Sosyal Hizmet Öğrencilerine Kitap Tavsiyesi |2023


Sosyal Hizmet Öğrencilerine Kitap Tavsiyesi

Sosyal hizmet öğrencisinin, entelektüel açıdan gelişmesi gerekmektedir. Birçok meslekle bağlantılı olan sosyal hizmet mesleği, bilgili ve kültürlü olmayı amaç edinmiş bir meslek olarak görülebilir. Mesleğini başarılı şekilde icra etmek isteyen herkesin alanıyla ilgili önemli görülen kitapları ve makaleleri yakından incelemelidir.

Sosyal hizmet öğrencilerinin okuması gereken kitapların listesi sonsuz olsa da sizin için önemli görülebilecek kitapları sıraladık. Alan bilgisini bilimsel kitaplardan almak yerine romanlar ve denemeler aracılığı ile öğrenmek isteyenler için tavsiyeler bulunmaktadır. Dünya klasiklerinden modern klasiklere, eleştiri kitaplarından araştırma kitabına kadar geniş yelpazeli bir okuma listesi hazırladık. Farklı alanlarla beraber mesleki bilgilerinizi geliştirmek istiyorsanız aşağıda sizin için hazırladığımız kitap önerilerine göz atabilirsiniz.

Sosyal Hizmet Öğrencilerinin Okuması Gereken 10 Kitap

Sosyal Hizmet Öğrencilerinin Okuması Gereken romanlar ve Sosyal Hizmet Öğrencilerinin Okuması Gereken kitaplar olarak size 10 adet kitap derledik. Bu kitaplar sosyal hizmet öğrencilerinin kültürel gelişimini sağlarken; dünyayı algılayışlarını da değiştirecektir.

Koku

Koku kitabının yazarı Patrick Süskünd’dir. Bir cinayet romanı olarak adından söz ettirmiş olsa da arka planda cinayetten başka bir olgu bulunmaktadır. Özellikle bireyin toplum içerisinde varoluşunu anlatmaya çalışan yazar bunu çarpıcı bir olay örgüsü ile ele almaktadır.

Romanın kahramanı Jean-Baptiste Grenouille’dir. Bu genç adam insana ait olan duygu ve düşüncelerden uzak farklı bir dünyası olan bir gençtir. Ancak onu herkesten ayıran en önemli özelliği koku alma duyusunun ileri seviyede olmasıdır. İnsanı ve insani özellikleri taşımamayı sıra dışı şekilde ele alan Koku kitabı sosyal hizmet öğrencilerinin okuması gereken önemli bir baş yapıttır. Ardından filmini de izlemenizi tavsiye ederiz.

Sosyal Hizmet Öğrencilerine Kitap Tavsiyelerinden bir tanesi olan Koku romanının Goodreads sayfasına gitmek için tıklayabilirsiniz.

Sana Gül Bahçesi Vadetmedim

Psikoloji ve psikiyatrinin eleştiri altında olduğu dönemlerde ele alınmış olan Sana Gül Bahçesi Vadetmedim romanı sosyal hizmet öğrencilerinin okuması gereken bir başka kitaptır. Yazarı Joanne Greenberg’dir.

Şizofren hastalığının tedavi edilmesini konu alan roman yarı kurgu yarı gerçektir. Yazar aslında romanında kendisinden bahsedip ruh sağlığı alanı konusunda farklı tablo çiziyor. Ana karakter olan Deborah ve Yr adındaki zaman-mekan kavramı biraz sınırları zorlayan biraz da iç görü kazanmaya yardımcı olan bir romandır.

Sosyal hizmet öğrencilerinin izlemesi gerek filmler listesine gitmek için tıklayabilirsiniz.

Bülbülü Öldürmek

Sosyal Hizmet Öğrencilerinin Okuması Gereken romanlardan bir tanesi de Bülbülü Öldürmek romanı, Harper Lee tarafından yazılmış olan bir romandır. Irkçılığın (ırkçılık kavramı yanlış olsa da ayrımcılığı ifade eden bir kavram olarak karşımıza çıkmaktadır), eşitsizliğin ve adalet ihtiyacının farkına varmamız için oldukça gerekli kitaplar arasındadır. Sosyal bilim okuyan her bireyin ilgisini çeken Bülbülü Öldürmek sosyal hizmet öğrencileri için de oldukça ufuk açıcıdır.

Bu makale ilginizi çekebilir:   Jawline Nedir? Jawline Çene Dolgusu Bilinmeyen| 2022

Romanın anlatıcısı altı yaşındaki bir çocuktur. Anlatımı yalın ve renkli bir profile sahip olduğundan akıcı şekilde romana adapte olabiliyorsunuz. Modern klasikler arasında yerini alan roman ön yargıların kırılmasına ve hayatta önemli adımlar atmanıza vesile olabilir.

Bir Psikiyatrisin Gizli Defteri

Gary Small ve Gigi Vorgan tarafından ele alınmış olan kitap, ruh sağlığı alanında hizmet vermek isteyen bütün meslek elemanlarının başucu kitabı olarak bilinmektedir. Sosyal hizmet öğrencilerinin ruh sağlığı alanına ilgi duymasını sağlayan önemli bir kitaptır.

İnsan psikolojisi üzerine çalışan Dr. Gary toplam 15 vakasını eğlenceli ve detaylı biçimde ele almaktadır. Vaka analizi yaparken vakaların çözümlenmesi için yardımcı olacak bakış açıları okuyucuya verilmektedir. Hem düşünmek hem eğlenmek hem de öğrenmek isteyen sosyal hizmet öğrencileri Bir Psikiyatristin Gizli Defteri’ni mutlaka okumalıdır.

