VORTEX İndikatörü Nedir? Nasıl Kullanılır?

Vortex İndikatörü

Vortex, basit şekilde doğada birçok alanda ortaya çıkan girdap hareketi olup Vortex indikatörü, iki teknik analistin doğadan ilham alarak oluşturduğu bir trend göstergesidir. İki araştırmacı Etienne BOTES ve Douglas SIEPMAN  tarafından Directional Movement Index(DMI) Göstergesi baz alınarak  geliştirilen Vortex Göstergesi, DI+ DI- ve ADX indikatörlerini de içinde bulunduran ve eğilimin gücünü hesaplayan bir indikatördür. Sudaki dalgalanmalardan ilham alan iki teknik analistin iki çizgiden oluşturduğu bu indikatör VI+ ve VI- ile ifade edilen iki çizgiden oluşur. Varsayılan 14 period olmasına rağmen 10 gözlem olarak kullanılması da önerilmektedir.

  • İki çizgi arasındaki farkın açılması trendin gücünü göstermektedir
  • Al-Sat sinyalleri üretebilmektedir.
  • İki çizginin birbirine yakın gezmesi ise kararsız bir durumu ifade etmektedir. Kararsız durumlarda işlem yapmak riskli olabilmektedir.
  • Yaklaşık 40 yılı kapsayan ve 30 civarı sermaye piyasası ürünün içeren bir çalışmada Vortex’in karşılaştırıldığı DI ve ADX’e göre daha yüksek performans gösterdiği sonucuna ulaşılmıştır.
  • Tek bir indikatör olarak kullanmak yerine başka bir trend göstergesi ile beraber kullanıldığında daha doğru sonuçlar üretmektedir.

Vortex Matriks Formülü

Matriks VORTEX İndikatör formülü
period:=Input(“period :”,1,100,14);
VMP:=Abs(H-ref(L,-1));
VMN:=Abs(L-ref(H,-1));
VMTP:=SUM(VMP,period);
VMTN:=SUM(VMN,period);
K1:=H-L;
K2:=Abs(H-ref(c,-1));
K3:=Abs(L-ref(c,-1));
K4:=max(K1,K2);
TR:=max(K3,K4);
TRP:=sum(TR,period);
VORTEX+:=VMTP/TRP;
VORTEX-:=VMTN/TRP;
VORTEX+;
VORTEX-;
1

Twitter’da Algoritmik Trade üzerine çok yararlı çalışmaları bulunan Kıvanç Özbilgiç’ten alınmıştır.

Bu makale ilginizi çekebilir:   OPEC Nedir? Petrol İhraç Eden Ülkeler Nelerdir? |2023