McKinsey’in Karıştığı Skandallar ve Güvenilirliği

McKinsey’in Karıştığı Skandallar

Ekonomi Bakanı Berat Albayrak 27 Eylül’de New York’ta iken McKinsey şirketi ile Maliyet ve Dönüşüm ofisinin yönetimi ve denetlenmesi için anlaşıldığını ilan etti. Geçtiğimiz son 15 yılda McKinsey’in Karıştığı Skandallar ise firmanın güvenilirliğine oldukça zarar verdi. Şirketin özellikle Enron ile başlayan skandalları ekonomi yönetimi konusunda da yabancı yatırımcıların McKinsey’in geçmişine bakarak acaba sorusunu sormalarına neden olabilir. McKinsey firması dünyada 100’den fazla ofisi bulunan uluslararası bir danışmanlık firmasıdır. Firma hükümetlerden, çok uluslu şirketlere, yatırım fonlarından, sivil toplum kuruluşlarına kadar birçok yönetim ve organizasyona hizmetler sağlamaktadır. Yakın bir zamana kadar en köklü danışman firmalarından biri olan McKinsey geçtiğimiz 15 yılda karıştığı skandallarla bu köklü geçmişe zarar verdi.

Enron Skandalı

Enron şirketi ABD kayıtlarına geçen en büyük iflas olarak tarihte yerini aldı. Şirket birçok muhasebe yolsuzluğu yaparak Enron hisselerini olması gerekenden yüksek gösterip yatırımcıları ve çalışanlarını zarara uğrattı. Enron şirketi tahmini olarak 74 milyar dolarlık bir kayıba yol açtı. McKinsey şirketi ise, 2001 yılında batan Enron şirketinin yöneticisi Jeff Skilling’e danışmanlık hizmeti vermek üzere yıllık 10 milyon dolar alıyordu.

Mortgage Krizi

McKinsey 2008 Dünya Finans Krizine giden yolda bütün Wall Street bankalarına kredi vermeleri yönünde danışmanlık tavsiyelerinde bulundu. Şirket çalışanlarından McDonald’a göre şirket ipoteğe dayalı türev ve riskli varlıkların çoğalmasına katkıda bulunarak finans sisteminin çürümesinde ve Mortgage Krizinin ortaya çıkmasına da yer aldı.

Muhasebe Skandalları

McKinsey Skandalları olarak firma ayrıca birçok bankayı karlılıklarını yüksek gösterebilmesi ve daha fazla prim almalarını sağlaması için yatırım ortaklarına zarar verecek şekilde öz sermayeleri yerine aşırı şekilde borçlanıp başkalarına kredi vermeye teşvik etti.

İnsider Trading – İçerden Öğrenenler Skandalı

Yolsuzluklar ve ahlaki olmayan davranışlar şirketin en tepesine kadar sıçradı. 10 yıldan fazla şirketin baş yöneticisi olan Rajat Gupta 2012 yılında şirket içerisindeki bilgileri kullanarak insider trading yapmakla yani haksız kazanç yapmakla suçlandı. Gupta, içerden bilgiyi milyarder hedge fonu yöneticisi olan arkadaşı ile paylaşmakla suçlandığı için firmanın yönetimini bıraktı. Buna rağmen yerine gelen yöneticinin de insider trading’e dahil olduğu ortaya çıktı.

Kaynak: Indepetended gazetesinin 2014 yılı tarihli makalesinden faydalanılmıştır.

McKinsey: How does it always get away with it?: https://www.independent.co.uk/news/business/analysis-and-features/mckinsey-how-does-it-always-get-away-with-it-9113484.html#

Bu makale ilginizi çekebilir:   Manipülasyon Nedir? Manipüle Teknikleri Neler? |2023