Federal Fon Oranı

Federal Fon Oranları Nedir?

Federal Fon

Federal Fon Oranları Amerika’da finansal kurumların gecelik bazda borçlanmalarını gerçekleştirdikleri piyasadaki faiz oranıdır. Yani federal fon oranları para politikası uygulamasında temel gösterge niteliğinde olduğundan Amerika Merkez Bankasının yakın gözetimi altındadır. Amerika Merkez Bankası piyasada oluşan günlük Federal “Funds Rate”lerin kendi açıkladığı orana uygun seyretmesi amacıyla açık piyasa işlemleri yoluyla piyasadaki günlük rezerv miktarını ayarlar. Örnek vermek gerekirse, piyasada oluşan faizler hedeflenenin altında ise, bu miktarı açık piyasa işlemleri ile piyasadan çeker.

Başka bir biçimde ifade etmek gerekirse bankaların gün sonunda açıksız kapanmaları zorunlu olduğundan o günün sonunda nakit açığı bulunan bankalar bu açığı giderebilmek için diğer nakit fazlası olan bankalardan borç alırlar. Borç veren bankalar, borç alana borç karşılığında Fed’in belirlediği faiz oranını geçmeyecek şartıyla bu faizi uygularlar.
Federal Açık Piyasa Komitesi(FOMC), faiz oranlarını belirleme konusundaki rolü ile bilinen Federal Reserve bünyesinde kurulu bir kuruluştur. Fed ve Fomc terimleri genelde birbirlerinin yerine geçer. Bu uygulamada Fomc bu oranları gerçekten ayarlamaz. Bankalar gecelik borçlanma oranını belirlemek için diğer bankalarla pazarlık yapar. Fomc yaptığı federal fonları hedefine göre ayarlar ve bu istenen gecelik borçlanma oranıdır. Devlet tahvillerini satın alır veya bunları satar. Bunların sonucunda elde ettiği para arzını yöneterek ulaşır. Fed’in açık piyasa işlemleri tahvil alımı ve satışı olarak bilinir.

Federal Fon Oranlarının Etkisi

Beslenen fon oranı, toplumda ki bireyler tarafından alınan kredilerin zeminini oluşturan ana faiz oranının temel belirleyicisi olan ekonomi için büyük önem taşır. Aynı zamanda bankaların mevduat sahiplerine ödediği oranları da büyük ölçüde etkilemektedir. Ayrıca kısa vadeli devlet tahvillerinin piyasada işlem gördüğü getirilerinin de zeminini oluşturmaktadır. Genel olarak düşen bir federal fon oranı ya da düşeceği tahmin edilen federal fon oranı bir krizin sonucu olmadıkça hem hisse senetleri için hem de Amerika Birleşik Devletleri hazineleri için olumludur.
Genel olarak yükselen bir federal fon oranı hisse senetleri için negatif olabilir. Devlet tahvillerini getirilerinin artmasına sebep olarak fiyat düşüşü kısa vadede bütün vadelerin tahvillerini etkilemektedir. Bu genellikle bir kuraldır. Son gelişmelere bakılacak olursa Federal para birim oranı, 1980 yılında % 20’lere kadar yükseldi. Aralık 2000’de Federal Açık Piyasa Komitesi tarafından belirlenen %0 ile %0,2 gibi düşük bir seviyeye kadar geriledi.

Yılda 8 defa Federal Piyasa Komitesi ülkenin faiz oranını belirlemek için toplanırlar. Aldıkları kararları bir beyannameyle yayınlarlar. Faiz oranlarının ayarlanacağı yerin kararı enflasyona bağlıdır. ABD Merkez Bankasının birinci amacı yıllık enflasyon artışının %2’nin üzerine çıktığında fiyat tutarlılığına ulaşmaktır. Faiz oranlarındaki artış ülkenin para biriminde olumlu bir etkiye sahip olacaktır. Kısa dönemli faizler dövizin değerlendirilmesinde en büyük etkendir. Federal para birimi yükselirse bankaları birbirine karşı borçlandırır. Bu durum para arzını hızlandırır. Federal Fon Oranını yükseltmek devlet tarafından yüksek enflasyonla mücadele için alınan en büyük yöntemlerden biridir.

Bu makale ilginizi çekebilir:   Güvercin Para Politikası ve FED'i Anlamak

Kaynakça :

https://tr.routestofinance.com/federal-reserve-and-interest-rates

https://tr.talkingofmoney.com/what-are-implications-of-high-federal-funds-rate