İhtiyaç Kredisi Nedir? Nasıl Alınır? | 2023

İhtiyaç kredisi nedir?

Bankaların ticari amaçlar dışında mal ve hizmet için kullanıcılara belli vadelerle sunduğu kredi türüdür. Türkiye Cumhuriyeti kuruluş yıllarından beri verilen, günümüzde de en çok tercih edilen kredi türüdür. Tüketici kredisi olarak da adlandırılır. 36 aya varan vade imkanlarıyla bireysel ihtiyaçların karşılanması için ihtiyaç kredisine başvurulabilir.

İhtiyaç kredisi nasıl alınır?

Tüketicilerin ev tadilatı, tatil, alışveriş gibi ihtiyaçlar için kullandıkları ihtiyaç kredisi 50.000 TL ye kadar krediler için maksimum 36 ay, 50 bin TL üzeri krediler için 24 ay olarak belirlenmiştir. Verilebilecek kredi üst limiti 100.000 TL’dir. İhtiyaç kredisi başvurusu online bankacılık hizmetleri ve şubelere gidilerek yapılabilir. Nüfus cüzdanı, ikametgah belgesi, SGK dökümü, maaş bordrosu gibi belgelerle başvuru yapılır ve bankalar gelir durumuna kredi notuna bakarak değerlendirme yapar. Kredi başvurunuz onaylandıktan sonra 14 gün içinde cayma bedeli ödemeden bankayla görüşülerek iptal edilebilir.

İhtiyaç kredisi şartları nelerdir?

İhtiyaç kredisi başvurusunda en öncelikli şart 18 yaşından büyük olmak gerekir. Belgelenebilecek bir gelirin olması ve kredi notunun risksiz ve yüksek olması beklenir. İhtiyaç kredisi alınırken, bankadan bankaya değişmekle birlikte kefil şartı da aranabilir. Yüksek kredi tutarları için bankalar hayat sigortası talep edebilmektedir. Çalışmayan kişiler, düzenli bir gelir belgeledikleri sürece tüketici kredisi çekebilirler. Emekliler, gayrimenkul sahiplerinin elde ettikleri kira geliri, bankalarda mevduat hesabı bulunanlar ve çiftçilikle uğraşanlar gibi belgelenebilecek geliri olanlar tüketici kredisini tercih edebilir.

İhtiyaç kredisi nasıl hesaplanır?

İhtiyaç kredisi çekmek istenilen tutar üzerinden 3 farklı yöntem kullanılarak hesap yapılabilir. Vadeye göre ihtiyaç kredisi hesaplaması ile kredi tutarı değişmeden vadeye göre hesap yapılır. Vade sayısı arttıkça ödenecek faiz ve vergiler de artar. Aylık taksite göre ihtiyaç kredisi hesaplaması yapılırken ihtiyaç duyulan kredi miktarı tüketici tarafından aylık taksit tutarına göre belirlenir. Faiz oranlarına göre ihtiyaç kredisi hesaplaması yapılırken anapara üzerinden uygulanacak faiz tutarının yanı sıra BSMV VE KKDF de toplam faiz tutarı üzerinden hesaplanır, bu sebeple mümkün olan en düşük faiz oranı seçilmelidir.

İhtiyaç kredisinde faiz oranları nelerdir?

İhtiyaç kredisi diğer kredi türlerine göre daha fazla tercih edildiğinden bankalar tarafından belli dönemlerde çok düşük faizlerle kredi verilir. İhtiyaç kredisi, Merkez Bankasının belirlediği oranlara göre belirlenmektedir. Bankaların faiz oranları, kendi kaynaklarına ve hedeflerine göre ülkenin de ekonomik durumu göz önünde bulundurularak belirlenir. Merkez bankasının belirlediği alt sınır ve üst sınır arasında, bankalar kendi faiz oranını belirleyebilirler.

Bu makale ilginizi çekebilir:   Evlilik Kredisi Nedir? Çeyiz Hesabı Nedir? |2023

İhtiyaç kredisi borcumu geciktirirsem ne olur?

Tüketici Kredi Sözleşmeleri Yönetmeliğinin 18.Maddesine göre yapılan kredi sözleşmelerindeki kredi borcu taksitinin iki defa üst üste ödenmemesi durumunda banka tarafında kredi iptal olur. Banka tarafından borçluya ihtarname çekilir. Borcun 30 gün içinde ödenmesi gerekir, 30 günlük süreçte ödeme gerçekleşmemesi durumunda yasal takip başlar.