Güvercin Para Politikası Janet Yellen

Güvercin Para Politikası ve FED’i Anlamak

Güvercin Para Politikası

Güvercin para politikası, piyasalarda gevşek para politikası tutumun da olan piyasalar da kullanılmaktadır. Güvercin para politikası finans piyasasında genellikle şahin para politikasıyla yan yana kullanılmaktadır. Şahin para politikası güvercin para politikasının tersi daha sert bir politika olarak kullanılır. Piyasalar da sıkı para politikasına şahin gevşek para politikasını güvercin olarak tanımlamaktayız.

Güvercin piyasasını anlamak için önce şahin piyasalarını anlamak gerekmekte.

Şahin Nasıl Düşünür?

Şahin para politikası çerçevesinde bakıldığı zaman faiz artırımı ile piyasadaki balonlardan endişe ederek faizin artırılmasını gerektiğini savunur. Bunu açıklamak gerekirse yüksek faizler borçlanma isteğini azaltacaktır kredi talebi azalacaktır buda spekülatif getiri arayan fonların yapısına yansıyacaktır.

Güvercin Nasıl Düşünür?

Ekonomik aktivitede beklenmedik zayıflık risklerini sürpriz güçlenmeye oranla çok daha yüksek görüyor Fed’i tedbirli olmaya çağırıyor. Güvercin piyasalarında düşük faiz da buda piyasaların sıcak para talebini karşılamak da kullanılır. Buda yeni iş imkanları uygul istihdam sahaları açmak demek. Ekonomi bu durumdayken istihdam piyasası güçlü olsa da enflasyonist baskıların azlığı ekonominin içinde bulunduğu durumu göz önünde bulundurmak gerekiyor.

Kısaca özetlemek gerekirse Şahin ve güvercin politikaları. Ekonomideki para politikasının faiz politikasının belirlenmesinde etkin rol oynamakta. Buna bağlı olarak şahin Faizlerin yükseleceği veya düşük faiz politikası mı uygulanacak. Yoksa sıkı para politikası mı gevşek para politikası mı kullanılacak buna karar verecek olan şey FOMS da baskın çıkan tarafın görüşü eğiliminde olmasıdır

Fed’in Güvercin mi şahin mi olduğu nasıl Anlaşılır?

Bunu anlaya bilmemiz için üç önemli başlık varlar

-‘Kademeli hız vurgusu’ var mı?

-‘Bir sonraki toplantı sözü’ yer alıyor mu?

-Üyelerin faiz tahmininde bir sonraki yılın beklentisi azalmış mı?

Güvercin Para Politikası ve Kademeli Hız Vurgusu

Fed yapacağı açıklamada artış hızı için kademeli tanımlaması kullanıp kullanılmayacağı önemli kabul ediliyor. Fed’in yapmış olduğu açıklamalar yatırımcılar için önemli göstergeler barındırmaktadır. yatırımcılar merakla beklemiş olduğu Fed açıklamasının içindeki küçük detaylar yatırımcıya yol göstermektedir. Bunlardan bir tanesi Kademeli tanımlamasıdır eğer kademeli tanımlaması açıklama içerisinde yer almıyor ise Fed‘in daha şahin bir politika izleyeceği önemli bir işaret olsa da böyle bir şey sürpriz olarak değerlendirilir pek beklenen bir durum değildir.

Bu makale ilginizi çekebilir:   Joseph E. Stiglitz Kimdir? Kitapları ve Katkıları Neler |2023

Güvercin Para Politikası ve Sonraki Toplantı Vurgusu

Fed yapmış olduğu açıklamada bir sonraki hedefle ilgili gerekli koşulların ve şartların değerlendirilmesi için bir sonraki toplantı ifadesini kullanması güvercin politikasının izleneceği yönünde yorumlanmakta. Bunu bir örnekle açıklamak gerekirse.

Fed’in yapmış olduğu açıklama da “Komite bir sonraki toplantıda hedef aralığını yükseltilmesinin uygun olup olamayacağının karar vermek için hem de tam istihdam ve yüzde 5 enflasyon hedeflerine yönelik hem gerçekleşen hem de beklen gelişimi değerlendirilecektir. ”ifadesine benzer ifadeler kullanılıyor ise güvercin politikası olacağı söyleye biliriz

Üyelerin Faiz Tahmini

Fed açıklama yaptığı dönem de üyelerinin faiz beklentisini bir grafikle açıklamakta. Bunu bir örnekle açıklamak gerekirse: Yayımlanan grafik eylül ayına ait olsun grafiğe göre üyelerin ortalaması 2018 de yüzde 4 artış görülmesi ve yıl sonunda federal fonlama faizinin yüzde 1. 6 olması bekleniyor. Vermiş olduğum örnekten de anlaşıla bilineceği gibi mevcut piyasa koşullarında yüzde 4 seviyelerinden yıl sonu beklentisi ve yeni yıl beklentisinde azalma olduğu için beklenen ekonomik politika güvercin politikası diye biliriz

Güvercin para politikasını kısaca açıklamak gerekirse yumuşak para politikası diyebiliriz. Güvercin politikası düşük faiz oranı beklentisinde olum piyasayı canlı ve kontrol altında tutma isteği içerisindedir.