İçindekiler
Liposuction ve Yağ Aldırma
Yağ aldırma ameliyatı halk arasında Liposuction olarak bilinmektedir. Halk arasında adı sıklıkla duyulmaktadır. Çok bilinen ve tercih edilen bir ameliyat olmasına karşın Liposuction hakkında bilinen çok fazla hurafe ve yanlış bilgi vardır. Uzman görüşü olmaksızın aktarılan bu bilgilere inanmak yerine sizin için derlemiş olduğumuz yazımıza göz atabilirsiniz.
Yağ Aldırma Ameliyatı Nasıl Yapılmaktadır?
Yağ aldırma yani liposuction operasyonu anestezi gerektiren bir estetik türüdür. Vücuttaki yağlar içi boş ince borular yani kanüller yardımı ile emilmektedir. Deri altında bulunan yağ dokusu kilolu ve sarkık görüntüye sebep olduğu için bu operasyon oldukça tercih edilmektedir.
Kanüller yardımı ile deri altından emilen yağlar uzmanın tercihine göre farklı şekillerde olmaktadır. Kanüllerdeki yağ elektrikli süpürge benzeri bir cihazla çekildiği gibi manuel yani el yardımı ile de çekilebilmektedir.
Liposuction ameliyatı yağları aldırmaktan ziyade yağ hücrelerini almaktadır. Uzun vadede bu işlem oldukça yarar sağlamaktadır. Kiloların depolandığı hücreler ergenlikten sonra çoğalmadığı için Liposuction yaptırdıktan sonra kilo alsanız da çok fazla değişiklik yaşamayacaksınız.
Kimler Liposuction Yaptırabilir?
Yağ aldırmak herkese ve her yaşa uygun olan bir estetik değildir. Sağlıklı şekilde kilo vermek ve sporla beraber diyet yapmak uzmanların ilk başta önerdiği yollardır. Ancak yine de liposuction yaptırmaya uygun olan kişiler;
- Diyet, spor vb. çabalara rağmen kilo veremeyen kişiler,
- Cildinde çatlaklar, sarkma ve benzeri problemi olmayan kişiler,
- En fazla 1 doğum yapmış kadınlar,
- En fazla orta yaş grubunda olan kişiler,
- Aşırı kilosu bulunmayan kişiler yağlarını aldırma ameliyatı olmaya uygundurlar.
En Uygun Yağ Aldırma Bölgeleri Hangileridir?
Erkekler ve kadınlar için uygun yağ aldırma bölgeleri değişiklik göstermektedir. Ameliyattan iyi netice almak için uygun şekilde yağ aldırmak önemlidir. Uzman doktorun da eşliğinde yapılan bu operasyonda sarkmaların ve telafisi olmayan işlemlerin önüne geçmek oldukça önemlidir.
Erkekler için yağ aldırmaya en uygun bölge genellikle karın ve boyun altıdır. Karın bölgesinde oluşan “simit” görünümü can sıkıcı ve kolay erimeyen bir yerdir. Bu yüzden en etkili ve ideal yağ aldırma yeri olarak bilinmektedir. Hafif kilolu olan kişilerin gıdılarının olması da rahatsız edici bir görünüme sahiptir. Bundan dolayı gıdıdaki yağı aldırmak fit bir görünüme kavuşmanızı sağlayacaktır.
Kadınlar için yağ aldırmaya uygun olan yerler karın, bel, kalçalar, basen, diz içleri, bacaklar, ayak bilekleri, boyun altı, kolların altı ve sırt bölgesidir. Kadınların vücutları erkeklerin vücut yapısından farklıdır. Yaş, doğum ve beslenme alışkanlıklarına göre yağlanma durumu oldukça değişiklik göstermektedir. Kadınların daha fit bir görünüme sahip olmaları adına uygun yağ aldırma bölgelerini seçmeleri yararlı olacaktır.
Yağ aldırmak için uygun olmayan bölgeler ise; bacakların ön tarafı ve kalçaların alt taraflarıdır. Vücudunuzun bu yerlerinden yağ aldırmak çökmelerin oluşmasına neden olabilir. Zayıf ve narin görünmek isterken hastalıklı bir vücut tipine sahip olabilirsiniz. En sağlıklı ve verimli sonuçları elde etmek için doktorunuzla bu konuyu anlaşmanızda fayda vardır.
Liposuction Zararları Nelerdir?
Ameliyatlar her zaman bir nebze risk barındırmaktadır. Liposuction ameliyatı da anestezi ile yapılan bir operasyon olduğundan birçok risk faktörünü göz önünde bulundurmak gerekmektedir. En bilindik zararları ise;
- Kalp krizi, hipertansiyon ve diyabet (şeker hastalığı) olan kişilere pek önerilmez,
- Normalin üzerinde kilosu olanlarda,
- 60 yaş üzerinde olan kişilerde,
- Tıbbi önlemlere dikkat etmeyen kişilerde zararları bulunmaktadır.
- Yağ aldırdıktan sonra bazı komplikasyonlar da meydana gelebilmektedir. Ameliyata girmeden önce bunların bilgisine sahip olmak gerekmektedir.
- Kanama, enfeksiyon ve morarma görülebilir. Bu durumlarda enfeksiyon temizlenip antibiyotik tedavisi başlatılabilir,
- Cilt kaybı nadiren de olsa görülen bir komplikasyondur. Genellikle birden çok kez liposuction yaptıranlarda görülmektedir,
- Doktorun tavsiye ettiği süre boyunca korse kullanmamak,
- Yağın alındığı bölgede his kaybı yaşanabilir. İlk aylar için normal bir komplikasyon olarak görülmektedir.
Lazer Lipoliz ile Liposuction Farkı Nedir?
Lazer Lipoliz lazerli işlemdir. Direkt olarak yağ hücrelerinin zarları patlatılmaktadır. Bölgesel yağlardan kurtulmak isteyenler için ideal bir yöntemdir. Çene altı ve yüz bölgesi için de kullanılabilen lazer operasyonu cilt gevşekliğini gidermek için tercih edilmektedir. Ayrıca aşırı terleme problemi olan kişiler Lazer Lipoliz uygulaması ile aşırı terlemeden kurtulabilirler.
Liposuction ile Lazer Lipoliz yağların atılma konusunda farklılaşmaktadır. İkisinin aynı amacı olmasına karşın Lazer Lipoliz operasyonu sonrasında yağ dokuları idrar yoluyla atılmaktadır. Ancak yağ dokusu çok olan kişiler Liposuction tercih ederse daha iyi sonuç alabilirler.
Yağ Aldırarak Selülitlerden Kurtulabilir Miyiz?
Selülit ve çatlak gibi sorunlardan yağ aldırarak kurtulmak mümkün değildir. Yağ dokusundan bağımsız olarak gelişen selülit ve çatlakların tedavi yöntemi başkadır. Selülit genellikle cilt tipi ve cilt elastikiyeti ile ilgili bir durumdur. Yağ aldırma amacınızı ameliyat öncesinde doğru şekilde belirlemeniz sizin için faydalı olacaktır.