oluşturulmalıdır.
  • Torpil usulsüzlük göz yumma hediye alma rüşvet gibi memurluğa aykırı davranışlarda bulunmamalı bulunan personeller hakkında ise gerekli işlemleri başlatıp sürdürmelidir.
  • Takdir etkisi bulunduğu için bu yetkisini defterdarlık uzmanı gerekli yerlerde kullanmalıdır.
  • Alanında proje üretip uygulamak
  • Hizmet adına yeni adımlar yeni yollar arayıp bulmak

Defterdarlık Birimleri Nelerdir?

  • Muhasebe birimleri
  • Muhasebe Müdürlükleri
  • Saymanlık Müdürlükleri
  • Mal Müdürlükleri
  • Muhakemat birimleri
  • Personel Müdürlükleri

Muhasebat Müdürlükleri

Muhasebe, Mal Müdürlükleri, Saymanlık ve Müdürlükten oluşmaktadır.

Bu makale ilginizi çekebilir:   Kırılgan Beşli Nedir? Kırılgan Beşli Ülkeleri Nelerdir?

Muhasebe Müdürlükleri

İl ve il dışında devlet adına Saymanlık görevini icra etmektedir. Bakanlığa gönderilecek olan dönem içi ve dönem sonu hesap bilgi raporlarını aşamalı bir şekilde yapıp yürütüp uygulayıp yapılan iş ve işlemlerin kanun ve kaidelere uygunluğunu kontrol edip ana merkeze yollamaktadır. Kendi bünyesince öneri ve düşünceler tasarlayıp Saymanlıklara sunar ve saymanlıklar arasında düzenli işleyiş sağlayabilmek adına faaliyetler icra eder. Personel grubu içerisinde Muhasebe Müdürü, Muhasebe Müdür Yardımcısı, Müdür Yardımcısı Şefi ve yeteri kadar Devlet memurunu bünyesinde barındırmaktadır.

Saymanlık Müdürlükleri

İl müdürlüğü ve baş müdürlük olarak işlev gören bu kurumlar devlet dairelerinin mecburi makam ve odalarını bünyesinde barındırır. Bunlar askeri hizmet odaları zorunlu devlet çalışma organlarının faaliyet odaları gibi hizmet kollarını içerisinde barındırmaktadır. Devlet bünyesinde var olan mali bütçeleri malları tahsilatı yapılacak olan şeyleri bir nevi sayım amaçlı sayıp düzenleyen bir birimdir. Saymanlığa bağlı olan iki tane bakanlık türü mevcuttur bunlar; hazine bakanlığı ve mali bakanlıklardır. Bu önemli iki kalem illerdeki defterdarlıklara bağlı olarak görev icra etmektedir. Bunların alt kaleminde yeterince müdür ve müdür yardımcıları bulunmaktadır. Bunun yanı sıra personel kadrosunda defterdar uzmanı, şef ve gereğince devlet memurunu bünyesinde barındırmaktadır.

Mal Müdürlükleri

Genel tahsilatı devlet adına gerçekleştiren tahsilat grubunu bünyesinde barındırır. Bu birimler iki tanedir bunlar;vezne ve muhasebe bölümünden oluşmaktadır. Bu bölümlerde işleyiş yapılan işlemler adına alınacak tahsilatlardan oluşmaktadır. Devlet organları adına mali işleri yürüten düzenleyen oluşabilecek sorunları gideren bu yardımcı odalar dışında bazı kurum ve kuruluşlarda tahakkuk, tahsilat kalemi ve son olarak hazine avukatlığı odaları bulunmaktadır. Bunun yanında yeteri kadar müdür , müdür yardımcısı ve yeterince personeli bünyesinde barındırmaktadır.

Muhakemat birimleri

Müdürlük olmayan yerlerde hazine avukatlarının görevini idareten işlettiği küçük kuruluşlardır. Eksik olan müdürlüğün karşılayamadığı faaliyet ihtiyacını bu birim faaliyetleri ile irtica ettirmektedirler. Bu sayede karşılanamayacak olan faaliyet ihtiyacını alacak tahsil ihtiyacını bu birimlerle sağlamaktadır.

Personel Müdürlükleri

Memur, defterdar gibi meslek mensuplarının eğitim, staj, kurs eğitimlerini görüp tamamladıktan sonra devlet dairelerinde faaliyet göstermeleri adına kurulmuş bir müdürlüktür. Adaylara kuralları kaideleri takınmaları gereken davranışları görevlerini işleyişi ve süregelen düzeni öğreterek olabildiğince mesleğe hazırlamaktadırlar. Eğitime gelen adaylara belli eğitim seminer ders vs. gibi pratikte öğretici ve eğitici gerekli bilgileri mesleğe hazırlık adına aktif uygulamalar yapılır belli oranda başarılı olup işi kavrayan mesleği icra edebileceği anlaşılan personel görev yerine tayin edilir. Hazırlık biriminde mesleğe yakışmayacak tutum ve davranış faaliyetlerinde bulunan adaylar hemen elenmektedirler.

Bu makale ilginizi çekebilir:   Keriz Silkeleme Nedir? Kim Neden ve Nasıl Yapar?

Defterdarlık Uzman Maaşı Ne Kadar?

1. dereceden bir Defterdar uzman maaşı:6.558 TL’dir. Bu ücretin içerisine çocuğu olan devlet memurlarına sağlanan çocuk ücreti dahil değildir.