İhale (Auction) Nedir? İhale Türleri Nelerdir? | 2019
İhale (Auction) Nedir? İhale Türleri Nelerdir? | 2019

İhale (Auction) Nedir? İhale Türleri Nelerdir? |2023

İhale (Auction) Nedir?

İhale İngilizcesi Auction olan belirli bir mal ve hizmetin el değiştirmesi için birey ve firmaların fiyat etrafında rekabet ettikleri süreçtir.İhale, belirli bir finansal değer taşıyan mal ve değerlerin bir taraftan diğerine aktarım yöntemidir. İhaleye Müzayede de denilmektedir. ile satılacak olan malın ve ya değerlerin sahibi bir fiyat belirlemediyse Müzayede rekabet yöntemi ile sonuçlanır. Bir nevi açık arttırma gibi alıcılar üstesinden gelebileceği fiyatları belirtirler ve anlaşma sağlanırsa satıcı ve alıcı arasında Müzayede gerçekleşir. En uygun ve yapıcı teklifi sunan tarafın kazandığı bir durumdur.

Bu tahsis etme biçimi olan ihale yöntemi kategori olarak ayrılmıştır özelliklerine göre. Bu ayrım William Vicrey tarafından 1961 yılında gerçekleşmiştir. Bu da akıllara Müzayedenin farklı şekillere gerçekleştirilebileceğini getirmektedir.

Hollanda İhalesi Nedir?

Bu yöntemler arasında en çok tutulan ve yaygın bir şekilde kullanılanı verilen fiyat miktarının büyükten küçüğe sıralandığı çoklu fiyat yani Dutch Auction’dır. Çıkış kökeni İngilizce olmasına rağmen bu ismi kullanıldığı ülkeden almıştır yani Hollanda’dan. Kullanıldığı yer ise çiçek satışlarıdır. Dilimizde karşılığı ise ‘Hollanda Açık Artırması’ dır. 17. yy’da lale soğanlarının satışlarında çokça görülmüştür bu yöntem.

Bu yönteme örnek olarak; mal sahibi olan satıcının satmak istediği 5 tane aynı özellikte olan daktilosu var. Bu daktiloların tanesini minumum 500 TL fiyatından satmak istiyor. Müzayede ise 25 tane alıcı var. Bu açık artırma için alıcılar miktara göre fiyat teklifi yapacak. Bu duruma göre 25 alıcıdan 5 i birim fiyatı için 750 TL, gruptan 5 alıcı daha teklif olarak birim 650 TL teklif veriyor. Geriye kalan 10 alıcı ise birim fiyatı 500 TL üzerinden teklif yapıyor. Açık artırma sonucunda daktilolar 750 TL ile 650 TL birim fiyatı teklifi yapan alıcılara birim fiyatı 700 TL üzerinden satılır.

Örnekte görüldüğü gibi bu yöntemle gerçekleştirilen müzayede de katılımcılar, satıcıyı ikna eden kendi teklif ettikleri fiyat üzerinden satış gerçekleştirilir.

İngiliz İhalesi Nedir?

Bu yöntemin tersi şeklinde işleyen müzayede ise English Auction’dır. Dutch Auction’da fiyatlar büyükten küçüğe sıralanırken, English Auction’da ise küçükten büyüğe doğru sıralanır fiyatlar. Adından da anlayacağınız gibi İngiliz usulü açık artırma diye çevirebiliriz. Direkt olarak açık arttırmadır. Müzayede minumum şekilde belirlenen fiyat miktarı ile başlar, alıcılar bütçelerini aşmayacak şekilde o mal ve ya finansal değere teklif verirler. Müzayede sonunda en yüksek teklifi veren müzayedeyi kazanmış olur.

Bu makale ilginizi çekebilir:   Tobin Vergisi Nedir? Tobin Vergisinin Amacı |2023

Tek Fiyat Müzayedesi Nedir?

Bu müzayede de yöntemlerinin dışında bir müzayede de yöntemi daha vardır. Bu da tek fiyat müzayedesidir. Bu ihalede tek bir fiyat üzerinden işlem görülmektedir. Diğer iki Müzayede yöntemlerini kendi aralarında karşılaştırınca avantajları ve dezavantajları vardır. Tek fiyat yönteminde ise katılım diğer yöntemlere göre daha fazla olabilir. Çünkü toplam bilgi maliyeti daha az olur. Çoklu fiyat Müzayedesinde çoğunlukla rekabet söz konusu iken tek fiyat ihalesinde bu durum fazla görülmez. Maliyeti düşürmek adına çoklu fiyat Müzayede satıcı açısından daha iyi olabilir. Tabi bu durumlar piyasaya ve o günkü şartlara göre değişebilir.

Kamu İhalesi Nedir?

Türkiye’de kamu için alınacak mal ve hizmetlerin gerçekleştirilmesi için yapılan müzayedelere , kamu müzayedesi ismi verilir.  Bu tarza yapılacak olan alım ve hizmetler için öncelikle kamu ihale kurumu tarafından ilana gidilir. Firmaların, bireylerin başvurması için gerekli şartlar, işin çerçevesi ile ilgili duyurular yapılır. Bununla ilgili bilgilere ise şu linkten ulaşabilirsiniz.

Kaynakça

  • http://www.terimleri.com/borsa/Ihale.html
  • https://eksisozluk.com/dutch-auction–513608