Leasing Nedir?
Leasing, İş yerleri ve fabrikalar, endüstriyel ve inşaat makineleri, ulaşım araçları gibi yatırım amaçlı kullanılan malların elde edinilmesi amacıyla kullanılan uzun vadeli bir yatırım kredisidir. Bütün bir kira süreci içerisinde malın mülkiyeti kiracıya aittir. Leasing yani finansal kiralama sorusunun cevabı kısaca bu şekildedir. Birçok firma işletme masraflarını kontrol altına almak ve hafifletmek üzere leasing ile ihtiyaç duyduğu malları kiralamaktadır. Leasing türleri de kiralama yapmak istediğiniz mal grubuna göre çeşitlenmektedir
Finansal Kiralama İşleyişi Nasıldır?
Kiracı ve kiralayan arasında kiralanacak olan mal adına fiyat ve koşullar adına bir ön anlaşma gerçekleştirilir. Üzerinde çalışan projenin finansman sağlama sırası geldiğinde yatırımcı, leasing şirketine başvurur. Bilgi ve belgeler değerlendirmek üzere finansal kiralama (FK) şirketine sunulur. Leasing şirketi gereken prosedürleri yerine getirecek yatırımcıya bir teklifte bulunur. Gerekirse güvence sağlamak adına yatırımcıdan teminat talep edilebilir, anlaşmalar tamamlandığı zaman sözleşme imzalanır.
Ekonomi Bakanlığı’na başvurularak teşvik belgesi ile hangi malların sözleşme kapsamında olduğu finansal k. şirketi tarafından belirtilir. Mala bağlı teşviklerden üyelik hakkına sahip olması nedeniyle kiralama şirketi bundan faydalanır ve kiracısına yansıtır.
FK şirketi malın bedelini satıcı firmaya öder ve mallar kiracıya teslim edilir. Kiracı sözleşmede de belirtildiği gibi kiraları FK şirketine öder ve malları kullanmaya başlar. Sözleşme bitiminde sözleşme içerisinde yer alan kurallarda belirtilen bir bedelle kiracıya devredebilir. Çok sık karşılaşılmasa da malların sözleşme bitiminde kiracıya geri iade edilmesi durumlarıyla da karşılaşılabilir.

Leasing Avantajları Nelerdir?
- Şirketinizin nakit hesabı etkilenmez. Kasanızdan nakit çıkmadan ekipmanı alırsınız
- Banka limitlerinizi etkilemez. Leasing kredi işlemi olmadığından senet ile mal alma işlemi gibi düşünebilirsiniz.
- Ödemeleriniz sabit aralıklarla yaparsınız. Şirketin nakit akışını düzenleyebilirsiniz.
- Orta ve uzun vade leasing planları yapabilirsiniz. Bu sayede makine ekipmanın parasını çıkardıkça ödemelerinizi yapmış olursunuz.
- Leasing şirketlerinin verdikleri imkan doğrultusunda hangi para birimi üzerinden borç alacağınıza siz karar verirsiniz.
Finansal Kiralamada Net Avantaj Ne Demek?
Bir firmanın bir ürünü alma kararının mı? Kiralama kararının mı firma için daha avantajlı olduğuna karar verebilmesi için yaptığı hesaplamaya kiralamada net avantaj hesabı denilir. Bunun için önce malı satın almanın net bugünkü değeri hesaplanır. Sonraki aşamada malı leasing ile almanın bugünkü değeri hesaplanır ve iki durum birbiri ile karşılaştırılır. Bu hesap yapılırken satın almanın, kiralamanın neden olacağı maliyetler ve amortisman giderleri de kesinlikle hesaba katılmalıdır.
Leasing Yapan Firmalar
Aşağıda Bankacılık Denetleme ve Düzenleme kurulu tarafında açıklanmış aktif olarak Finansal K. hizmeti sunan 23 adet şirketin listesi bulunmaktadır. Bu listenin haricinde 60 adet de aktif olmayan Leasing şirketi bulunmaktadır.
- A&T FİNANSAL K.
