Fed faiz indirirse ne olur? Dolar, Borsa, Altın |2023

Fed Faizi

Amerikan Merkez Bankası olan Fed, Fed faizi ismi verilen bir faiz ile Dünyanın en etkili para biriminin değerini belirler. Bu nedenle Fed Faiz İndirirse ne olur? Fed faiz indirirse dolar ne olur? benzeri birçok soru merak konusu hale gelir. Biz de makalemizde Fed faiz indirirse ne olur sorusuna geniş biçimde yanıt aramaya çalıştık.

Fed Faizi Nedir?

Faiz nedir sorusuna kısaca cevap verelim. Her malın piyasada bir fiyatı vardır. İnsanlar o fiyat üzerinden alım satım yapar. Faiz de paranın fiyatıdır. İnsanlar, para borç alacakları ya da bankalar borç verecekleri zaman faiz üzerinden bunu yapar. Fed faizi de Amerikan Merkez Bankası’nın kendi bünyesinde tutulan dolara verdiği faizdir. Kısaca FED, bankalara politikaları gereği artık bende tuttuğunuz paraya ya da benden gecelik borç aldığınız paraya şu kadar faiz vereceğim der.

Eğer bankaların maliyetini yükseltmek ve daha az borç verebilmelerini sağlamak istiyorsa bu faiz oranını yükseltir. Eğer daha fazla kredi vermelerini, piyasada doların bol olmasını istiyorsa da fed faiz indirir.

16 Mart 2020 Tarihinde Fed faizleri sıfıra indirdi ve piyasaya 700 milyar süreceğini duyurdu. Bu makalede okumaya devam edeceğiniz makro ekonomik sonuçlar kısa vadede görülmedi (Borsalar yükselmek yerine düşüş gösteriyor.) Burada iki maddeyi de bilmek gerekmektedir.

  1. Faiz indirimi makro iktisadi sonuçlar doğurur. Çok kısa dönemde ise finans piyasaları makro ekonomik sonuçlar ile aynı yönde gitmek zorunda değildir. Finans piyasaları spekülatiftir. Orta ve uzun dönemde genel ekonomik gidişata uyumlu hareket edecektir.
  2. Diğer durum ise faiz indiriminin çok ekstrem durumlarda etkisi bazen kısa süreli ters tepebilir. Şöyle ki FED’in aldığı karar acaba daha büyük bir şeyi gizlemek için mi? diye sorgulayanlar da olabilir. Finans piyasalarının kısa vadeli tepkisinin nedeni budur.

16 Mart 2020 tarihinde güncellendi

Fed Neden faiz indirir?

Fed, Amerikan Merkez Bankası işlevi gören bir bankadır. Bu banka, ülkenin para politikasını kontrol eder. Ülkelerin parası ülke içinde ve uluslararası ticarette ekonomiyi yönlendirdiği için önemlidir. Amerikan Merkez Bankası’nın yönettiği Dolar da Dünyanın en büyük rezerv para birimi olduğu için sadece Amerika’yı değil aslında Dünyayı etkiler. Amerikan Merkez Bankası’nın birinci önceliği ülkede fiyat istikrarını sağlamaktır. Sonra da finansal istikrarı sağlamaktır. Bununla beraber Kamu politikaları ile uyumlu olarak Amerikan halkının refahını düşünür.

Bu makale ilginizi çekebilir:   Daron Acemoğlu Kimdir? Kitapları ve Eserleri |2023

Fed, Kriz zamanlarında ya da resesyon olduğunu düşündüğünde ekonomiyi canlandırmak için faiz indirir. 2008 Ekonomik krizi sonrası hemen faiz indirimi ile Amerika’nın Küresel Finans Krizinden hemen çıkmasını sağlamıştır.

16 Mart 2020 Tarihinde Fed faizleri sıfıra indirdi ve piyasaya 700 milyar süreceğini duyurdu ama bazı ekonomistler de piyasada oluşabilecek krizin para politikası ile çözülemeyeceğini düşünmeye başladı. Bu iş finansal piyasalara gidecek ucuz krediden ziyade maliye politikaları ile çözülmeli. Devlet, piyasa girip üretim veya tüketim yaparak talep eksikliğini gidermelidir.

16 Mart 2020 tarihinde güncellendi

Fed faiz indirirse Dolar Ne Olur?

