RSI Nedir? RSI İndikatörü Nasıl Kullanılır |2023

RSI Nedir?

RSI, açılımı Relative Strength Index olan Türkçe’ye Göreceli Güç Endeksi olarak çevrilen Rsi indikatörü, teknik analizde sıklıkla kullanılan göstergelerden bir tanesidir.

RSI İndikatörü Nasıl Hesaplanır?

Rsi İndikatörü Takip ettiğiniz hisse, çapraz kur veya Bitcoin gibi finansal enstrümanın sizin belirleyeceğiniz periyod aralığında en yüksek ve en düşük fiyatını kullanarak hesaplanır. Formül basitçe aşağıdaki gibidir:

100- (100/(1+Y/D)

Örnek üzerinden gidersek; takip etmek istediğiniz periyodun 14 gün olduğunu varsayalım, gösterge son 14 günün günlük en yüksek kapanışını ve en düşük kapanışını hesaplar, sonra en yüksek gün kapanışlarının toplamını gün sayısına böler (Y), en düşük kapanışların toplamını gün sayısına böler (D). Değerin 0 ile 100 arasında olacağına dayanan bu göstergede Y/P işleminin ardından çıkan sonuç 1 ile toplanır ve formülde bulunan 100 rakamı çıkan sonuca bölünür. Böylelikle sonuç daima 0 ile 100 arasında olur.

Grafikte kullanılan bu göstergede sistem otomatik olarak seçilen periyot üzerinden hesaplamayı yapar ve çıkan sonuç R.S.I değerini gösterir.

Hangi aralıklar takip edilir?

0 ile 100 arasında yer alan değerde 70 seviyesi üzeri aşırı alım bölgesi 30 seviyesi altı ise aşırı satım bölgesi olarak görülür. Bu göstergede en çok faydalanılan nokta da burasıdır, çünkü aşırı alım ve aşırı satım bölgeleri fiyatın tersi yöne doğru gideceğinin sinyalini verir. Eğer fiyat 70 seviyesini aşmış ve kritik bölge olan 80-100 aralığına doğru ilerlemişse R.S.I fiyatın çok yükseldiğini ve en kısa zamanda bir düzeltme olacağını yani fiyatın gerileyeceğini söyler. Diğer taraftan fiyat 30 seviyesini aşmış ve 20-0 aralığına doğru ilerlemişse burada sinyal fiyatta trendin değişeceği yönündedir.

Ancak takip ettiğiniz bir ürünün fiyatında kısa sürede hızlı bir hareket oluyor ve bunu destekleyen de bir hikaye yaşanıyorsa o noktada göstergedeki sinyal zamanlama olarak yanıltıcı olabilir. Bunun için işlem yaptığınız ürüne dair ekonomik, siyasi ve jeopolitik gelişmeleri de takip etmeniz gerekir.

Göstergede dikkat edilmesi gereken bir diğer nokta da uyumsuzluklardır. Formül ve hesaplamalara göre R.S.I grafiğinin ürünün grafiğiyle paralel ilerlemesi gerekir, ancak bahsedilen göstergenin en önemli noktalarından biri de uyumsuzluk sinyali vererek bir nevi önden değişimi yakalamasıdır. Örneğin fiyat yükselişte ve R.S.I da 70 üzeri aşırı alım sinyali vermeye başladı, ancak R.S.I sinyaline karşın fiyattaki yükseliş biraz daha devam etti, bu noktada R.S.I yükselişi onaylamıyor demektir, yani fiyatın bu seviyelerden dönmesi olasılığını kuvvetlendiriyor. Burada önceki paragrafta belirttiğimiz gelişmelerin etkisi var, yani fiyatın sinyale karşın ilerleyişine devam etmesinde o ürünü etkileyen bir hikayenin tepkisi söz konusudur.

Bu makale ilginizi çekebilir:   Asılı Adam Ayı Formasyonu

Uyumsuzluğu grafikte net olarak görebileceğimiz bir diğer nokta da fiyatın yeni bir seviyeye çıkmasına ya da inmesine karşın Göreceli Güç Endeksi grafiğinin daha önce gördüğü yüksek ya da düşük seviyeyi aşmamasıdır. Bu da yükselişte satış, düşüşte alış sinyali anlamına gelir.

Grafikte yorumlama Nasıl olmalıdır?

R.S.I Grafik Yorumlama

Yukarıda ki Grafikte Fiyat grafiği ile R.S.I arasında uyum olduğu görülmektedir. R.S.I indikatörü, Fiyat grafiğinden önce hareket ettiğinden, fiyatın nasıl olacağı hakkında bizlere yorum imkanı vermektedir.

Grafikte kullanılan 3 indikatörün sinyallerine baktığımızda;

55 günlük Hareketli Ortalama seviyesi 1,1244 ve EUR/USD paritesi şu andan 55 günlük hareketli ortalamanın altında fiyatlanıyor.

21 günlük Bollinger Bandı seviyesinde pivot bölge 1,1233 olurken fiyatlamanın alt tabanda 1,1118’i koruması bekleniyor.

Göstergeye göre fiyat yakın zamanda 2 defa 70 seviyesine doğru yükseliş yaşamış ve bu seviye yakınında ikili tepe oluşturmuş, sonrasında ise düşüş sinyali gerçekleşmiş ve parite 35 seviyesine doğru gerilemiş.

Grafikte de görüldüğü gibi fiyat daha önce 1,1180 seviyesine gerilediğinde R.SI 30 seviyesine geriledi, ancak son fiyatın 1,11 seviyesine gerilemesine karşın Göreceli Güç Endeksi 35 seviyelerinde. Burada ilk fiyatta indikatör tepkisi fiyattan daha hızlı olurken son fiyatlamada R.SI sinyali fiyata göre daha yavaş, bu da paritede düşüşün bir miktar daha devam edebileceğini gösteriyor. R.SI da amacımız aslında kısa ve orta vadeli fiyat hareketlerini tahmin etmemizdir.

R.S.I Türleri Nelerdir?

Connors RSI Nedir?

Connors RSI (CRSI); 3 ayrık bileşene sahip olan bir teknik analiz göstergesidir. Larry Connors tarafından oluşturulmuş  ve J. Welles Wilder tarafından geliştirilmiş Görece Güç Endeksi (R.S.I), Connors RSI göstergesinde önemli bir rol oynar.

Stokastik RSI Nedir?

Stokastik RSI, aslında R.S.I olarak bildiğimiz Göreceli Güç Endeksinin bir göstergesidir. Bir osilatör türü olduğunu söyleyebiliriz. Bunun anlamı ise, Merkezi bir hattın üzerinde ve altında dalgalanma göstermesidir.

Kaynak

https://tr.tradingview.com/

https://www.gcmforex.com/egitim/teknik-analiz/gostergeler/