- AK Leasing
- ALTERNATİF FİNANSAL KİRALAMA
- ANADOLU Leasing
- ARI FİNANSAL KİRALAMA A.Ş. –
- BNP PARİBAS FİNANSAL KİRALAMA
- BURGAN FİNANSAL KİRALAMA A.Ş
- DE LAGE LANDEN FİNANSAL KİRALAMA
- DENİZ Leasing
- GARANTİ Leasing
- HALİÇ FK
- HALK FK
- ING FK
- İŞ FİNANSAL KİRALAMA
- MERCEDES-BENZ FİNANSAL KİRALAMA TÜRK
- PERVİN FİNANSAL KİRALAMA
- QNB FİNANS FİNANSAL KİRALAMA
- SİEMENS FİNANSAL KİRALAMA
- ŞEKER FİNANSAL K.
- VAKIF FİNANSAL K.
- VFS FİNANSAL K.
- YAPI KREDİ Leasing
- YATIRIM FİNANSAL K.
Sınır Ötesi Finansal Kiralama
Yurt dışı ve Türkiye, FK şirketleri arasında yapılan bir anlaşmalar ve işbirlikleri sayesinde birçok sektörde sınır ötesi yani uluslararası finansal kiralama işlemi yapılabilmektedir. Bu sınır ötesi leasing nedir sorusunun cevabıdır. Genellikle hava yolu taşıtları işlemlerinde kullanılır.
Finansal Kiralama Sektörünün Gelişiminde Önemli Tarihler
- 1985 – 3226 Sayılı FK Kanunu yürürlüğe girdi.
- 1991 Binek otomobillerde indirimli KDV oranı farklılaştırıldı.
- 1991 Ticari taşıtların KDV oranı farklılaştırıldı
- 1994 FİDER-FK Derneği kuruldu
- 1997 Dünya FK Kongresine ev sahipliği
- 1998 FİDER Etik ilkeleri kabul edildi
- 2003 Tüm yatırım mallarına teşvik belgesi olmaksızın %40 yatırım indirimi istinası verildi
- 2003.1.7.2003’ ten itibaren FK işlemlerin muhasebeleştirilmesi uluslararası standartlar ile büyük ölçüde uyumlu hale getirildi.
- 2005 5411 Sayılı Bankacılık Kanunu ile leasing nedir sektörü BDDK’ nın düzenleme ve denetleme alanına alındı.
- 2005 Dünya FK Kongresi ‘ ne ev sahipliği
- 2006 Yatırım indirimi istisnasına genel olarak son verildi.
- 2006 FK, Faktoring ve Finansman Şirketlerinin Kuruluş ve Faaliyet Esasları Yönetmenliği yayımlandı.
- 2007 FKşirketleri konut finansman kuruluşları arasında sayıldı.
- 2007 3226 sayılı FK Kanunu ‘na kiracı devri ve kiralananın alt kiralamaya tabi tutulabilmesine ilişkin ekleme yapıldı.
- 2007 30.12.2007 Leasing işlemlerine %1 KDV uygulamasına son verildi.
- 2008 Şüpheli alacak karışıkları hakkında tebliğ uygulanmaya başlandı.
- 2008 Tekdüzen hesap planı uygulanmaya başlandı.
- 2009 Leasing ‘ e konu karayolu araçlarının Karayolları Taşıma Yönetmenliği kapsamında ‘ öz mal ‘ olarak kabul edilmesi uygulanmasına son verildi.
- 2009 Leaseurope Cesee ‘ ye ev sahipliği
- 2010 Dünya Leasing Kongresine ev sahipliği
- 2011 FK Sektörünün stratejik önceliklerinin tespiti konusunda arama Konferansı
- 2011 27.12.2011 FK işlemine konu olan bazı mallarda KDV oranı %1 ‘ indirildi.
- 2012 Birinci Uluslar arası Operasyonel Leasing Konferansına ev sahipliği
- 2012 21.11.2012 FK Faktoring ve Finansman Şirketleri Birliği kuruldu.
- 31.07.2013 FK Faktoring ve Finansman Şirketleri Birliğinin ilk Geçici Yönetim Kurulu Toplantısı
- 22.10.2013 FK, Faktoring ve Finansman Şirketleri Birliğinin İlk Genel Kurulu
Kimler Kiralama Yapabilir?
