Hazine Bonosu
Hazine Bonosu

Hazine Bonosu Nedir? | Hazine Bonosu Almak |2023

Hazine Bonosu Nedir?

Hazine Bonosu nedir? Hazine Bonosu vade türü olarak 1 yıldan kısa olan devlet iç borçlanma (DİBS) aracıdır. Hazine Devlet güvencesi nedeniyle diğer yatırım araçlarından daha güvenilir ve risksiz bulunan, geri ödeme garantili faize dayalı bir yatırım aracıdır. Hazine Bonosu, Hazine Müsteşarlığı tarafından çıkarılmaktadır.  Devletin kamu harcamalarını karşılayabilmek; okul, köprü, yol yaptırabilmek için duyduğu fon ihtiyacı nedeniyle yatırımcılardan 3-6 ay ya da 1 yıllığına borç alabilmesini sağlamaktadır. Hazine Bonoları bu borçlanma için verilen senet olarak tanımlanabilir.

Devlet vade sonunda yatırımcıya ana parasını ve faiz getirisini geri ödemektedir. Vade süresi 1 yıldan kısa bir yatırımın getirisi de uzun vadeli devlet tahvilinden daha düşük olabilmektedir. Kısa vadesi sebebiyle dönem dönem alınıp satılması ve istenildiği zaman nakde çevrilmesi kendi içerisinde spekülatif getiri fırsatı veren bir yatırımdır. Bu nedenle piyasalara 1 yıldan kısa bakan risksiz bir getiri peşinde koşan yatırımcıların en fazla tercih ettiği yatırımlardan birisidir.

Hazine Bonosu Getirisi Nasıl Hesaplanır?

Bonoyu sadece ilk çıktığı gün almak zorunda değilsiniz. Bir bonoyu vade tarihi bitmeden önce ne zaman alırsanız aldığınız tarihten itibaren bononun faiz getirisinden faydalanabilirsiniz. Bunun için örnek hesaplama aşağıdaki şekilde yapılır.

Örnek; 1000 lira paranız olsun. Aracı kurum veya bankadan bono almaya karar vermiş olsun. Aracı kuruma veya bankaya gittiniz Bononun vade tarihi 31 Aralık 2019 olduğundan vadeli bono almak istediniz. Getiriniz ne olacaktır?

  • Vade: 31 Aralık 2019
  • Anapara: 1000 Türk Lirası
  • Basit faiz: Yüzde 15
  • Vadeye kalan gün: 122 gün
  • Bono getirisi = (Anapara/100) x (Basit faiz/365) x (Vadeye kalan gün sayısı)
  • (1000/100)x(15/365)x(122) = 50.13 TL Nominal getiriniz olur. Bu tutardan o gün geçerli olan vergi matrahı indirilir.
  • Anapara + bono getirisi yıl sonunda nominal olarak 1050,13 Türk Liranız olur.

Hazine bonosu alırken o gün geçerli olan faiz getirilerini, bankaların mevduat oranlarını iyice karşılaştırmanız gerekir. Bu şekilde daha doğru yatırım kararı vermiş olursunuz. İnternetten en yüksek mevduat faizlerini ve hazine bonosu getirilerini karşılaştırın. Ayrıca enflasyon oranından daha düşük getirili herhangi bir faiz getirili yatırım aracı seçmediğinizden de emin olun.

Bonoyu Kim Çıkarır?

Hazine Müsteşarlığı tarafından birincil piyasada ihale yöntemiyle satılan Hazine Bonosunu doğrudan Merkez Bankası şubeleri vasıtasıyla (herhangi bir komisyon ödemeksizin) kendimiz alabileceğimiz gibi, banka, aracı kurum gibi bir aracı vasıtasıyla da (komisyon ödemek suretiyle) alabiliriz. Merkez Bankasının ihraç ettiği hazine bonoları ile ilgili detaylı bilgilere ulaşmak için tıklayabilirsiniz. Hazine ihalelerine tüm gerçek ve tüzel kişiler katılabilir. Gerçek kişiler, bankalar, aracı kurumlar aracılığıyla ihaleye katılabilecekleri gibi Merkez Bankası şubeleri aracılığı ile de ihalelere katılabilirler. Ayrıca, Kamu kuruluşları ile Piyasa Yapıcı bankalar rekabetçi olmayan teklif gönderme yöntemiyle ihalelerden DİBS satın alabilmektedirler.

Bu makale ilginizi çekebilir:   Sigorta Çeşitleri Nelerdir? Avantajı nedir? |2023

Türk Lirası cinsinden ihalelerde 1000 TL, ABD Doları cinsi ihalelerde 10.000 ABD Doları, Avro cinsi ihalelerde ise 10.000 Avro teklif veren yatırımcılar ihaleye katılabilmektedir. Katılımcıların ihalede Devlet İç Borçlanma Senedi almaya hak kazandıkları halde gerekli ödemeyi yapmayarak ihale dışında kalmaları riskine karşı her katılımcının (piyasa yapıcı bankalar ve kamu kuruluşları hariç) ihalede almak istediği nominal tutarın %1’i kadar teminatı ihale günü saat 12:00’dan önce Merkez Bankası’nın ilgili hesabına yatırmaları gerekmektedir.

Her ayın son iş gününde bir sonraki aya ilişkin olarak yayınlanan borçlanma stratejisi çerçevesinde, üç aylık ihale takvimi kamuoyuna duyurulmaktadır. Ayrıca, Hazine Müsteşarlığı, Hazine Bonosu ihalelerine ilişkin detaylı bilgileri ihaleleri gerçekleştireceği haftadan önceki Cuma günü internet sayfasında bir basın açıklaması ile ilan etmektedir.

Nasıl Alınır?

Bütün kamu bankaları ve özel bankalar müşterilerine hazine bonosu satabilmektedir.

  • İş Bankası’nın Bono ve Tahvil getirilerini takip edebildiğiniz sayfaya buradan ulaşabilirsiniz
  • Ziraat Bankası da müşterilerine bono ve tahvil alabilme imkanı sunmaktadır. Bu hizmet ile ilgili bilgilere ulaşmak için tıklayabilirsiniz.
  • Garanti BBVA da müşterilerine düşük risk ile faiz getirisi sağlayabileceği bono ve tahvilleri sunan diğer bir bankadır. Bankanın bilgi sayfasına ulaşabilmek için tıklayabilirsiniz.

Bonoyu Kimler Alır?

Hazine Bonosunu  yurt içinde veya yurt dışında yaşayan vatandaşlar, tüm gerçek ve tüzel kişiler alabilir. Ayrıca, kamu kuruluşları ve piyasa yapıcı bankalar da bonoları alabilmektedir.

Yazar: Emre Sarı

2 yorumlar

  1. Hazine bonoları makbuz karşılığında karşiliksiz alınırsa banka . BatincaTmsf mevduat güvencesinde degilmis

  2. Imar bankasını unutmamak lazım….. Bütün mevduatlar kayıtdışı olmasına rağmen ödendi hazine bonolari karşiliksiz diye zamanında ödenmedi