CFO Nedir? CFO Görev Tanımı Nedir?
CFO Nedir? CFO Görev Tanımı Nedir?

CFO Nedir? CFO Görev Tanımı Nedir? |2023

CFO Nedir?

CFO kelimesinin açılımı Chief Financial Officer’dir. CFO’nun Türkçesi ise Finansal İşler Müdürü ya da Mali İşler Koordinatörü’dür. Finansal İşler Müdürleri bir şirketin finans departmanını temsil eden en üst ve en yetkili kişilerdir. Kriz yönetimi, karar alma süreci, risk yönetimi gibi konularla ilgilenirler. Mali İşler Koordinatörü şirketin mali işleri ile ilgili detaylı bilgileri şirketin üst yöneticilerine vermekle sorumludurlar. Mali İşler Koordinatörü uzun dönemde şirket başarısı sağlanmasında çok önemli rol oynar.

Mali İşler Koordinatörü Bulunduğu şirketin muhasebe ve finansal işlerinin yönetilmesi, denetlenmesinde sorumlu olan kişidir. Mali işler Koordinatörünün başlıca görevleri şunlardır; Şirket bünyesinde yapılan işlemleri kontrol etmek, muhasebe kayıtlarının doğruluğunu denetlemek, aylık bütçe ve gider raporlarını üst yönetime sunmak, şirketin ödemelerini belirlemek ve yönetmek, kendine bağlı personellerin eğitim gelişimlerine katkı sağlamaktır.

CFO Görev Tanımı

  • Nakit para akışını kontrol etmek,
  • Finansal planlamayı yürütmek,
  • Şirketin finansal yönden kötü ve zayıf yönlerini tespit etmek,
  • Muhasebe departmanını yönetmek,
  • Şirketin finansal raporlarının eksiksiz ve zamanında yapılmasını sağlamak,
  • Şirketin mali risklerini kontrol etmek ve yönetmek,
  • Verilerin analizini yapmak.

Bir Finansal Direktörde Bulunması Gereken Nitelikler

  • Yönetim ve önderlik özelliklerine sahip olmak,
  • Planlama yapabilme kabiliyeti,
  • Ekip çalışması yapabilme ve iş birliğine yatkın olmak,
  • Sözlü iletişimleri iyi olmak,
  • Sorunlara karşı çözüm odaklı olmak,
  • Stratejik düşünme kapasitesine sahip olmak.

Şirket İçi Rolleri

Mali İşler Koordinatörü rollerini dört farklı yolla yürütmektedir. Stratejist, Operatör, Bekçi ve Katalizör olmak üzere ayrılmaktadır. Stratejist rolü ile kurumun performansını arttırmaya odaklanmaktadırlar. Operatör rolü ile faaliyetlerin en düşük maliyetlerle yürütülmesi ve verimliliğin arttırılması Finansal İşler Müdürü’nün öncelikleridir. Bekçi rolü ile hareket ederken kontrollü bir yaklaşım göstermeleri gerektiği anlamına gelmektedir. Katalizör rolü ile öncelikleri hizmet düzeyleri ve uygulamadır.

Stratejist

Stratejist rolü ile CFO’lar kurumun performansına ve değerlerine katkı sağlamaktadır. Risk yönetiminin güçlendirilmesi, performans yönetiminin oluşturulması, stratejik biçimde karar vermek stratejistlerin sorumluluklarından bazılarıdır. Stratejist rolünde karşılaşılan bazı zorluklar vardır. Sermaye ve fon aktarırken oluşan zorluklar, performans idaresi için lazım olan bilgilerin üretiminde oluşan zorluklar bunlardan bazılarıdır.

Operatör

Operatör rolünde ise Finansal İşler Müdürü’nün odaklandığı asıl konular şirketin verimlilikleri ve hizmet seviyeleri konusundadır. Operatör rolünün maliyet ve hizmet düzeylerinin optimizasyonunu sağlama sorumluluğu vardır. Karşılaşılan zorluklar arasında vergi optimizasyonu, yetenek yönetimi, maliyet düşürme gibi zorluklar vardır.

