Grafik-Saplantılı Teknik Analizciler Daha Çok Para Kaybediyor

Teknik Analiz ve Temel Analiz

Finansal piyasaları analiz ederken kullanılan yöntemler için iki ayrı ekol vardır:

1) Temel Analiz: ekonomi, mali tablolar, kazançlar ve gerçekte bir anlamda bir değeri haklı çıkaracak başka her şeyle ilgili olan temel analiz

2) Teknik analiz: Geçmiş fiyat hareketlerini inceleyerek fiyatları tahmin eder.

Bu iki analiz yöntemi birbirlerinden tamamen farklı yöntemler değil. Fakat ikinci şık yani teknik analizle uğraşanlar grafiklerden bilgi çıkararak trade etmek için daha çok çaba sarfeder. Genellikle de temel analiz ile uğraşan yatırımcılar teknik analizcileri, teknik analizciler de temel analizcileri çok fazla zaman harcamakla suçlar. Teknik analizin güçlükleri ile ilgili yeni bir makale temel analizcileri mutlu edebilir.

Financial Times’dan Dan McCrum Arvid Hoffman ve Hersh Shefrin’in “Teknik Analiz ve Bireysel Yatırımcılar” başlıklı makalesinin bulgularını haber yaptı. Çalışma da araştırmacılar 2000-2006 yılları arasında Hollandalı bir iskonto borsacısının gerçek işlem kayıtlarını kullanmış.

Çalışmayı yapan akademisyenler gerçek hayatta tamamlanmış olan işlemleri kullandığından, davranışsal yanlılıkları gerçekçi olarak tespit edebildiklerini düşünüyor. Çalışmanın çıkarımları gerçekten de teknik analiz konusundan ziyade psikolojik yanlılıklar (irrasyonellikler) konusunda fikir vermiş.

Çalışmanın Bulgularına göre teknik analizcilerin marjinal maliyeti yüksek

Hoffman ve Shefrin’e göre sürekli teknik analiz yöntemi ile sık sık al-sat yapan bireysel yatırımcılar kötü portföy kararları alıyor. Bu da yatırımlarının getirisinin diğer yatırımcılara nazaran daha kötü olmasına sebep oluyor. Grafik-Saplantılı teknik analiz yapan borsacılar, orantısız bir şekilde kısa vadeli piyasa şoklarına bakarak işlem yapıyor. Kısa vadede yatırılan tutarlar yüksek sistemik olmayan riskler barındırdıyor. Ayrıca bu yatırımcılar kaldıraçlı işlemler ve  opsiyon piyasalarını da daha yoğun kullandıklarından daha düşük kazanıyorlar.

Teknik analizle işlem yapan borsacılar için teknik analizle işlem yapmak 50 baz puan gibi bir daha düşük getirir getirirken, işlem maliyetleri 20 puan, aynı üründe yoğun işlem yapmak ise 2 baz puan daha fazla maliyet artışı demek. Eğer yatırımcı opsiyon marketlerde yüksek risk barındıran ürünlerde sık sık işlem yapıyorsa bu da baz maliyeti 140 puan kadar daha arttırıyor.

Hoffman ve Shefrin’e göre çalışma şüç açıdan davranışsal finans literatürüne önemli kakıda bulunuyor:

  • Çalışma kapsamındaki veriler kullanılarak yapılan teknik analiz daha önceki çalışmalarda fiyat grafikleri kullanılarak yapılan çalışmalarla benzer ve tutarlı deneysel sonuçlara sahip.
  • Teknik analizde grafik-saplantılı kişilerin davranışsal seçimleri, literatürde bulunan aşırı iyimserlik (excessive optimism) ve aşırı kendine güvenme (overconfidence) ile ilişkili sonuçlar verdi.
  • Teknik analiz kullanarak yüksek kaldıraçlı işlem yapan yatırımcılar, yatırımlarında yüksek risk unsuru barındıran yani piyango hisseler olarak tabir edilen hisselere yatırım yapanlarla benzer davranış örüntülerine sahip.
Bu makale ilginizi çekebilir:   Davranışsal Finansta Önemli Teknik Analiz İndikatörleri

Grafik-Saplantılı teknik analistler eğer daha yüksek getiriye sahip olmak istiyorsa dikkatli olmalıdır. Piyasada kendi psikolojik zafiyetleri üzerinde düşünerek buna göre doğru stratejileri geliştirmeye çalışmalıdır.