Zorunlu BES ZOrunlu Bireysel Emeklilik
Zorunlu BES Zorunlu Bireysel Emeklilik

Zorunlu BES Nedir? Zorunlu Bireysel Emeklilik |2023

Zorunlu Bes Nedir?

Zorunlu Bes veya Zorunlu Bireysel Emeklilik Sistemi işçileri ve işverenleri oldukça ilgilendiren 1 Ocak 2017 tarihinde yürürlüğe giren, T.C. vatandaşı kapsamında 45 yaşından altındaki çalışanların, maaşlarından kesilerek zorunlu olarak katıldıkları bir bireysel emeklilik sistemidir. Zorunlu Bes nedir sorusu o günden bugüne hayatımızda sık sık sorduğumuz sorulardan biridir. Özellikle işe yeni başlayanlar bunu daha çok merak etmektedir. İşveren aracılığıyla otomatik olarak yapılan bu bireysel emeklilik insanların rızası alınmadan katıldığı bir sistemdir.  Zorunlu bireysel emeklilik sistemi sadece özel sektörde değil kamu sektöründe de zorunludur.

Yani ben özel sektörde çalışıyorum, beni ilgilendirmez diye bir şey söz konusu olamaz. Her kesim için de zorunludur. Yalnız insanlar zorunlu bireysel emeklilik sisteminden 2 ay sonra, devlet katkısı olmadan, maaşlarından kesilen parayı geri alabilirler. Sistemden çıkmayanlara ise 2 ay sonunda 1000 lira devlet katkısı yatırılır.

Zorunlu Bes’in Avantajları Nelerdir?

  1. Tasarruflarının %25 devlet katkısıyla daha da büyümesini sağlar
  2. Emeklilikte ister toplu para, ister de maaş olarak alınmasını sağlar
  3. Sağlık kuruluşlarında indirimden yararlanılmasını sağlar
  4. Birikimlerin emeklilik fonları ile değerlenmesini sağlar

3. Zorunlu Bireysel Emeklilik Sistemi Dezavantajları Nelerdir?

  • Zorunlu bireysel emeklilik sisteminde 10 yıl kalma koşulu var. Bu koşula uyulmadığı taktirde devlet katkısı alınamaz.
  • Fonların doğru yönetilmediği bir durumda istenilen oranda kar elde edilemez.
  • Bireysel emeklilik şirketleri bazı kesintiler uygular. Bu da insanlar için dezavantajdır.

SGK’dan Emekli Olmak ve Zorunlu Bes Sistemi

İnsanlar çalışırken belli bir hayat standartına sahip olurlar. Sadece Sosyal Güvenlik Kurumu’ndan emekli olduklarında ise bu hayat standartlarını koruyamayabilirler. Bunun için insanlar Sosyal Güvenlik Kurumu yanında bir de alternatif olarak Zorunlu Bireysel emeklilik sistemini tercih ederler. Bu da maaşınızın yanında sizlere ek bir gelir olur. Böylece refah seviyenizde de artma kaçınılmaz olur.

5. Zorunlu Bes’te Devlet Katkısı Nasıl Hesaplanır?

Zorunlu Bes’te devlet katkı payına %25 katkı sağlamaktadır. Sistemde kalanlara ise ilave olarak 1000 lira verilecektir. Aşağıda ise kalma yıllarına göre devlet katkısını göreceksiniz.

  • 0-3 Yıl %0
  • 3-6 Yıl %15
  • 6-10 Yıl %35
  • 10 Yıl ve üzeri %60

Emeklilik dönemine kadar %100 olarak hesaplanır.

E-Devlet üzerinden hesaplama

Sonuç Olarak Zorunlu Bes

Birçok yatırımcıya göre Zorunlu Bireysel Emeklilik Sistemi mantıklı gelmektedir. İnsanlar çalıştıkları dönemde belli bir hayat standardına alışırlar. Bu standarttı da kaybetmek insanların işine gelmemektedir. Sadece Sosyal Güvenlik Kurumundan emekli olan bir insanda, çalıştığı zamankine göre refah kaybı görülür. Görülen refah kaybı ise çoğu insanın dikkatini çeker ve alternatif arayışlara girerler.

Bu makale ilginizi çekebilir:   Spread Nedir? Borsada Spread Ne Demek? |2023

Bu alternatif arayışların ise en mantıklısı olan Zorunlu Bireysel Emeklilik sisteminin içinde bulurlar kendilerini. İnsanlar maaşlarından kesilerek katıldıklarına bu zorunluluk bireysel emeklilik siteminde, tasarruflarından kazanç sağlarlar.

Ödedikleri paraya devlet katkısının da eklenmesi insanlarda olumlu etki bırakır. Sadece sosyal güvenlik kurumundan emekli olduklarında yetmeyecek olan paralarına alternatif çözüm bulmuş hem de bu içeride olan paralarına devlet katkıyla beraber toplu çekebilecek, isterse maaş olarak ödenecek bir duruma gelmişlerdir. Yalnız şöyle bir durum da söz konusudur.

Hayat şartları nedeniyle insanlar her ay ödenmesi gereken parayı ödeyemeyebilirler. Zor koşullar buna müsaade etmeyebilir. Bu yüzden içeriden parasını çekenler, devam ettiremeyenler de olacaktır. Bunlar için ise kaldıkları süreye göre verilen katkılar, 0-3 Yıl arasında ise çekildiyse de devlet katkısını alamama söz konusudur. Ayrıca insanlar içerideki para işlevsel durumunu takip etmeli, fonlarını iyi yönetemeyen yöneticilere karşı da tedbirli olmalıdırlar. Böyle bir yöneticiyle çalışan insanlar takip etmedikleri durumda istedikleri oranda kar edemeyebilirler. Son olarak ekonomistler; Daha güvenilir bir gelecek için Zorunlu Bireysel Emeklilik Sistemine katılın, geleceğiniz için yatırım yapın görüşündedirler.

Yazar: Duygu DÖNMEZ

Kaynaklar

  • https://www.sigortam.net/bireysel-emeklilik-sistemi/zorunlu-bireysel-emeklilik-nedir
  • https://www.anadoluhayat.com.tr/bireysel-emeklilik?gclid=EAIaIQobChMI7cWRy8Du4wIVSUTTCh3yygMDEAAYASAAEgKN7vD_BwE
  • https://www.anadoluhayat.com.tr/sikca-sorulan-sorular/bireysel-emeklilik/bireysel-/emeklilik-sistemi