Defi Nedir? Merkeziyetsiz Finans Ne Demek? |2023

DeFi Nedir?

DeFi Nedir sorusu, kripto para piyasalarındaki yeni yatırımcıların sıkça sorduğu ve net bir cevap alamadığı soruların başında bulunmaktadır. DeFi, “Merkeziyetsiz Finans” kelimesinin kısaltılmış halidir. DeFi Nedir sorusunun son zamanlarda yaygınlaşmasının sebebi ise DeFi’nin, kripto paralar ile hayatımıza dahil olmasıdır. Merkeziyetsiz finans için, bankalar ya da aracı kuruluşlarca yürütülen finansal işlemleri gerçekleştiren Blockchain tabanlı uygulamaların genel adı demek yanlış olmayacaktır. DeFi uygulamalarının amacı ise özetle aracıları ortadan kaldırarak kullanıcıların daha hızlı ve daha düşük maliyetlerle kontrol imkanı sağlamaktır.

Yukarıda bahsettiğimiz üzere DeFi, klasik finans sisteminin aşina olmadığı çok yeni bir terimdir. Çok yeni ve oturmuş bir terim olmadığından dolayı da farklı yorumlamalar neticesinde farklı şekilde anlaşılmıştır. Bu sebeple Decentrilazed Finance Nedir? Sorusuna bulacağınız cevaplar ufakta olsa farklılık arz edebilmektedir.

DeFi Nedir? Sorusuna özetle Merkeziyetsiz Finans tanımını yapmışsak ta en geniş anlamı ile açıklayacak olursak, bir blockchain üzerinde çalışan neredeyse tüm akıllı sözleşmelerin genel adına DeFi uygulaması denmektedir. Blockchain üzerinde bulunan DeFi uygulamalarının çoğunluğunun amacı ise; borç verme, yatırım yapma, varlık yönetimi ve sigortadır.

Merkeziyetsiz Finans Hangi Amaçla Ortaya Çıktı?

DeFi, kripto para birimlerinin ortaya çıkmasından sonra, klasik finans sistemine karşı olarak, daha eşitlikçi ve özgürlükçü bir finans sisteminin kurulması amacı ile ortaya çıkmıştır. DeFi’nin Avantajları başlığında da belirteceğimiz üzere ortaya çıkış amaçlarından bir diğeri ise klasik finans sistemine dahil olmayan ya da olamayan kişilerin yatırımlarını özgürce yapabilmeleri ve fonlarını tutabilmelerini de sağlamaktadır.

DeFi’nin Avantajları 

DeFi uygulamalarının yatırımcılara birçok avantajı bulunmaktadır. Merkeziyetsiz finans  tamamen halka açık blockchainler üzerinde bulunmaktadır. Sağladığı avantajları ise merkeziyetsiz bir uygulama olmasından almaktadır. Şöyle ki yatırımcıların; aracı kuruma,  temiz kredi geçmişine ya da yüksek işlem ücretleri ödemesine gerek kalmadan yatırım yapabilmelerinin önü açılmıştır.

Merkeziyetsiz Finans uygulamaları evrensel nitelikte olmakta ve bu sayede klasik finans sisteminin araçlarını kullanmak istemeyen ya da kullanma imkanı olmayan kişilere erişebilmektedir. Decentrilazed Finance uygulamaları ile Bankalar ya da finans kuruluşları aracılığı ile yatırım yapmak isteyen bir kişi, gerek zamandan tasarruf edecek gerekse yüksek aracılık ücretleri ödemekten kurtulacaktır.

DeFi sayesinde yatırımcı, saniyeler içerisinde herhangi bir aracılık ücreti ödemeksizin alım-satım işlemini gerçekleştirebilir. Aynı zamanda Decentrilazed Finance uygulamaları, bankaların ve finans kuruluşlarının yatırımlarınız üzerinden para kazanma devrini de sona erdirir. Şöyle ki; yatırımlarınızı başka kişilere faiz karşılığında veren ve tabiri yerindeyse sizin paranızla para kazanan klasik finans kuruluşlarının, bu sistemini de bypass etmiş olursunuz. Çünkü Blockchain üzerinde bulunan Merkeziyetsiz Finans uygulamaları sayesinde kendi fonlarınızı kendiniz tutarsınız.

Bu makale ilginizi çekebilir:   Ekspertiz Raporu Nedir? Nasıl Alınır?| 2022

Dezavantajları Nedir?

DeFi uygulamaları, klasik finans siteminin dayatması olan; kontrolcü yaklaşımı, uzun süren işlemleri ve yüksek aracılık ücretlerini temelden yıkmayı hedeflemektedir. Ancak hedeflediği hususlar her ne kadar umut verici olsa da daha çok yeni bir sistemdir. Decentrilazed Finance uygulamalarının henüz yeni yeni hayatımıza girmesinden doğan birçok sistem açıkları da bulunmaktadır. Açıklarının yanında erişim sıkıntıları da çekmektedir.

Merkeziyetsiz finans uygulamaları hali hazırda tüm dünyada kullanılmayı amaçlasa da bu amacına oldukça uzaktır. Zira çok kısıtlı kişi tarafından kullanılmaktadır. Son dezavantajı ise, blockchain üzerinde yapılan işlemlerin hacminin sürekli artması ve bu işlemlerin depolanacağı alanın kısıtlı olmasıdır. DeFi uygulamalarında depolama için yeterli altyapı henüz inşa edilmemiştir.

DeFi Kullanım Alanları Nelerdir?

Decentrilazed Finance uygulamalarının birçok kullanım alanı bulunmaktadır. Kullanıldığı alanlar sıkça klasik finans sistemlerinin alternatifi niteliğinde olmaktadır. Bunun amacı ise yukarıda bahsettiğimiz üzere klasik finans sistemini tabiri yerindeyse ortadan kaldırıp yerine daha stabil ve özgürlükçü bir sistem kurmaktır. Decentrilazed Finance kullanım alanlarından bahsedecek olursak;

  • Dünya üzerindeki tüm kişilere ulaşarak; ucuz, hızlı ve özgürce işlem yapabilmelerini sağlamak,
  • Sistem içerisinde inşa ettiği borçlanma sistemi ile kişilere kredi imkanı sağlamak,
  • Kişilerin varlıklarını “Token” olarak transfer edebilmesini sağlamak.

DeFi Coinleri hangileri?

En çok ETH Blockchaini üzerinde bulunan DeFi koinleri, blockchain üzerinde entegre bir şekilde çalışmaktadır. Bu uygulamalar zamanla artmakta ve yeni finansal piyasalar, hizmetler ve ürünler oluşturma potansiyeli arz etmektedir. DeFi coinlerinin sayısı oldukça fazla olsa da sizler için en çok bilinen DeFi coinlerini listeledik. Buna göre.

  • Uniswap
  • UNI
  • Chainlink
  • LINK
  • Wrapped Bitcoin
  • WBTC
  • LUNA
  • AAVE
  • Avalanche
  • DAI

Coinleri en çok bilinen DeFi coinleridir.