Axa Emeklilik
Axa Emeklilik

Axa Emeklilik Nedir? Axa Emeklilik Fonları |2023

Axa Emeklilik Nedir?

Axa Emeklilik, Dünyaca ünlü fon yönetimi ve finansal koruma alanlarında hizmet sağlayan bir kuruluştur. Merkezi Paris’te olan anonim şirketin kuruluş tarihi 1817dir. Başkanı ve icra kurulu başkanı Henri de Castries olan şirketin dünya çapında yaklaşık 160,000 çalışanı bulunmaktadır. Hizmet verdiği tüm ülkelerin hukuksal sistemine uyma zorunluluğu vardır.

Şirket özellikle Asya, Batı Avrupa, Kuzey Amerika, Ortadoğu bölgelerinde faaliyette bulunmaktadır. Farklı finansal ihtiyaçlara yönelik hizmet vermeyi hedefleyen şirket, sigorta, birikim, kişisel sigorta ve gayrimenkul planlama gibi alanları kapsayan hizmetleri vardır. Axa Sigorta dünya çapında 50 milyon kişi ve ticari kuruluşa hizmet vermekte ve yatırımlarını koruma altına almaktadır. Türkiye’de faaliyetine ise Kasım 1994 te OYAK Sigortanın %11 hissesini alarak katılmıştır.

Mart 1995’e gelindiğinde Axa Oyak Hayat Sigorta kurulmuştur. 2008 yılında Axa, Oyak Sigortanın tüm hisselerini alarak Axa Sigorta oldu ve faaliyete başladı. Axa emeklilik sistemine ise 2010 yılında Axa Hayat ve Axa Emeklilik olarak katıldı ve o tarihten itibaren bu isimle Türkiye’deki faaliyetlerine devam etmektedir.

Bireysel Emeklilik Sistemi Nedir?

Bireylerin aktif çalışma süreleri içerisinde yapmak istedikleri birikim veya güvence olarak tasarrufları bir fonda toplanmasıdır. Farklı ödeme yöntemleri ve farklı kurumlara göre şartları bulunan sistemin ülkemizde devlet tarafından da teşvik edilmiştir. Bu yatırımlar uzun vadelidir ve ara dönemler haricinde yatırım kullanılması yapılmamaktadır.10 yıl süreyle yatırım yapmak gerekmektedir ve 56 yaşını doldurmayan kişiler axa emeklilik yatırımını kullanamamaktadır.

Bireyler bu sisteme gönüllü katılmaktadır. Ülkemizde 7 Ekim 2001 de yürürlüğe giren sistem, sosyal güvenlik kurumunun sağladığı axa emeklilik gelirine ek bir gelir sağlayabilmektedir. Sistemin amacı öncelikle bireylerin axa emeklilik dönemlerinde refah seviyesini arttırmak olsa da ekonomiye pek çok fayda sağlamaktadır. Biriken fonlarla yatırımcıya kaynak sağlar ve bu yatırım sonucu istihdama etki etmektedir.

Axa Hayat Emeklilik Fonları Nelerdir?

Para Piyasası Fonu

Bu fonun tamamı, vadesine 6 ay kalmış akışkanlığı yüksek para ve sermaye araçlarından oluşmaktadır. En az %25’i devlet tahvillerinden oluşur. Portföyün vadesi ortalama olarak 50 gündür ve kalan gün sayısı hesaplanamayan varlıklar dahil edilmemektedir. Fonda kamu veya özel sektör borçlanma araçları likitidesi yüksek kısa vadeli araçlar, ters repo, kira sözleşmeleri, vb. para piyasası araçları fon içerisinde bulunmaktadır.

