İkincil Piyasa Nedir? İkincil Piyasada Fiyatlar |2023

İkincil Piyasa Nedir?

Bir menkul kıymetin, yatırım fonunun, tahvilin veya hisse senedinin ilk defa satıldığı piyasaya birincil piyasa denir. Çoğunlukla halka arz olarak bilinir. Burada menkul kıymeti ihraç eden kurum ve yatırımcı karşı karşıyadır. Bu piyasada bir satıcı çok alıcı vardır. Bu piyasada satılan menkul kıymetler  herkesin birbirine alıp satabileceği piyasaya entegre edilir. İşte birincil piyasada hisse alanların birbirlerine malı alıp-sattığı piyasalar ikincil piyasa denir. Borsa İstanbul ikincil piyasadır. İkincil piyasada fiyatlar arz ve talebe göre oluşur.

Bir menkul kıymetin ilk ihraç edilmesi sonrası işlem gördüğü piyasaya ikincil piyasa denir. Bir şirketin ilk defa ihraç ettiği menkul kıymetler, birincil piyasada halka arz edilir. Halka arz yapıldıktan ve hisse senedi listelendikten sonra ikincil piyasada işlem görürler. İkisi arasındaki temel fark, birincil piyasada, bir yatırımcının doğrudan halka arz yoluyla şirketten menkul kıymet alması, ikincil piyasada da birisinin aynı şeyi satmak isteyen diğer yatırımcılardan menkul kıymet almasıdır. Bir şirket ilk defa hisse senedi veya bono ihraç ettiğinde ve menkul kıymetleri doğrudan yatırımcılara sattığında, bu işlem birincil piyasada gerçekleşir. En yaygın ve iyi bilinen birincil piyasa işlemlerinden bazıları halka arzlardır.

Borsaya halka arz birincil piyasadır. Halka arz olan şirketler daha sonra ikincil piyasada işlem görür. Borsaya yeni girecek /halka arz olacak şirketler ile ilgili makalemizi okumak için tıklayın

Bir halka arz sırasında , satın alan yatırımcı ile halka arz edilen yatırım bankası arasında birincil piyasa  işlemi gerçekleşir. Birincil piyasada hisse senedi satışlarından elde edilen herhangi bir gelir, bankanın idari ücretlerinden sonra hisse senedi veren şirkete gider. Bu ilk yatırımcılar daha sonra şirketteki hisselerini satmaya karar verirse, bunu ikincil piyasada yapabilirler. Hazine Müsteşarlığı tarafından ihraç edilen borçlanma senetlerinin ihraç sonrası alınıp satıldığı Borsa İstanbul, Borçlanma Araçları Piyasası, bu tarzda bir piyasaya iyi bir örnektir.

Bu piyasaları çoğu insan genellikle borsa olarak düşünür piyasada hisse senetleri de satılır. New York borsası ve Nasdaq gibi ulusal borsalarda bu piyasalardandır .Hisse senetleri en çok işlem gören menkul kıymetlerden biri olmasına rağmen, başka ikincil piyasa türleri de vardır. Örneğin, yatırım bankaları ve kurumsal ve bireysel yatırımcılar, bu piyasalarda yatırım fonları ve tahvilleri alıp satarlar.

İkincil Piyasada Fiyat Oluşumu

Birincil piyasa fiyatları genellikle önceden belirlenirken, bu piyasadaki fiyatlar temel arz ve talep güçleri tarafından belirlenir. Yatırımcıların çoğunluğu bir hisse senedinin değerinin artacağına inanır ve satın almak için acele ederse, hisse senedinin fiyatı genellikle artacaktır. Bir şirket yatırımcılarla iyiliğini kaybederse veya yeterli kazanç sağlamazsa, hisse senedi fiyatı söz konusu güvenlik talebi azaldıkça düşer.,

Bu makale ilginizi çekebilir:   Emisyon Nedir? | Emisyon Hacmi Ne Demektir? |2023

İkincil Piyasada Likitide Etkisi

Bu piyasalar yatırımcılara ve hatta bir bütün olarak ekonomiye likidite sağlar. Genel olarak, yatırımcı sayısı arttıkça, o piyasa için likidite artar. Ayrıca, yatırımcıların likidite konusundaki tercihleri ​​ile de uyumludur, çünkü çoğu yatırımcı fonlarını uzun süre tutmak istemeyecektir. Bu piyasa onlara istedikleri zaman likiditeye sahip olma imkanı sunacaktır Bu piyasaların geniş çapta kabul gören tanımının yanı sıra, yatırımcıların özel sermaye fonlarına alım satım işlemleriyle ilgilenen özel ikincil piyasalar da vardır. Bu piyasada, satıcılar sadece yatırımlarını değil, aynı zamanda fonsuz taahhütlerini de satarlar, böylece alıcılar özel sermaye şirketlerinde herhangi bir hisse almayı seçebilir. Şirketler, yatırımcılar ve bir bütün olarak ekonomi için önemli bir sermaye oluşumu ve likidite kaynağıdır. Ayrıca, bir şirket açısından bakıldığında, bu  piyasalar, şirketin kamu algılarını izlemek ve kontrol etmek için önemli bir yoldur.

Yazan: Sinan GÜNGÖR