Geç Likidite Penceresi

Geç Likidite Penceresi Faiz Oranı Nedir?

Geç Likitide Penceresi (GLP)

Geç likidite penceresi (GLP) TCMB’nin borç veren son makam olarak gün sonunda oluşabilecek sorunların önüne geçmek amacıyla, kurtköy bünyesindeki bankalara TL olarak borç verme ve borç alma işlemidir. Ülkemizde çok aktif olarak kullanılması da TCMB’nin kullandığı para politika araçlarından bir tanesidir. Bu uygulama gecelik ve geçici bir uygulamadır. GLP gecelik vadede gün sonunda 16.00-17.00 saatleri arasında gerçekleşir. Bankalar kurtköy bayan teminatları karşılığında TCMB’den limitsiz olarak borç alıp borç verebilir. Faiz oranlarını Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası para politikası kurulu belirler.

Geç Likidite Penceresine Ne Zaman İhtiyaç Duyulur?

  • Borç alan bankalar açısından;
  • Bankanın mali durumundaki sıkıntıdan kurtulmak amacıyla
  • Bankanın nakit takibi
  • Hesaplardaki paranın yanlış kontrol edilmesi
  • Borç veren bankalar açısından;
  • Geç likidite penceresi faiz oranının makul seviyelerde olması
  • Bankanın borç verecek başka bir alternatifi olmaması

Türkiye’de Geç Likidite Penceresi

Geç likidite penceresi (GLP), Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası’nın diğer bankalara sunduğu bir imkândır. Bankalar hiçbir zaman bu yola başvurmak istemez. GLP sağlıklı bir bankanın kullanacağı durumunda kalmayacağı bir durumdur. GLP mali sıkıntılardan kurtulmak amacıyla son çarelerden biri olduğu için ülkemizde tercih edilen para araçlarından değildir. Türkiye’de 1990’dan bu yana sadece 9 kez kullanılmıştır. Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası GLP borç alma faiz oranını % 0 olarak belirlemiştir. Buna karşılık GLP borç verme faiz oranı % 10 dur. Yani likiditesi fazla olan bankalara faiz uygulamazken likiditesi az olan bankalara % 10 faiz oranı belirlemiştir. GLP Türkiye’de en son 16 Ocak 2017 tarihinde kullanılmıştır.

Geç Likidite Penceresi ve Türk Lirası Arasındaki İlişki

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) son borç veren makam olarak GLP faiz oranını belirler. Borç verme ve borç alma işlemleri TL cinsinden yapıldığı için faiz oranının yüksek olması TL’nin yabancı ülkenin para birimleri karşısında değer kazanmasını sağlayacaktır. Yani diğer bir deyişle döviz kurunun düşmesini sağlar.

Geç Likidite Penceresi Faiz Oranları

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası’nın GLP faiz alma oranı, hiçbir zaman bankalar arası borç alma oranından yüksek olamaz. Aynı şekilde borç verme oranı da hiçbir şekilde bankalar arası borç verme faiz oranından düşük olamaz. Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası’nın borç vermek isteyenlere uyguladığı faiz oranı % 0 iken, borç alma borç almak isteyenlere uyguladığı faiz oranı ise %10’dur

Bu makale ilginizi çekebilir:   MKK nedir? Merkezi Kayıt Kuruluşu Nedir? |2023