Bu makale ilginizi çekebilir:   Standard and Poor's Nedir? S&P Türkiye |2023

Kamu Borçlanma Araçları Standart Fonu:

Türk Lirası cinsinden Hazine Müsteşarlığı tarafından ihraç edilen borçlanma araçlarının %80’ini kapsamaktadır. Bu fonun en fazla %30’u da borsada işlem görmesi şartı ile yatırım kuruluşları, bankalar ve diğer ihracatçılar tarafından TL cinsinden borçlanma araçları, kira sertifikaları, vadeli mevduat, katılma hesabı gibi yurtiçi para piyasasında değerlendirilmektedir. Orta ve uzun vadede devlet iç borçlanma senetlerine yatırım yapılarak faiz geliri elde etmek bu fon da hedeflenmektedir.

Kamu Dış Borçlanma Araçları Fonu

Yatırımcıların isteğine bağlı olarak Dolar veya Euro faiz getirisi sağlamak amacıyla kullanılmaktadır. Bu fonun %80 kadarı belirtilen dövizlerin kamu tarafından ihraç kısmından oluşmaktadır. Euro ve dolara endeksli olan borçlanma araçlarına toplam yatırımın en fazla %20’si aktarılabilir. Fonun amacı faiz geliri elde etmektir.

Genellikle Eurobond piyasalarında tercih edilmektedir.

Değişken Fon

Fon yöneticisi tarafından belirlenen değişken piyasa hareketlerine göre seçilen varlık türlerine yatırım yapılmaktadır. Bu fonda hedef orta düzeyde bulunan yatırımcıların getirilerini uzun vadeye yaymaktır. Sermaye kazancı elde etmek için varlık türlerinin bir kısmına veya tümüne yatırım yapılmaktadır. Fon içerisindeki yatırım yönü beklenen getiri ve risk analizi yöntemleri ile belirlenmektedir.

Hisse Senedi Fonu

Fon da özellikle likitidesi yüksek varlıklara yatırım yapılır ve sektöründe lider, geleceği olan şirketlerin hisseleri tercih edilmektedir. Bu portföyün en az %80’ini Borsa İstanbul 100’de işlem görmekte olan şirketlerin hisse senetleri oluşturmaktadır.

Altın Katılım Fonu

Bu fonda herhangi bir faiz beklentisi bulunmamaktadır. Fonun amacı altın fiyatlarındaki değişimleri yatırımcısının yararına kullanmaktır. Altın ve değerli madenlere yapılan yatırımların dengeli ve devamlılığını sağlamaya yöneliktir. Yurtiçi veya yurtdışı borsalarda işlem görmekte olan altın piyasalarını kapsamaktadır. Bu fonda yatırım araçları seçiminde riski düşük likitidesi yüksek araçlar tercih edilmektedir. TL, Dolar, Euro cinsinden de altına yatırım yapılabilmektedir.

Axa Emeklilik Fon Performansı Nasıldır?

Fon, Axa emeklilik sistemi içerisindeki kişilerin almaya hak kazandıkları devlet katkı payının değerlendirilmesi amacıyla kurulmuştur. Faiz geliri veya kira geliri elde etmeyi amaçlamamaktadır. Fon TL cinsinden ihraç edilen piyasa araçlarına yatırımları %75 oranında hedeflemektedir. Portföye bankalar tarafından ihraç edilen, katılma hesabı ve borsada işlem görmekte olan piyasa araçlarına yatırımlar eklenmektedir.

Şirketlerin varlık kiralama yöntemi ile sağlanan yatırımlar da fon içerisinde yer almaktadır. Fon, sermaye kazancı ve kira sertifikası geliri elde etmeyi amaçlamaktadır. Fonun günlük getiri oranı 0,83 olmuştur. Aylık ise bu oran 1,18 olmuştur. Fonun toplam değeri 6 milyon 443 bin ve yatırımcı sayısı 3,157 kişidir. Fonda dağılım %90 oranında kamu borçlanma araçlarına, %7 oranında pay senetlerine ve %3 lük kısım ise farklı sektörlere dağılmaktadır.

Bu makale ilginizi çekebilir:   Kredi Kartı Aidatı Nedir? Nasıl İade Alınır? |2023

Kaynakça:

  • www.axahayatemeklilik.com.tr
  • www.sigortam.net
  • www.kap.org.tr
  • www.besanaliz.com