Google’da Aradığınızı Nasıl Kolay Bulursunuz? |2023

Google’da Aradığımı Nasıl Kolay ve Hızlı Şekilde Bulurum?

Google Dünyanın dört bir yanından milyonlarca insanın kullandığı bir arama motorudur. Birçok arama motorunun yanında arama hacminde de dünya lideridir. Gün içerisinde onlarca defa kullandığımız Google arama kutusunu acaba nasıl daha iyi kullanabiliriz? Google’da istediğimiz şeyi nasıl bulabiliriz? Bunun tüyoları var mıdır? Google’da daha kolay arama yapmanın kısayolları var mıdır? Bu sorulara cevabımız evet! Siz de bazı ufak bilgileri kullanarak Google’da tam olarak istediğiniz bilgilere ulaşabilirsiniz. Böylece saçma sapan arama sonuçları ile uğraşıp zaman da kaybetmezsiniz. Google birçok şeyi bilir. Yeter ki Google’a ne istediğinizi söyleyin. Sizi anlasın ve bulsun!

Yazımıza başlıyoruz

Yazım Kurallarına Noktalama İşaretlerine Takılmayın

Google kullandığı yapay zeka ve makine öğrenmesi yardımı ile sizin yazım ve noktalama yanlışlarınızı bulur. Bu nedenle eğer aceleniz varsa ,.!^ g,b, noktalama işaretlerine ya da ü,u arasındaki farka takılmayın. Site otomatik olarak tamamlar.

Aradığınız Kelimelerin Hepsini Tırnak İçine Alma

Bazen sadece bir cümle değil içinde aynı anda geçmesini istediğiniz kelimeler varsa onları tırnak içine alıp aynı anda aratır. Mesela bir makale içinde aradığınız üç farklı kelime olsun. Aradığınız kelimeleri tırnak içine alırsanız mesela aşağıdaki örnekteki gibi “teknoloji” “bilim” “haber” yazarsanız size sadece bununla ilgili sonuçlar çıkar. Mesela İçinde Borsa, Alışveriş, gibi web sayfaları çıkmaz. Bu sayede aradığınız bilgiye daha hızlı ulaşırsınız.

 

Bilmediğiniz Özel Bilgilerin Yerine Yıldız Koyma

Mesela elinizde bir cümle var ama ortasında boşluk var. Osmanlı’nın ………… şehrinde 1281 yılında kurulmuştur. Bu bilgiyi hızlıca aratmak için Cümleyi tırnak içine alın ve eksik olduğunu düşündüğünüz kelime sayısı kadar * koyun. Örneğin “Osmanlı’nın * şehrinde 1281 yılında kurulmuştur.”

 

Site içi arama

Belirli bir site içinde bir kelimeyi aramak istiyorsanız yapmanız gereken kolay bir bilgi var. Arama kutusuna site: yazarak sonra da hangi sitede aradığınızı yazarak sadece o site ile ilgili arama yapabilirsiniz.

Örneğin X sitesinde bir kelime arayacaksınız.

Google’a

site:www.yatirimkredi.com “borsa”

şeklinde yazarsanız Yatirimkredi.com sitesinde içinde “borsa” geçen her sayfayı önünüze getirir.

Bu makale ilginizi çekebilir:   İslami Finansal Hizmetler Kurulu Nedir?

Mesela wikipedia’da içinde Edison geçen sayfaları aramak istediniz

site:www.wikipedia.com “edison”

 

Belirli Bir Dosya Türü İçinde Arama

Aradığınız şey çıkmış sınav soruları olsun. Çıkmış sınav soruları ile ilgili PDF dosyalarını bulmak istiyorsunuz. Aynı anda çok şey istiyorsunuz ama bunun da kolay yolu var. Google’a öncelikle aradığınız kelime veya cümleyi yazın sonra da filetype:pdf yazın.

Yani: AçıkÖğretim Sınavı filetype:pdf

derseniz İçinde veya Başlığında Açıköğretim yazısı geçen tüm PDFdosyaları önünüze gelir. PDF dosyasının yanı sıra rtf, doc,docx, ppt,pptx, xls,xlsx gibi dosya türlerinde de arama yapabilirsiniz.

Sosyal Medyada Arama Yapmak

Aradığınız şeyin Twitter’da olduğunu hatırlıyorsunuz. Google’a yazdığınızda ise bütün siteler geliyorsa sadece Twitter’da arama yapmak için @twitter yazın sona aradığını ifadeyi ekleyin.

Örneğin; @twitter “Getir götürünü yapar”

Yukarıdaki örnekte atılmış twitlerde içinde sadece “getir götürünü yapar” yazılı bütün twit linkleri karşınıza çıkar. Bunu diğer sosyal medya platformları için de yapabilirsiniz. Örneğin @instagram