EFT Nedir? |Elektronik Fon Transferi Nasıl Yapılır? |2023

EFT Nedir?

Bir bankadan başka bir bankaya elektronik ortam üzerinden gerçekleştirilen para gönderme işlemine elektronik fon transferi kısaca EFT denilmektedir. Günümüzde bir fatura ödemek veya bir kurum ya da kişiye para aktarımında bulunmak elektronik ortamlarda oldukça kolay hale gelmiş bulunmaktadır. Eskilerde bir parasal işlemi yapabilmek için insanlar elden para transferini tercih etmekteydiler. Ancak günümüz teknolojisinde, çoğu şey de olduğu gibi bu işlemde ‘’oturduğum yerden halledebiliyorum’’ cümlesi altında aktif bir yer bulmaya başlamıştır.

Bir bankadan, başka bir banka hesabına yapılan işlem havale ve EFT gibi hayatımızı kolaylaştıran işlemlerdir. Elektronik Fon Transferini gerçekleştirebilmemiz için sadece bir internet ağı yeterli olacaktır. Bu işlemi bankadan ve ATM’den de yapabiliriz tabi ki ancak günümüz teknolojisinin gelişmesiyle birlikte bir bilgisayar ya da telefondan aracılığı ile yapılması daha zahmetsiz bir hal almaktadır ve insanların işlem maliyetini minimize eden bir davranıştır. Ayrıca bankalardan ya da ATM’lerden yapılacak olan para transferi işlemlerinin kesintisi (bankanın bu işlemi gerçekleştirmek için kendine almış olduğu pay) örneğin 15-20 TL ise, bu işlemlerin mobil bankacılık veyahut internet bankacılığından gerçekleştirilmesi bize 4-5 TL ye mal olacaktır.

Elektronik Fon Transferi – EFT Nasıl Yapılır?

Elektronik Fon Aktarımının en belirgin özelliği A bankasından B bankasına para transferi yapılabiliyor olmasıdır. Bu transfer için bankaların kendi içlerinde belirlemiş olduğu bir EFT bedeli vardır. elektronik fon aktarım işlemini gerçekleştirebilmek için bankaların çalışma saatleri içerisinde bu işlemi yapmak uygundur. Bu saatler genellikle 08:00 ve 17:00 saatleri aralığındadır. Bu zaman dilimi dışında bir EFT işlemi yapılırsa fon transferi bankaların en yakın iş günü ve saati içerisinde gerekli kontrol yapıldıktan sonra gerçekleşir. Örneğin A kişisi B kişisine bir para transferi gerçekleştirmek istiyor olsun. A kişisi 1 numaralı bankayı kullanırken, B kişisi 2 numaralı bankayı kullanmaktadır.

EFT işleminin gerçekleştirilebilmesi için gerekli olan tek bilgi B kişisinin IBAN numarasıdır. A kişisi B kişisinin IBAN numarasını bildikten sonra istediği gibi fon aktarımında bulunabilecektir. Çünkü B kişisinin hesap numarası, adı, soyadı ve banka bilgileri gibi bazı bilgiler IBAN numarası içerisinde zaten gizli bir şekilde mevcuttur. Ama ana yönden bakacak olursak transfer işlemini yapabilmemiz için gerekli olan 4 ana unsur vardır. Bu unsurlar gönderen ve alıcının bankaları, gönderen ve alıcıdır. Ancak daha önce de söylediğim gibi bu bilgilerin hepsi IBAN numarasında zaten gizli bir şekilde bulunmaktadır.

Bu makale ilginizi çekebilir:   SPK Lisansı Nedir? SPK Lisansı Ne işe Yarar?| 2022

Türkiye’de Elektronik Fon Transferi İşlemleri

Bankalar arası para yollama sistemi ülkemizde ilk olarak 1 Nisan 1992 yılında faaliyete geçmiştir. Günümüzdeki haline gelene kadar devamlı geliştirilen EFT sistemi 24 Nisan 2000 yılında adını 2.Nesil EFT sistemine bırakmıştır. Türkiye Cumhuriyeti Merkez Bankası tarafından daha da geliştirilerek günümüzdeki halini alan 3.Nesil EFT sistemi ise 2013 yılında işletime alınmıştır.

3.Nesil EFT sistemi iki işleme ayrılmıştır. Bunlardan birincisi herkesin tahmin edebildiği üzere müşteriler arası TL aktarım işlevidir. Yani bir ödeme var ise bu ödemeyi bankalar müşterileri adına yapmaktadırlar. İkinci işlev ise Bankaların kendi aralarında TL aktarımında bulunması ve yurt dışı finansal kurumlara, sağladıkları muhabirlik hizmetleri için bankacılık ödemeleri yapılmasıdır. Türkiye Cumhuriyetin de diğer ödeme sistemlerinde de olduğu gibi EFT sisteminde de Türkiye Cumhuriyeti Merkez Bankası sorumludur.

Ayrıca bu sistemlerin güvenliğini, etkili işleyişini ve kesintisiz bir sistem düzenini Türkiye Cumhuriyeti Merkez Bankası sağlamakla yükümlüdür. Zaten sistemin işleyişinde Merkez Bankası aktif bir rol üstelenmektedir. A bankasından B bankasına fon aktarımı yapıldığını düşünelim. Öncelikle A bankasından B bankasına gönderilecek olan tutar A bankası hesabında mevcut mudur buna bakılır. Eğer gönderilmek istenen tutar mevcut ise ödeme yapılacak tutar öncelikle merkez bankasına ulaşır daha sonra merkez bankası aracılığı ile B bankasına ulaşım sağlar. Bu açıdan Elektronik Fon Transferi (EFT) sistemi oldukça güvenilir kabul edilir.

Elektronik Fon Transferi sistemi gerçek zamanlı brüt mutabakat (RTGS) sistemi ile çalışan bir sistemdir. Yani bir sıra içerisinde sürekli gerçekleştirilebilen bir sistemdir
Türkiye’de bazı yılların Elektronik Fon Transferi (EFT) sistemi yıllık işlem adet ve tutarına dair bazı bilgiler aşağıdaki grafikte gözükmektedir.