İmar Barışı

İmar Barışı Nedir?

İmar Barışı Nedir?

İmar Barışı izni olmayan yapı ve binaların belirli bir ücret karşılığında devlet tarafından kayıt altına alınarak izin verilmesi ve bu kazancın dönüşüm projeleri yani AVM’lerin yapılması gibi finans elde edilmesi amacıyla oluşturulan bir sistemdir.İmar Barışı ile alakalı kararları Bakanlar Kurulu vermektedir.Bu kurul tarafından çıkarılan karara göre imarsız yapılacak olan binalar ve ya evler kayıt altında olabilecektir.Bakanlığın yaptığı açıklamaya istinaden mülkiyet sebebiyle arsa gibi sistemde kayıtlı olan yapılarda oluşan ısıtma ve su gibi sorunlar ortadan kalkacaktır. Türkiye’de 2017 senesinden önce yapılmış olan ve aynı bu durumda olan evler,yapılar katların sayısı ve büyüklüğüne göre herhangi bir şart gözetmeksizin kapsam içerisinde yer alacaktır. Ruhsatında sorun olan yapılara ise devlet tarafından yapı kayıt belgesiyle halkın sorunları çözülecektir.İmar barışı ve İmar affını aynı olarak görenler var ama Binali Yıldırımın açıklamasına istinaden İmar Barışı bir af değildir.

İmar Barışı ile alakalı bazı sorulara cevap

Peki ya aralarında ki fark nedir?İmar affı söz konusu olduğu vakit bu hakk alındıktan itibaren istediği gibi yıkıp,kaçak kat çıkıp,kendi alanını büyütüp,şeklini değiştirir diyen Binali Yıldırım böyle bir şeyin söz konusu olmadığını,kayıt altında olan yapıların ısıtma ve su gibi aboneliklerinin alınabileceğini ancak yıkıntı olduktan sonra yapımın olduğu yere emsal nedir ise var olan kuralların geçerli olacağını belirtmiştir.
Barışı kapsamında hasarı olmayan,izni olmayan yapılar kayıt altına alınarak izin verilecektir yani iskan.Elektrik,su, doğalgaz abonelikleri oluşturulabilinecektir. Belediyelerde olan iş yükünün az olması için verilmiş olan yıkım emrinden ve tahsil edilmemiş olan para cezalarından cayılacaktır.

İmar Barışında Emsal

Yapılan testler sonucunda arsanın emlak değeri ile yapı maliyeti toplam maliyet açısından bakıldığında %3 oranında alınacaktır.Sadece,kat mülkiyeti temin işlemleri için 2 kat bedel ödemek zorunluluğu vardır.
Yapı kayıt belgesi depreme dayanıklı evlere de verilir sadece yapı sahibinin sorumluluğunda olur.
İmar barışı olmadan önce alınmış yıkım ve idari para cezaları ne olacak sorusuna cevap olarak İmar Kanuna bağlıdır yani bu kanununa göre alınmış olan kararlar doğrultusunda iptal edilecektir.

Bu Barış, İstanbul Boğaziçi ve sahil şeridi,ve onun öngörünüm bölgesi ile yarımada dahilinde olan bazı bölgeler imar barışı kapsamına dahil olmayacaktır.

Para cezalarına gelecek olursak ise düzenlemeler sayesinde İmar Kanununa istinaden para cezaları iptal olunacak ve bina,ev kayıt sahipleri var olan mülklerini ekonomik baz da bir değer olarak nitelendirebilecektir.

Bu makale ilginizi çekebilir:   Ücretsiz Sanal Pos Veren Firmalar |2023

İmar Barışı Bitiş Tarihi

İmar barışı ile alakalı olan müracaatlar e- devlet sisteminden yapılmakta olup Bakanlar kurulu tarafından takip edilecektir.Verilecek olan az önce de bahsettiğimiz yapı kayıt belgesini alabilmek için son başvuru tarihi 31 ekim 2018 olarak belirlenmiştir.Verilen bu belgenin son ödenme tarihi ise 31 aralık 2018.

YAZAN: Gizem ŞAN

Yararlanılan kaynaklar

www.imarbarisi.csb.gov.tr
aydincmimarlik.com
m.haberturk.com/imar barisi ile ilgili tum sorular
m.turkiyegazetesi.com.tr/ekonomi/574472