Navlun Bedeli Nedir
Navlun Bedeli Nedir

Navlun Bedeli Nedir? Navlun Bedeli Nasıl Hesaplanır? |2023

Navlun Bedeli Nedir?

Navlun bedeli, dış ticaret ve gümrükleme işlemlerinde malın taşıma bedeli ile ilgili olan bir dış ticaret terimidir. Temeli gemi yolu ile olan ticarete dayansa da zamanla bu kavram daha geniş manada hava yolu, kara yolu ve demir yolu ile olan ticaret içinde kullanılmaya başlanmıştır.Elindeki malı bir yerden başka bir yere taşıtmak isteyen mal sahibi taşıyıcıya ödenen bedeldir ama aynı zamanda malı taşıyan yada malı teslim alan da bu bedeli ödeyebilir bunu kendi aralarında yaptıkları sözleşme ile belirlenir yani aynı zamanda navlun bir çeşit ticari sözleşmedir. Navlunu ürün taşınmadan önce yada taşındıktan sonrada ödenebilir bu konşimento adlı sözleşmeler ile belirlenir.

Navlun sözleşmesi içinde anlaşılan malın cinsi sayısı hangi şartlarda taşınması gerektiğini nereye taşındığı ve malın teslim ediliş şekli gibi önemli bilgiler içermelidir.

Navlun Bedeli Nasıl Hesaplanır?

Her malın her taşınma yolunda navlun bedeli aynı değildir.Dört farklı taşıma yolunda yani hava deniz demir ve kara yolunda farklı fiyatlandırılmalar yapılır . Taşınacak malın kapladığı hacim ve ağırlığı varış yerine uzaklığı navlun hesaplarında önemli bir yere sahiptir.

Hava yolu ile olan taşımalarda genelde yükte hafif pahada ağır mallar için kullanılır en büyük avantajı malın varış yerine hızlı ulaşmasıdır.Navlun bedeli en yüksek olan taşıma yöntemidir. Çok değerli malların yani altın pırlanta elmas tablolar gibi malların havayolu ile taşınması daha güvenli olduğundan yada çabuk bozulabilen malların uzak mesafeler için soğutma masrafını ortadan kaldığından veya canlı malların taşınması hız açısından havayolu tercih edilir.Kısaca özetlersek hava yolu taşımacılığı genelde ulaşımı hız gerektiren mallar için kullanılır bu taşımacılıkta navlun bedeli peşin verilir

Kara yolu ile olan taşımacılıkta ise hava yolundan sonra navlun bedeli en yüksek olan taşıma türüdür.Türkiye konum itibariyle kıtalar arası mal taşıma önemi fazla olan bir ülkedir.Daha az yatırım gerektiren bu taşıma yolu olan kara yolu taşımacılığı Türkiye üzerinde olan ticari taşımacılığında en büyük paya sahiptir

Deniz taşımacılığında ise büyük hacimli mallar için çok uygun bir yöntemdir Denize kıyısı olan ülkeler tarafından kullanılan bu taşıma yöntemi ucuz olmasının yanında çok ağır ürünlerin yada darbeye dayanıksız ürünlerin taşınmasında büyük kolaylık sağlar. Bu taşıma yolunun olumsuz tarafı taşıma işleminin uzun sürebilir olmasıdır. Navlun bedelinin çok uygun olmasından dolayı en çok tercih edilen ticari taşıma yöntemidir.

Bu makale ilginizi çekebilir:   Ücretsiz Sanal Pos Veren Firmalar |2023

Demiryolu taşımacılığı dünyanın en güvenli ve çevre dostu taşımacılığı olarak bilinir trafik gibi bir sorunu olmadığından ve ağır yükleri düşük masraf ile taşıyabildiğinden en önemlisi iklim koşullarından etkilenmeyen tek taşıma türü olduğundan ilgi gören bir ticari taşıma yöntemidir.

Navlun bedeli en uygun firmaları aramak için linkteki navlun arama sitesine göz atabilirsiniz

Navlun Terimleri Nelerdir?

  • Baf(bunker adjustment factor) :Deniz yolu ile olan taşımacılıkta deniz yakıtında olan dalgalanmaların belirlenen kısmının navluna dahil edilmesidir.
  • CAF : (Currency Adjustment Factor) Dolarda mevdana gelen dalgalanmaların navluna eklenmesidir.
  • War Risk Surcharge (WRS): Savaş gibi tehlikeli durumların bulunduğu varış yerlerinde gitmek için navluna eklenen ek ücrettir.
  • High Cube Surcharge: Bir konteynır türü olan High Cube için navluna eklenen bedeldir.
  • IMCO Charge: Taşınması tehlikeli olan maddeler için taşıyıcının istediği ek navlun bedelidir.
  • BAF / BUNKER ADJUSTMENT FACTOR: Taşıyıcının yakıt fiyatlarında gerçekleşen artışlar için istediği ek navlun bedelidir.
  • CAF / CURRENCY ADJUSTMENT FACTOR: İngiltere üzerinden gelen mallardan diğer para birimlerine uyum için alına ek navlun bedelidir.
  • CLEAN ON BOARD: Taşınacak malın her hangi bir sıkıntı yaşamadan yüklendiğini belirtir.
  • ETA / EXPECTED TIME OF ARRIVAL: Taşıyıcı ile mal sahibinin anlaştığı yükü teslim etme tarihini belirtir.
  • FCL / FULL CONTAINER LOADED: Malı taşıyan ve malı teslim alan olarak sadece iki kişilik bir anlaşma olduğunu belirtir.

 

 

Tuba TARLAK

2016010504016