KYK Kredisi ve KYK Bursu Nedir? Burs Şartları Nelerdir? | 2023

Kredi Yurtlar Kurumu Kredisi KYK nedir?

Üniversite hayatı oldukça maliyetlidir. Ülkemizde üniversite öğrencilerinin eğitim hayatlarını kolaylaştırmak onlara destek olmak adına devletin öğrencilere düşük faiz imkanları ve uygun ödeme koşulları ile sunduğu bir kredi KYK kredisi olarak isimlendirilmektedir. KYK kredisi Kredi Yurtlar Kurumu Kredisi adıyla da bilinmektedir. Bazı öğrenciler ise yine aynı dönemde eski ismi ile Başbakanlık Bursu olarak anılan aynı miktarda burs almaya hak kazanmaktadır. Makalemizde üniversiteye başlayan gençler için kredi yurtlar kurumu kredisi hakkında bilgi verilmektedir.

KYK Nedir?

KYK yani Yüksek Öğrenim Kredi ve Yurtlar Kurumu, 1961 yılında Eğitim Bakanlığı bünyesinde kurulmuş olan bir kurumdur. Üniversite okurken maddi güçlük çeken gençleri önemseyen kurum üniversiteli gençlere öğrenim kredisi imkanı sağlamaktadır. Kredi desteğinin yanı sıra yurt imkanı da sağlanmaktadır. Öğrenim hayatının desteklendiği uygulama günümüzde neredeyse her üniversite okuyan gencin kurtarıcısı olmaktadır.

KYK Kredisi Nasıl Alınır?

Herhangi bir yardımsever kişi veya kurumdan burs alamayan, maddi durumu okumaya pek elverişli olmayan üniversite öğrencileri, Yüksek Öğrenim Kredi ve Yurtlar Kurumu’ndan öğrenim kredisi adı altında burs veya kredi alabilmektedir. Öğrenim kredisinin geri ödemesi zorunludur ancak burs için böyle bir durum söz konusu değildir. Üniversite döneminde maddi bakımdan rahatlık sağlayan Yüksek Öğrenim Kredi ve Yurtlar Kurumu öğrenim kredisi ve bursuna T.C. vatandaşı olan ön lisans öğrencileri, lisans öğrencileri, açık öğretim öğrencilerinden yalnızca belirli öncelikleri olan öğrenciler (şehit veya gazi çocuğu, anne ve babası her ikisi de ölü vb.), iki yıllık okullardan mezun olup, dört yıllık okullara DGS ile ara vermeden kayıt yaptıran öğrenciler (intibak sınıfında öğrenim kredisi verilmez), yüksek lisans ve doktora öğrencileri başvuruda bulunabilmektedir.

KYK Bursu Nasıl Alınır?

Yüksek Öğrenim Kredi ve Yurtlar Kurumu kredisi ile bursu aynı anda alınamamaktadır. Okul şartını tamamlayan öğrenciler burs başvurusu olumsuz değerlendirildiği takdirde öğrenim kredisine başvurma hakkına sahiplerdir. KYK öğrenim kredisi ve bursu üniversite döneminde öğrencilerin yoğunluklu tercih ettiği maddi destek imkanlarını oluşturmaktadır.

KYK Kredi Borcu Nasıl Ödenir

KYK’dan burs yerine öğrenim kredisi alan öğrencilerin borcu kredi alınan tarihten başlayarak normal öğrenim süresinin sonuna kadar geçen süreyi kapsamaktadır. Kredi miktarına TÜİK Yurt İçi Üretici Fiyat Endeksi artışları uygulanarak hesaplanmaktadır. Kredi alan öğrencilerin ödemesi gereken kredi borcu öğrenim süresi boyunca almış oldukları toplam kredi miktarının 3 katını geçmemelidir.

Bu makale ilginizi çekebilir:   Garanti Bankası Kredi Kartları Nelerdir? |2023

Üniversite okurken öğrenim kredisi alan öğrenci mezun olduktan 2 yıl sonra kredi borcunu aylık olarak ödemeye başlayabilir. Öğrenim kredisi borcunu ödemeyenler için sıkıntı çıkabilmektedir. Vergi dairesine düşen borç af çıktığı takdirde yapılandırılır ve kolayca ödenebilir.

KYK Kredisinin Kesilme Sebepleri Nelerdir?

Üniversite öğrencilerinin öğretim kurumundan ayrılması, çıkarılması veya geçici olarak uzaklaştırılması, vazgeçme, izin alma, kayıt dondurma, sağlık sebebiyle öğretim kurumuna devam etmemesi, öğretim kurumunu değiştirmesi esnasında, eski okulunda bir yıldan fazla başarısız olması ya da öğretimine bir yıl ara vermesi, öğretim kurumunun kapatılması, kurum yurtlarından süresiz çıkarılma cezası alması ve kesin hükümle mahkum olması durumunda öğrenim kredisi kesilmektedir.

KYK Bursunun Kesilme Sebepleri Nelerdir?

Yüksek Öğrenim Kredi ve Yurtlar Kurumu bursu alan üniversite öğrencilerinin derslerinde başarısız olması, öğrenim gördüğü kurumdan ayrılması, çıkarılması veya geçici uzaklaştırma alması, sağlık sorunlarından kaynaklı yüksek öğretime devam edememesi, yüksek öğrenim kurumunu değiştirdiği sırada eski öğretim kurumunda bir yıl başarısız olması yada öğretimine bir yıl ara vermesi, yüksek öğretim kurumunun kapanması, Yüksek Öğrenim Kredi ve Yurtlar Kurumu yurtlarından süresiz olarak çıkarılma cezası alması ve kesin hüküm alarak mahkum olması Yüksek Öğrenim Kredi ve Yurtlar Kurumu bursunun kesilmesine sebeptir.

KYK Bursu veya KYK Kredisi Almaktan Nasıl Vazgeçilir?

KYK burs/kredisi alan üniversite öğrencileri e-devlet sistemi üzerinden Yüksek Öğretim Kredi ve Yurtlar Kurumu linkine ulaşıp burs/kredi iptal/ vazgeçti işlemini yapmalıdır. Normal öğrenim süresi boyunca tekrardan burs/kredinin talep edilmesi durumunda yalnızca kredi alanların normal öğrenim süresinden kalan süre kadar öğrenim kredisi verilmektedir.
Burs alan öğrenci burs almaktan vazgeçtiği takdirde tekrar başvuruda bulunsa dahi burs hakkını kaybetmiş olur. Ancak burs yerine normal öğrenim süresinden kalan süre kadar öğrenim kredisi ödenme imkanı bulunmaktadır.