Girişimcilik ve Girişimcilikte Olmazsa Olmaz Noktalar |2023

Girişimci tanımından önce şöyle bir çevremize bakalım. Çevremizdeki hemen herkesin kendi işinin sahibi olmak istediğini görürüz. Bu isteğin sebebi, kişinin iş dünyasında kendi istekleri ile harekete geçmeyi arzu etmesi ve eşsiz bir özgürlük istemesindendir. Bunu sağlamak için ise bir girişimci olarak doğru anda doğru kararlar vermek gerekir. Başarılı iyi bir girişimci olmak istiyorsak, bazı olmazsa olmaz noktalara sahip olmamız gerekir. Bunlara örnek olarak; cesur olmak, tutkulu olmak, risk almak, kendimize güvenmek, zamanı iyi yönetmek, sermayeyi planlamak…

Girişimcilik denince aklımıza pek çok geniş tanımlar gelir. Girişimcilik bana göre; iş dünyasında bazı riskleri alarak kar elde etmeyi ve bazı hedefler belirleyerek bu hedeflere doğru ilerlemektir. Girişimci ise, tanımını yaptığımız girişimcilik kavramını başarılı bir şekilde gerçekleştirebilen kişiler olarak tanımlayabiliriz.

Ülkemizde başarılı bir girişimci olarak 2001 yılında yemeksepeti.com’ u kuran Nevzat AYDIN ismini örnek verebiliriz. 2019 yılı sonu verilerine göre yemeksepetinin açıklamış olduğu üye sayısı 14 milyonu geçmiş durumdadır. Her sene üye sayısındaki artış yemeksepetinin kuruluşundan itibaren iyi bir girişim örneği olduğunu doğrulamaktadır.

Kendim bir girişimde bulunsam ve harika girişimcilik örneği ortaya koymak istesem,
olmazsa olmaz dediğim noktalar şunlar olacaktır.

Cesur Olmak

Winston Churchill’in bir sözünü üzerinden anlatmak istiyorum.

“Başarı nihai son değildir, başarısızlık da ölüm değildir: asıl olan devam etmeyi sağlayacak olan cesarettir.” Devam etmemizi sağlayan en önemli nokta cesur olmaktan geçmektedir. Bir işe korkarak yaklaşıp, üstüne gidemezsek o işten olumlu sonuçlar alamayacağımız kesindir. Girişimin en önemli noktalarından olmazsa olmazlarımın ilkidir cesur olmak bana göre. Cesur olup sınırları zorlarsak muhtemelen başarı kendiliğinden gelecektir.

Tutkulu Olmak

Ülkemizde veya çok ünlü başarılı girişimcilik örneklerine baktığımızda, girişimciler tutkulu oldukları işe yoğunlaşmışlardır. Sevdikleri işin arkasından gitmişlerdir. Hoşlanılan ve sevilen işin arkasından gitmeyip farklı
alanlara yönelenler, yani yaptığı işe tutkulu olmayanlar, kendilerini bir süre sonra stresli, sürekli yorgun ve mutsuz hissederler.

Risk Almak

Başarılı olan girişimciler hangi risklerin ne zaman, nerede alınacağını iyi tahmin ederler. Girişime fayda sağlayacak riskleri almak için her zaman hazır olmamız gerekir. Bazı risklerin ufak veya büyük sorunları ortaya
çıkartacağını bilmemize rağmen risk almamız gerekir. Bunların sonuçlarını gelecekte kendi çıkarlarımız için kullanabilmeyi öğrenmemiz açısından önemli bir noktadır.

Bu makale ilginizi çekebilir:   Stata Nedir? Stata Programı ve Benzer Programlar |2023

Kendimize Güvenmek

Başarılı olan girişimciler bir girişimde adım atarken kendilerine güvenirler. Burada bahsedilen girişimcinin kendisinin hareket etmesi değil, diğer fikir ve düşünceleri de dinleyerek kendi fikirleri ile birleştirip ona göre
karar vermesidir. Atacağımız adımlardan kendimizin sorumlu olacağımız gerçeğinin asla unutulmamasıdır.

Hedefleri Görselleştirmek

Yapılan işin gelip geçici olmadığının farkına vararak detaylı bir şekilde yapılacak adımların not alınmasına hedeflerin görselleştirilmesi denir. Örnek verecek olursak bir işletmedeki ürünlerin kalitesini arttırarak fiyat
oranlarının yükselmesini istemek. Bunun vurgusunu hedeflemek ve bununla ilgili notlar almak. Girişimcilerden bazıları hedefleri not almak yerine çizmeyi tercih edebilir, piramit veya çeşitli grafikler hazırlar. Hedeflerin başkaları ile paylaşılması hem fikirlerin artmasına olanak tanır hem de iş motivasyonumuzu arttırır.

Motivasyonlu Olmak

Girişimci için motivasyonlu olmak ve işini severek yapmak oldukça önemli bir konudur. Girişimci motivasyonunu yitirdiği zaman başarısızlığı kabul ettiği anlamına gelir.

