Python
Python

Python Nedir? Programlama Dili Ne İşe Yarar? |2023

Python Nedir?

Python bildiğimiz üzere bir programlama dilidir. İlk sürümü Rossum ve Guido tarafından 1991 yılında ortaya çıkarılmıştır. Python, genel amaçlı yorumlanan, dinamik bir programlama dilidir. Esasen desteklediği durumlar, belli oranda fonksiyonel programlama ile nesne tabanlı programlama yaklaşımıdır. C dili gerçekleşmesi, Python’ın ana gerçekleşimidir. Bu gerçekleşim açık kaynak ve özgür kod mantığında ilerlemekte ve programlama dili olan Python’ın fikirsel haklarını koruma altında tutmaktadır.

Günümüzde en yaygın programlama dillerinin belki de başında gelen Python, görece olarak kolaylığı ve içinde bulundurduğu geniş standart kütüphanesi ile çok popüler bir dil haline gelmiştir. Yaygın bir kullanıcı kitlesine sahip olmakla birlikte oldukça büyük ölçekli kurumlarında bu dili kullanması bu durumu kanıtlar niteliktedir.

Python Hayatımızda Ne İşe Yarar?

En yaygın programlama dili olan Python, mühendislikten tutun finansa kadar çoğu alanda yaygın şekilde kullanılmaktadır. Ortaya çıktığı günden itibaren yaygınlaşan Python, 2000’li yılların başına gelindiğinde bilimsel alanda ve mühendislikle ilgili hesap gerektiren çalışmalarda kullanımı artış göstermiştir. Bu artışın nedenleri arasında donanımsal ve yazılımsal gelişmeler etkili olmuştur.

Yazılım olarak baktığımızda, internet kullanımının ve özgür ve açık kaynaklı kodlara olan ilginin artması ile Python’a olan ilgi katlanarak artmıştır. Bunun devamında internet üzerinden geliştirilen araçlar sayesinde çalışmalar eş-güdümlü şekilde olmuştur.

Donanımsal açıdan da ister işlem gücü, ister bellek alanı kullanımı kapasitesi insanlarca kolayca ulaşılabilir olduğundan ve Python tarzı yorumlanan programlama dillerinin hız gerektiren işlemlerde yavaş olmaları durumu ile ileri düzeyli kullanımda veri yapılanmasında hafızada fazla yer kaplaması nedeniyle tüm ilgiler Python’a çevrilmiştir.

Python Kütüphaneleri

Python ile yapılan temel durumda bilimsel hesaplamalar için üç tane kütüphane kullanılmaktadır. Hız gerektiren dizi yapıları ve matris gibi bazı temel işlevler için Numpy kullanılmaktadır. Numpy veri yapılarında diferansiye denklem çözümü, optimizasyon, istatistik ve sayısal entegrasyon tarzında herkes tarafından ihtiyaç duyulan işlevler için Scipy kütüphanesi kullanılmaktadır. Son olarak görselleştirme işlemlerinde ister iki boyutlu isterse belli düzeylerde üç boyutlu yapabilmek için Matplotlib kütüphanesi kullanılmaktadır.

Bu belirtilen üç ana kütüphane haricinde, bilimsel çalışmalarda yer alan veri tabanı ve internette kullanılan sayfalarda manipülasyon işlemleri yapabilmek adına gelişmiş ve kararlı halde olan standart kütüphane bileşenleri bulunmaktadır.

Ayrıca bazı belli başlı bilim dalları için özgül şekilde BioPython gibi geniş kapsamlı kütüphaneler de geliştirilmiştir.

Bu makale ilginizi çekebilir:   Tatil Kredisi Nedir? Tatil Kredisi Veren Bankalar |2023

Bu çalışma alanlarına yönelik kütüphaneler için SciPy tarzı sitelere başvurulabilir. Bunlar haricinde bilimsel olan hesaplamalarda sıkça rastlanılan R, C, Fortran dillerinin Python’ın içinden çağrılabilmesi için arayüzler mevcuttur. Yine paralel hesaplamalar için kütüphaneler ve bağlama kütüphaneleri mevcuttur.

Python kullanarak bilimsel hesaplama yapılırken bu işlemleri yapılacağı geliştirme ortamları seçenekleri de bir hayli fazladır. Bunlar Eclipse veya IDLE gibi geliştirme araçlarıdır. Bu geliştirme araçlarından daha pratik olarak bilimsel geliştiriciler için MATLAB ortamını andıran üç farklı seçenek vardır. Bu seçeneklerin sağladı ortamlar, MATLAB kullanıcılarının da aşina oldukları değişkenleri yerinde değiştirme gibi seçenekler sunabilen “variable explorer” bunun yanında dili yeni tanıyan ve öğrenmeye çalışanlar için de yararlı olabilecek “object Explorer” ve “Pylint” yani kod analizcisi gibi özellikler de mevcuttur.

Programlama dili olan Python, standart sürümde özgür olması için C dili kullanılarak geliştirilmiştir. Kodlarla birlikle Python’ın sahip olduğu standart kütüphanesi, bunun yanında geliştirme araçları ve daha birçok kütüphane lisans sorunu yaşanmadan kullanıcılara sunulmuştur. Bu yüzden bilimsel hesaplama alanında insanlar istedikleri gibi bu araçları serbest bir şekilde kullanabilirler. Python’ın sahip olduğu kütüphaneler açık kaynak kodlu olduğu için işlem yapılan konularda kullanıcılar modül kodlarını istediği gibi inceleyebilir ve gerekli olan yerlerde değiştirerek farklı farklı şekilde kullanabilirler.

Python’ın yaygınlaşma sebeplerinden biri olan kullanımının kolay olması kullanıcılar için güzel bir durumdur. Kolay öğrenilebilme özelliği yüzünden kullanıcılar tarafından kolay şekilde öğrenilip, benimseniyor ve açık kaynak kodlu olduğundan hızlı ve serbest bir şekilde geliştirilebiliyor.

Yazar: Gökhan Erkaraman

KAYNAKÇA

Bir yorum

  1. Geleceğin programlama dilidir. Neden Python öğrenmelisiniz.