Bu makale ilginizi çekebilir:   En iyi Akıllı Telefon Modelleri Listesi |2023

Bekçi

Bekçi rolünde ise CFO’lar muhasebe kontrol ve risk yönetimi alanlarına odaklanmaktadır. Denetim kurallarına uyumun oluşturulması sorumluluğu vardır. Doğru bilgiye ulaşma ve kurumsal hesap verebilme açısından zorluk yaşanmaktadır.

Katalizör

Stratejilerin oluşturulması ve değerlendirilmesi katalizör rolünün en büyük sorumluluklarında biridir. Karşılaşılan zorluklar arasında değer oluştururken ki sürece katkı ve diğer yöneticiler ile iletişim zorlukları yer alır.

Nasıl CFO Olunur?

CFO olabilmek için iyi derece akademik kariyer ve bireyin deneyimli olması gerekmektedir. Mali İşler Direktörü olabilecek kişiler öncelikle muhasebe, yönetim veya finans bölümlerinden mezun, diploma sahibi kişilerdir. Finansal İşler Müdürü pozisyonunda olmak için tek üniversite mezunu olmak yeterli olmamaktadır. Daha önceden deneyimli, bir uzmanlık şirketinde çalışmış olması gerekmektedir. Kısa süreli bir çalışma sürecinden sonra Mali İşler Direktörü daha yüksek mevkilere ulaşabilir. Mali İşler Koordinatörü bir kısmı yönetici bulma firmaları vasıtasıyla göreve alınırken bir kısmı ise bulunduğu şirkette terfi alarak veya profesyonel ağlar sonucu CFO seviyesine ulaşmaktadır. CFO pozisyonu iyi derece İngilizce gerektiren bir konumdur. Muhasebe uygulamaları konusunda bilgi sahibi olmalı ve kendini geliştirmelidir. Finansal İşler Müdürünün işinde dürüst, stratejiler hakkında öngörüye sahip ve çevresindeki insanlarla iyi iletişim sağlayabilmesi gerekmektedir.

CFO Maaşları Nedir?

Bir şirkette bulunan Mali İşler Direktörü ve muhasebe uzmanı şirkette önemli bir role sahiptir. Asıl görevi finansal yönetimi kontrol altına almaktır. Finans sektöründe, 8 yıl deneyimli firmaların mali yönetimleriyle ilgilenen CFO’lar yıllık ortalama 270.000 TL para kazanmaktadır.

CFO maaşlarında artış olması için bazı kriterleri vardır. Bunlardan bazıları kişinin nitelikleri, bulunmuş olduğu iş ile ilgili mesleki deneyimi, gösterdiği başarı ve kıdemidir. Buna ek olarak maaşların artmasında şirketin büyüklüğü de önemli bir etkendir. Şirketin büyüklüğü arttıkça vermiş oldukları maaş da artmaktadır.

Banka CFO’ları ve Şirket Mali İşler Koordinatörü Arasındaki Farklar

  • Şirketler de hazine işlemleri mali işler bünyesinde olup CFO’ların temel faaliyeti iken, bankalar da ayrı bir birimdir ve mali işler bünyesine bağlı değildir.
  • Şirketler de daha çok yerel para üzerine kurulu bir yapı vardır, bankalar da ise Finansal İşler Müdürü yapısı yerel ve yabancı para üzerine kuruludur.
  • Şirketler de Mali İşler çalışanların sektörüne ait eğitimlerine önem verilmemektir, bankalar ise bankacılık sektöründe Finansal İşler Müdürü donanımlı yetişmelerini desteklemektedir.
  • Şirketler mali işler de analiz odaklı yapıda iken, bankalar bilgi ve üretim odaklı faaliyet göstermektedir.
  • Şirketler de mali işlem bölümünün performansını ölçmek zorken, bankalar da şeffaflık mevcuttur bu da performans ölçümünü kolaylaştırmaktadır.
Bu makale ilginizi çekebilir:   Aliexpress Nedir? Alibaba'nın Kurucusu Jack Ma Kim? | 2021

Yazar: YASEMİN GÜL