Doğum Parası Nedir? Doğum Yardımı Nedir?
Doğum Parası Nedir? Doğum Yardımı Nedir?

Doğum Parası Nedir? Doğum Yardımı Nedir? |2023

Doğum Parası Nedir?

Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı, yeni çocuk doğurmuş olan bütün annelere yardımcı olması maksadıyla “doğum parasıdoğum yardımı” verilmektedir. Bu ödeme yeni doğan çocukların daha iyi koşullarda bakımının sağlanabilmesi maksadıyla ödenmektedir.

Her ilde bulunan bakanlığa bağlı il müdürlüklerine, Kaymakamlık Binası içerisinde yer alan Sosyal Hizmet Merkezine, yurt dışında yaşayan vatandaşların Büyükelçilik ve Konsolosluklara ve e-Devlet üzerinden başvuru yapması gerekmektedir.

Başvuru yapmak posta, kargo ve bireysel şekilde gerçekleşebilmektedir. Başvuru dilekçe aracılığı ile gerçekleşmektedir. Dilekçe üzerinde annenin kendi imzası gerekmektedir. Başvuru öncesinde çocuğun bir kimlik belgesi olması şarttır. Ancak kamu personellerinin statüsü fark etmeksizin çalışmış oldukları kurumun personel veya maaş birimlerine başvurması gerekmektedir.

Doğum Parası ve Doğum Yardımından Kimler Yararlanabilir?

Yani doğan çocuk parasından T.C. vatandaşı olan bütün anneler yararlanma hakkına sahiptir. Bu konuda herhangi bir kısıtlama bulunmamaktadır. Bir annenin bu yardımdan faydalanabilmesi için yalnızca başvuru yapması gerekmektedir. Başvurusu bulunmayan anneler ödeme hakkına erişememektedir.
Ölü şekilde çocuğu doğan annelere ödeme yapılmamaktadır. Yabancı uyruklu kadınlar da bu haktan yararlanamaz. Kamu personeli olarak çalışan anneler, memur olanların çalışmayan eşleri, SSK veya Bağ-Kur’a bağlı çalışanlar gibi çalışan her kesim bu haktan faydalanabilmektedir.

İkiz çocuğu olan anneler için birinci ve ikinci çocuk şeklinde ödeme yapılmaktadır. İlk kez bebek sahibi olanlar ilk çocuk ve ikinci çocuk şeklinde ödeme alabilecektir. Daha önceden çocuğu olanların ise kaç çocuğu bulunduğuna bağlı olarak yardım miktarı değişmektedir.
2019 yılında doğum yapan annelere birinci çocuk için 300 TL, ikinci çocuk için 400 TL, üçüncü çocuk ve sonrasında doğan çocuklar için de 600 TL tutarında tek seferlik doğum parasıdoğum yardımı ödemesi yapılmaktadır.

Doğum Yardımı Başvurusu Sonrasında Süreç Nasıl İşler?

Yeni doğan çocuklar için yapılan yardımlar banka hesabına değil PTT üzerinden başvuran kişinin adına yatırılmaktadır. Bu kişi başvuru yapan anne olmalıdır. Ayrıca parayı çekebilecek kişi de yine annedir.

Doğum parası ve doğum yardımı için başvuru yaptıktan sonra süreci takip edebilmek için 144 veya 183 numaralı telefonları aramak yeterli olacaktır. Bu konuda detaylı bilgi almak isteyenler Kaymakamlık Binası Sosyal Hizmet Merkezi’ne bizzat başvuru yapabilmektedir.
Yeni Doğan Çocuklar İçin Yapılan Diğer Yardımlar

Bu makale ilginizi çekebilir:   Dolar Neden Artıyor? Dolar Neden Artar? |2023

SGK Doğum Parası

SSK’lı çalışan kadınlar doğum yaptıkları zaman yasal doğum izninde çalışamadığı günleri sağlık raporu ile belgelendirip iş göremez durumunda olduklarında ödeme alma hakkına sahiptir. 4857 Sayılı İş Kanunu’na tabi SSK’lı çalışan kadınlar gebelik öncesi ve sonrasında 8+8 haftalık süre boyunca yasal izinli sayılmaktadır. Çoğul yani ikiz ve daha fazla çocuğu bir arada dünyaya getiren annelerin izin hakkına 2 hafta daha ilave edilmektedir.

Eşi SSK’lı çalışan olan kadınlar bu haktan yararlanamaz. Aktif şekilde SSK’lı çalışan olmak bu haktan yararlanmaya bir etkendir. Doğum yapılan tarihten geriye dönük olarak hesaplama yapıldığında en az 90 gün pirim günü bulunmalıdır. Bu ödeme alındığı zamanlar iş yerinde çalışmamak gerekmektedir. Yasal olarak sağlık raporlu olan izinli bir çalışanın çalışması kanuna aykırıdır. Ödemeler SSK üzerinde kayıtlı olan maaş tutarında hesap edilmektedir. Ayrıca ödemelerde son 3 ay baz alınarak yapılmaktadır.

Emzirme Ödeneği/Süt Parası

Emzirme ödeneği, yani halk arasında söylenilen biçimiyle emzirme ödeneği SSK’lı çalışan anneler ile SSK’lı çalışan erkeğin çalışmayan eşlerine ödenmektedir. SSK’lı çalışan anneye ödeme yapılıyorsa eşine ekstradan ödeme yapılmamaktadır. Ancak SSK’lı çalışan erkeğin eşi çalışmıyorsa babaya ödenek verilmektedir. Sigortalı çalışan erkeğin çalışmayan/sigortasız çalışan eşinin emzirme ödeneği alması için resmi nikah şartı aranmaktadır. Ayrıca bebek doğmadan önce resmi nikah kıyılmış olmalıdır.

Emzirme ödeneği 2019 yılında 180 TL olarak belirlenmiştir. Ödemeler yalnızca 1 defalığına mahsustur. Bu parayı hak kazananlar ödemeyi 5 yıl içerisinde bankalardan alabilme imkanına sahiptirler. Emzirme ödeneği SGK üzerine tanımlanmış olan hesaba yatırılmaktadır. Aksi takdirde PTT hesabına yatırılmakta ve kimlik kartı ile çekilmektedir.