Mantar Yetiştiriciliği Hibe Desteği Nasıl Alınır?
Mantar Yetiştiriciliği Hibe Desteği Nasıl Alınır?

Mantar Yetiştiriciliği Hibe Desteği Nasıl Alınır? |2023

Mantar Yetiştiriciliği Hibe Desteği Nasıl Alınır?

Mantar yetiştiriciliği son zamanlarda oldukça desteklenen tarım ürünlerinden biridir. Ancak mantar yetiştiriciliği için belirli kursları almak sürecin daha sağlıklı işlemesini sağlayacaktır. Kültür mantarı ve istiridye mantarı yetiştirmek için kimi banka ve kurumlar finansman desteği sağlamaktadır.
Tarım ve Orman Bakanlığı mantar yetiştiriciliğini yaygınlaştırmak için hibe, teşvik ve destek vermeyi sürdürmektedir. Bu finansal kuruluşlara başvuru için öncelikli olarak Çiftçi Kayıt Sistemi adı verilen sistemde kayıt oluşturmak gerekmektedir. Ardından gerekli olan hibe desteğine başvuru gerçekleştirilebilmektedir.

Kültür Mantarı Yetiştirme Tesisi İçin Gerekenler

Mantar yetiştirmek için öncelikle kültür mantarı yetiştirme tesisi kurulmalıdır. Bu işin profesyonel şekilde yapılabilmesi için tesis kurmak elzemdir. Bu işlemlerle uğraşmadan anahtar teslim şekilde mantar yetiştirme tesisi de mevcuttur. Bu işle yakından ilgilenen firmalar ile görüşülebilir. Eğer sıfırdan bir tesis kurulacaksa dikkat edilmesi gereken belli başlı hususlar bulunmaktadır. Bunlar;

• Oluşturulacak tesisin yerleşim yerlerine olan uzaklığına bakılmalıdır. Tesisin kurulacağı alanın bağlı olduğu belediye ile ruhsat konusunda bilgi almak gerekmektedir.

• Tesisin kurulacağı alanda su ve elektrik kaynağının varlığına bakılmalıdır. Tesisin kurulacağı alana daha sonrasından elektrik trafosu veya su kanalı getirtmek oldukça maliyetli olacaktır.

• Tesisin mevcut alanının ulaşım yolu ile bağlantılı olup olmamasına dikkat edilmelidir. Ulaşım yönünden sıkıntılı olan arazide birçok konuda sıkıntılar yaşanabilmektedir.

Kültür mantarı tesisini devlet hibe destekli şekilde kurmak için birtakım yollar izlenmesi gerekmektedir. Bu yollardan ilki hali hazırda çalışmakta olan bir tesisi inceleyip, bu tesislerde bulunan malzeme türlerini perakende olarak temin edebilirsiniz. Ardından bu şekilde mantar yetiştirme tesisi kurulabilmektedir. Diğer bir yöntem ise uygun fiyat veren firma ile görüşüp tesis kurma aşamasında gerekli olan malzemeler için bir sözleşme imzalanabilmektedir.

Mantar Yetiştirme Tesisi İçin Devlet Desteği Nasıl Alınır?

• Öncelikle yazılı izinlerin alınması gerekmektedir. Tesisin kurulacağı belediyeye müracaat edilmeli, tesisin kurulması için gerekli olan şartları öğrenmek gerekir.

• Belediyenin ardından Tarım ve Orman Müdürlüğü’ne gidilmeli, tesis kurmaya yönelik talep dile getirilmelidir.

• Vergi Dairesi’ne gidilerek işletmenin açılışı yapılmalıdır. Şirket veya Tarım Kuruluşu adı altında vergi levhası alınıp işyeri açılış bildiriminde bulunmak gerekmektedir.

Bu makale ilginizi çekebilir:   Elliot Dalga Teorisi Nedir? Elliot Sayımları Nedir? |2023

TKDK Mantar Yetiştiriciliği Hibe Destekleri Nasıl Alınır?

Tarım ve Kırsal Kalkınmayı Destekleme Kurumu IPARD 2 programı ile kültür ve istiridye mantarının üretimini desteklemektedir. Bu destekten yalnızca belli başlı iller faydalanmaktadır. Çağrı ilanı takip edilerek üretim desteğinden yararlanılabilir, tesisin büyütme işlemi yapılabilir veya modernleştirme işlemleri gerçekleştirilebilir. Bazı bölgelerde mantar yetiştirme desteği için mantar yetiştirenler %50 oranında hibe alabilmektedir.

Ziraat Bankası Bitkisel Üretim Kredisi

Mantar yetiştirmek için yasalara uygun şekilde üretim tesisi kurmak isteyenler için Ziraat Bankası “Bitkisel Üretim Kredisi” adı altında finansal destek sağlamaktadır. Bu kredi desteği 750.000 TL ile 12 aylık vadeler biçiminde %4 faiz oranında verilmektedir. Mantar yetiştiriciliği yanı sıra diğer tür bitkilerin üretimi de bu kredi desteği ile sağlanabilmektedir.

Ziraat Bankası’nda kredi desteği alıp mantar yetiştiriciliği yapmak için gerekli olanlar;

• Yasal mevzuatlara uygun bir işletmenin olması,

• Başvuru yapan kişi ile kefilinin memur veya bordrolu çalışan olması,

• İpotek değeri bulunan mal varlığı,

• İpotek durumuna göre gelir belgesi,

• ÇKS belgesi gerekmektedir.

Mantar Bayiliği Veren Firmalar

Mantar yetiştiricileri için sektörün ilerlemesi adına birçok desteğin olması gerekmektedir. Mantar ile ilgili bayilik veren firmalar da bu başlığın altında incelenmektedir. Ülkemizde yavaş da olsa tanınmaya başlayan bu sektör bitki yetiştirme işine ilgi duyanlar veya sermayesini doğru yere aktarmak isteyenler için bir fırsat oluşturmuştur. Mantar tesisinin gerek duymuş olduğu malzemeler belli başlı firmalar tarafından temin edilmektedir. Ayrıca mantarın yetiştirildikten sonra piyasaya sürülmesi de belli başlı firmalar tarafından üstlenilmektedir. Mantar üretimi için bayilik veren firmaların aradığı belli başlı şartlar bulunmaktadır. Bu şartlar aşağıda sıralanmıştır;

• 700-800 m2 alana sahip olmak gerekmektedir,

• Çalışma alanının 200m2 olması gerekmektedir. Bu alanın 150m2’si açık, diğer alan ise kapalı olmalıdır,

• Banka hesabında 40.000 ile 50.000 TL arasında teminat bulundurmak gerekmektedir.

Tüm bu koşulların yerine getirilmesi halinde mantar yetiştiren kişiler için bayilik almak söz konusudur. Ayrıca yasal mevzuatlara uyulması gerektiği bu süreçte göz ardı edilmemesi gereken bir başka noktadır.

Bir yorum

  1. Mantar yetistiren kisi ve kefilinin memur olmasi gerekiyor demisiniz. Birakinda bu kisiler isinie odaklansin mantarla ugrasmasin ´ issiz vatandas bu imkanlari kullanabilsinler.