Faiz paranın fiyatıdır dedik. O zaman fed faiz indirirse doların fiyatı düşer. Peki ne fiyatı bu? Hem borç alma fiyatı hem de borç verme fiyatı düşer. Birşeye kolay ulaşırsanız, piyasada bollaşırsa o şey değersiz hale gelir. Fed faizi indirirse dolar, diğer bütün para birimlerine karşı değer kaybeder. Dolar endeksi DXY düşer. Sonuç olarak öncelikle gelişmiş ülke para birimleri dolara karşı değer kazanır.

Dolar endeksi DXY hakkında neler biliyorsunuz? Dolar endeksinin nasıl hesaplandığını ve nasıl yorumlanması gerektiğini DXY makalemizde okuyabilirsiniz.

Fed faiz indirirse Eur/USD Ne Olur?

Fed faiz indirirse dolar, Euro karşısında değersizleşir. Bu değesizleşme sonucu da Euro/USD paritesi yükselir. Burada amaç Doları değersiz hale getirerek ABD’nin ihracatını da artırmaktadır. Gelişmiş ülkeler ne çok kendi aralarında alım satım yaptıklarından bu iş sonucu Euro’nun dolar karşısında satın alım gücü artar. Yani ABD, Avrupa Birliği ülkelerine daha rahat ve fazla mal satar.

Fed faiz indirirse altın ne olur?

Bilinen şeylerden biri de Altın ve Doların ters yönde hareket ettiğidir. Eğer faizler yükseliyorsa para tahvillere kayar. Faizler düşüyorsa para tahvilden çıkar ve kendisine başka bir yer arar. Bu yerler arasında Borsa, Emtia piyasaları ve ALTIN gelir. Bu nedenle faizler ile altın fiyatları başlangıçta ters hareket eder. 2008-2012 yılları arasında FED faiz indirdikçe altın fiyatları yükselmeye devam etmiştir.

Altın fiyatını neler etkiler? Ons altın ve Ons gümüş ya da gram altın alıp-satanların mutlaka okuması gereken makalemize göz atmak için tıklayınız
Altın fiyatlarının yükselmesinin bir diğer sebebi ise, düşen faizlerin neden olabileceği talep enflasyonu riskinden korunmaktır.

Fed faiz indirirse borsa Ne Olur?

Faizi en sevmeyen yatırım aracı Borsa olabilir. Faizi sevmemekten kastımız ise yüksek veya yükselene faiz. Yüksek faiz, diğer bütün değişkenler sabitken düşük risk ile getiri elde etmek demektir. Borsalar ise fiyat oynaklığından, şirketlerin yönetim performanslarından dolayı riskli sınıfına dahildir. Sonuç olarak faizler yükseldikçe borsada satış yönlü baskılara neden olur.  Bu nedenle Fed faiz indirirse borsa büyük ihtimalle yükselir. Ucuza kredi ile bulunan para, risk iştahı ile borsalara akmaya meyleder. 2008 Ekonomik Krizi sonrası Quantative Easing (QE1,QE2,QE3) gibi parasal genişleme paketleri açıklayan FED ile beraber borsalar ralliye başlamıştır.

Fed faizi öncelikle Amerikan Ekonomisini dolayısı ile Amerika’daki borsa endekslerini etkiler. Yabancı borsalarda nasıl işlem yapabileceğinizi anlattığımız makaleyi okumak için tıklayınız

Faiz indirimi hangi hisseleri etkiler?

Faiz indirimleri özellikle FED tarafından gelenler öncelikle Bankacılık hisselerini ve dayanıklı tüketim malları üretimi yapan firmaların hisse senedi değerlerini olumlu etkileme potansiyeline sahiptir. Faizlerin düşmesi bankaları ucuza borçlanabilmesi, ellerindeki tahvillerden kar yazması ve kredi talebi nedeniyle yüksek kar beklentisi olarak bankalara dönüş yapar.

Bu makale ilginizi çekebilir:   Dünya Bankası Kredi Çeşitleri? Kimlere Hibe Verir?| 2022

Bu nedenler bankacılık hisse senetleri, dayanıklı tüketim malları satan firmalar başta olmak üzere birçok hisse senedi değer kazanma potansiyeli taşır. Bankacılık hisselerine örnekler:

  • BIST bankacılık hisseleri: Garanti Bankası (GARAN), Akbank (AKBNK), Türkiye İş Bankası (ISCTR, Halk Bankası (HALKB), Yapı Kredi Bankası (YKBNK)
  • SP500 bankacılık hisseleri: Wells Fargo, JP Morgan, Goldman Sachs, Citibank
  • Dax bankacılık hisseleri: Deutche Bank

Verilen örnekler (Yatırım Tavsiyesi Niteliği Taşımaz)