Hukuki işlemler çerçevesi altında her türlü kurum ve kişiler (çiftçiler, firmalar, serbest, meslek sahipleri) kiracı olabilirler.
Genellikle serbest meslek sahipleri ve bireysel yatırımcılar bütçelerini korumak, kendi iş yeri, ofis, büro muayenehane gibi kurumları açmak ve gün güne değişen teknolojiden geride kalmamak için FK işlemini kullanabilir. Aynı zamanda yurt dışından alınacak makine ve ekipmanlar da, her türlü ithalat işlemleri, gümrük işlemleri ve alakalı belge ve evrakları Finansal Kiralama şirketleri tarafından yapılmaktadır. Garanti Bankası finansal kiralama formunu doldurarak geri dönüş sağlayabilirsiniz
Kullanım Alanları
Prosedür: Kiracılar öncelikli alınacak olan malı, satıcıyı ve alma koşullarını belirler ödeyecekleri maliyetin tutarı için finansal kiralama şirketinden teklif alırlar. Kabul edildiği takdir de kiralama yapacak firma başvuru formunu doldurup, şirketin mali ve hukuki proforma faturaları ile birlikte finansal kiralama şirketine yollar
Kiracı ile teminat şartları ve ödeme planında anlaştıktan sonra kiralama sözleşmesi yazılı kiracıya imzalatılır. İmzalanan sözleşme de tescil edildikten sonra ilk kira alınır ve satın alma başlar. Bir ödeme planı hazırlanıp kiracıya kesin tarihlerde ödemesi için gönderilir. Ödeme kiracı ve kiralayan arasında serbestçe belirlenir.
Mülkiyet Devri: Kiralamada sözleşme süresi sonunda malın kiracıya devredileceği sözleşmede belirtilir. Tescil plaka değişikliği için işlemler tamamlanır. Ardından devir faturası kesilir ve devir işlemi tamamlanmış olur.
Devir İşlemleri
Sözleşmede sonunda malın kiracıya ait olacağı belirtilir. Devir işlemleri kiralanan malın durumuna göre farklılık gösterir.
Gayrimenkul ise: tapu devir işlemleri başlatır, tüm tapu masraflarını kiracı öder . Sembolik devir bedeli tahsil edilir, tapu devir işlemleri tamamlandıktan sonra devir faturası kesilir ve devir işlemi tamamlanır.
Araç ya da gemi ise: sembolik devir bedeli tahsil edilir. Noter satışı yapılır. Plaka ruhsat devir işlemleri tamamlanır. Gemi ise sicilinde gerekli işlemler tamamlanır. Ardından devir faturası kesilir ve devir işlemi tamamlanmış olur.
İş makinesi ise: sembolik devir bedeli tahsil edilir. Noter satışı yapılır.
Leasing için talep edilen evraklar nelerdir?
- Şahsi veya şirket kefaletleri
- Teminat senedi / çeki
- Gayrimenkul ipoteği
- İşletme / makine rehni
- Alacakların temliki
- Araç rehni
- Nakit blokaj
- Teminat mektubu
Leasing ile Neler Kiralanabilir?
Finansal K. yaparak kiralayıp kullanabileceğiniz ekipmanların listesi aşağıda verilmiştir. Bunun haricinden ilgili kiralama firmasına başvuru yaparak kiralamak istediğiniz üretim ekipmanlarını çeşitlendirme imkanınız da bulunmaktadır.
- Tıbbi Cihazlar
- Bilgisayar ve diğer bilgi işlem üniteleri
- Santraller ve haberleşme cihazları
- Enerji tesisleri
- Kara nakil vasıtaları
- Hava taşıma araçları
- Kuru yük gemileri, tanker ve diğer deniz taşıtları
- İnşaat makineleri, vinçler ve iş makineleri
- Matbaa makineleri
- Her türlü tezgah ve üretim makineleri
- Tekstil makineleri
- Komple fabrikalar
- Komple hastane, otel ve büro donanımları
- Gayrimenkul
- Bilgisayar programlarının çoğaltılmış nüshaları
Yazar: Mert Aksoy