Aşkın Celladı

Sosyal hizmet ve ruh sağlığından bahsederken Irvin D. Yalom’dan bahsetmemek elbette olmaz. Vaka analizi konusunda birçok kitaba imza atmış olan yazar, Stanford Üniversitesi’nde psikiyatristtir. Varoluşçu terapi yöntemleri ile mesleğini icra eden yazar bunu kitaplarında aktardığı vakalarında da işlemektedir.

Aşkın Celladı romanı, 10 hastayla gerçekleştirilmiş terapilerden oluşmaktadır. Terapide izlenen yöntemler, vaka çözümlemeleri ve sonucunda gerçekleşenler terapistin bakış açısıyla başarılı şekilde aktarılmaktadır. Kitap aracılığıyla Freud’a ve rüya analizlerine daha çok önem vermeye başlayabilirsiniz.

Deliliğe Övgü

Desiderus Erasmus tarafından yazılmış olan Deliliğe Övgü kitabı aslında Thomas Moore için kaleme alınmıştır. Kitapta deliliğin hüküm sürdüğünü kolaylıkla anlayabilirsiniz. Ancak bir sosyal hizmet öğrencisi Deliliğe Övgü kitabını okuduktan sonra eleştiri dozunu bir nebze arttırma yoluna gidecektir.

Sosyal hayatın olgularını göz önüne seren Erasmus, sosyal bilimler açısından önemli biri olarak görülmektedir. Biraz Antik Yunan Mitolojisi biraz da Rönesans Dönemi konusunda bilgi alt yapısıyla beraber okumanız tavsiye edilmektedir. Aksi takdirde kitapta verilmek istenen mesajları anlamanız zorlaşabilir.

Dinle Küçük Adam

Wilhelm Reich denilince Dinle Küçük Adam kitabını akla getirmek gerekmektedir. Erasmus gibi eleştirilerini üst perdeden aktarmaya bayılan psikanalisttir. Freud’un sınır tanımayan öğrencilerinden biri olarak da tanınmaktadır.

Dinle Küçük Adam, sosyal hizmet öğrencilerinin meslek hayatları boyunca karşılaşacakları insan prototipleri hakkında da çok şey anlatmaktadır. Aslında hayatın her aşamasında karşımıza çıkan bu insanlara nasıl karşı çıktığını basit bir dille ifade etmektedir. Kitabın yazıldığı dönemin şartlarını düşünerek okuma yapılması tavsiye edilmektedir.

Ben Nesli

Jean M. Twenge tarafından kaleme alınan Ben Nesli, psikoloji ve sosyoloji incelemelerinden oluşmaktadır. Sosyal hizmet alanında çalışanların yakın zamana ait en kıymetli araştırma kitaplarından biri olarak görülebilmektedir.

Bu makale ilginizi çekebilir:   Adi Hisse Senedi Nedir? Nasıl Alınır?

Ben Nesli, X, Y ve Z kuşağının dönemsel farklılaşmasını detaylı analizlerle ortaya koymaktadır. Kişiliğin inşasında toplumsal olayların bireyi etkileme noktasında ne kadar önemli olduğu da kitapla beraber aktarılmak istenmektedir. Sosyal hizmet öğrencileri için okuması ufuk açacak olan araştırma kitabıdır.

Ben Nesli kitabının goodreads sayfasına gitmek için tıklayabilirsiniz

Sofie’nin Dünyası

Sofie’nin Dünyası, Jostein Gaarder tarafından yazılmıştır. Bu kitap da Sosyal Hizmet Öğrencilerine Kitap Tavsiyesi listemizde disiplinlerarası okumanızı tavsiye ettiğimiz kitaplardan bir tanesidir. 15 yaşına girmek üzere olan Sofie’nin felsefe soruları ve sorunları etrafında dönen bir romandır. Gaarder, gençliğe felsefeyi biraz esrarengiz olaylarla beraber harmanlayarak sunmayı tercih etmiştir.

Felsefe ve sosyal hizmetin ayrılmaz bir parça olduğunu bilmek gerekmektedir. Sofie’nin Dünyası kitabı sayesinde sosyal hizmete ışık tutacak felsefi temeli sağlayabilirsiniz. Dünya tarihi boyunca ilerleyen felsefe problemlerini anlaşılır ve akıcı biçimde okuyarak farklı bir bakış açısı kazanabilirsiniz.

Sofie’nin Dünyası kitabının goodreads sayfasına gitmek için tıklayabilirsiniz

İtiraflarım

Dünya Klasiklerine ait olan kitapların hemen hemen hepsi sosyal hizmetin bağlantılı olduğu kitaplardır. Ancak Tolstoy’un İtiraflarım kitabı biraz daha farklı olarak görülebilir. Ölmek üzere olan birinin özellikle yaşlı bir bireyin hayatı sorgulamasına kitap sayesinde şahit olabilirsiniz.

Tolstoy, İtiraflarım kitabı sayesinde insanların hayatı sorgulamasına ve ölüm kavramını derin şekilde düşünmesine yardımcı olmaktadır. Yıllar geçse bile ölüm kavramına yaklaşım kolay kolay değişmemiştir. Ancak ölümle baş etme becerileri toplumun değişmesiyle beraber biraz farklılaşmış olabilir. Özellikle yaşlı bireylerle çalışmayı düşünen sosyal hizmet öğrencilerinin bu kitabı okuması tavsiye edilmektedir.

Yazan: Seda ERKUŞ

Karabük Üniversitesi İİBF Sosyal Hizmet Bölümü