Başarılı Ortaklar Bulmak

Bazen yollar engebeli veya yokuşlu olabilir. Bu yollarda zorlanmamak için ve bazı şeylere daha kolay ulaşmak için ortak arayışına girebiliriz. Bizimle aynı iş görüşüne sahip bireyler bulmak, farklı bakış açısı yönünden önemlidir.

Harekete Geçmek

Başarının ilk anahtarı olarak kabul edilen harekete geçme eylemi her zaman yeni şeyler keşfetmemizi sağlar. Girişimcilikte durmak olmayacağı için sürekli yeni keşifler yapmamız lazım. Bunun için harekete geçmekte geç kalmamak gereklidir.

Zamanı Doğru Harcamak

Önceliklerimizi belirlerken ilk önce neye ne kadar zaman harcamamız gerekir bunun planını yapmamız lazım. Zaman harcandıkça yerine koyulamayan tek şeydir. Bu açıdan iyi bir girişimde zamanın etkili kullanılması yatar.

Sermaye Planlanması

Girişimde diğer önemli bir nokta ise sermayedir. Sermaye olmadan bir girişim hareketi olmayacağı kesindir. Sermayenin planlı bir şekilde kullanılması ve doğru yatırım ve harcamalar yapılması gereklidir. Girişime başlamadan ne kadar sermaye gerektiğini hesaplayıp ona göre adım atmak gereklidir. Plan dahilinde olmayan harcamalar çıktığı zaman doğru kararlar alarak sermaye bulmaya odaklanmanız gerekebilir.

Müşterileri Belirlemek

Bir girişimde diğer önemli noktalardan biriside verilecek hizmet veya ürünün müşterilerini belirlemektir. İşletmenin başarılı olup olmadığı işletmenin ürünlerini/hizmetlerini kullanan müşteri sayısına orantılıdır. İlk başta bahsedilen yemeksepeti.com her yıl kullanıcı sayısını arttırarak başarı örneği sergilemektedir.

Şikayetleri Önemsemek

Müşteri ilişkileri düzgün olan işletmeler diğer işletmelere nazaran bir adım önde olurlar. Bunlar müşterilerini önemseyip şikayetleri kısa sürede çözüme kavuştururlar. Müşteri olmadan başarı olmayacağı için şikayetleri önemseyip ona göre adımlar atmak gerekir.

Bu makale ilginizi çekebilir:   KPMG Nedir? KPMG Hizmetleri Nelerdir?

Beklentilerin Yükseltilmesi

Bir girişimcinin mutlaka girişimden beklentisi olmalı ve bu beklenti gerçekleşmeye yaklaştıkça beklentinin yükseltilmesi gerekir. Rasyonel olarak olabilecek beklentiler için hedefler koyarak ilerlemeliyiz.

Risklerin Yöneltilmesi

Karşılaşılan her durumda risk almak işletme ve girişim için sıkıntılı süreçler doğurabilir. Bunun için bazı risklerin yöneltilmesi gerekliliğini unutmayalım. Ayrıntılı araştırma yapıp hangi risklerin daha az riskli olduğuna
karar verme noktasında gerekirse başkalarına danışabilmeyi göz önüne alalım.

Başarıyı Yakalamış Girişimcileri Tanımak

Başarılı olmuş girişimcilerin hayatlarını öğrenerek veya kitaplarını okuyarak hangi alanlarda hangi hataları
yaptıklarını öğrenmek hem ufkumuzu açar hem de onların düşmüş olduğu hatalara düşmememizi sağlar.

Şirket Kültürü Oluşturmak

Bir girişimin başarılı olmasında şirket kültürü oluşturma noktası oldukça önemlidir. Çalışanların “Burada bu işler böyle yürür” dediği zaman şirket kültürünüzün oluştuğu anlamına gelmektedir. Şirket kültürü bilinçli ve mantıklı bir şekilde oluşturulursa, şirket çalışanları alışılmamış durumların üstesinden daha kolay gelirler.

Deneme Fırsatı Vermek

İşletmelerde ürünlerin, müşteriler tarafından ücretsiz deneme imkanın olması veya promosyon yapılarak dağıtılması gibi faktörler işletmenin isminin duyulmasını sağlar. Araştırma sonuçlarına göre, sosyal
medyada ücretsiz bir ürün ya da deneme yapma imkanının, normal satış taktiklerinden iki kat daha etkili olduğunu gösteriyor.

Başarısızlık Kabulü

Eğer girişim başarısız sonuçlar almaya sürekli devam ederse, bu girişimin başarısız olduğunu kabul edip hem zaman hem de sermaye konusunda daha fazla zarara uğramamak gerekir. Unutulmamalı ki başarısızlığı kabullenmekte iyi bir girişimcilik özellikleri arasındadır. Başarılı bir girişimci işe ne zaman son vereceğini bilmelidir.

Girişimcilik çoğu zaman startup ile karıştırılabiliyor bu yüzden bu makalemiz’den sonra okumanız için sizlere Startup nedir? Start-up Şirket Destekleri Neler? isimli makalemizi tavsiye ediyoruz.

Startup nedir? Start-up Şirket Destekleri Neler? |2023