İngiliz İhalesi - İngiliz Usulü İhale
İngiliz İhalesi - İngiliz Usulü İhale

İngiliz Usulü İhale Nedir? İngiliz İhalesi Özellikleri |2023

İngiliz Usulü İhale Nedir?

İngiliz usulü ihale veya İngiliz ihalesi (English Auction) bir diğer adı da açık arttırma usulü ihale diye de bilinmektedir. İngiliz usulü ihalede, ihale sırasında verilmekte olan teklifler tüm katılımcılar tarafından şeffaf bir şekilde görülmekte ve bilinmektedir. İngiliz müzayedesi genellikle tablo, vazo, antika eşyalar gibi çeşitli tarihi ve sanat eserlerinin satışları için uygulanmakta olan bir müzayede usulüdür. İngiliz müzayedesinde, ihalede satışa sunulan ürünü almak isteyen herkes katılabilmekte, kişide özel bir şart veya nitelik aranmamaktadır.

İngiliz usulü ihaleler de bir adet mal ihaleye sunulduğu gibi aynı anda birden fazla malda müzayedeye sunulabilmektedir. Bu gibi fazla malın ihaleye sunulduğu durumlarda sunulan her bir ürün için ayrı teklifler alınmaktadır. İngiliz usulü ihalede, ihaleye çıkarılan ürün için ihale başlangıcında bilirkişiler tarafından ihale başlangıç rakamı olarak ürün değerince bir muhammen bedel belirlenir ve alıcılar belirlenen bu muhammen bedel altında herhangi bir teklif sunamamaktadırlar.

Müzayede başlangıç fiyatı belirlenen muhammen bedel olup, sıradaki tekliflerin ise bir önceki teklifin üstünde bir fiyat olması gerekmektedir. İngiliz usulü ihalede başlangıç süresi olarak, daha öncesinden belirlenmiş olan yerde ve yine daha önceden belirlenen tarih ve saatte başlamaktadır.

Öncesinden belirlenmiş olan bu tarih ve saatte ihaleye katılan katılımcılar, ihale öncesinde belirlenmiş başlangıç bedeli olan muhammen bedelin üstünde serbest bir şekilde istedikleri fiyatları arttırma usulünce vere bilmektedirler. İngiliz ihalesi usulünce verilen teklif rakamları eğer daha öncesinde belirli arttırma oranları olarak belirlenmediyse, katılımcılar diledikleri oranlar da fiyat artırımı yapa bilmektedirler. İngiliz usulü ihalede, usulünce ihalelerde katılımcılar herhangi bir teklif sınırı ile sınırlandırılmamış, muhammen bedelin üstünde istedikleri miktarlarda ve istedikleri kadar teklif sunma hakkına sahiptirler.

İngiliz müzayedesi usulünce herhangi bir süre kısıtlaması da bulunmamaktadır katılımcılar tarafından teklifler geldiği sürece ihale devam etmektedir, yani ortaya konulmuş olan ihale ürününe herhangi bir katılımcı tarafından artık yeni bir teklif gelmediği süreye kadar ihale devam eder. İhale sonunda ihaleyi kazanan, açık arttırmaya konulan ürüne en yüksek teklif rakamını veren kişidir ve bu katılımcı ihaleyi kazanmış olur. İngiliz ihalesi usulünce ortaya koyulan ihale ürünü için yapılan teklifler artan bir şekilde sıralanır ve ihale sonunda en yüksek teklifi veren katılımcı ihaleyi kazanmış olur.

Bu makale ilginizi çekebilir:   Mevduat Hesabı Nedir? Mevduat Çeşitleri ve Faizleri |2023

İhaleye konulan ürüne muhammen bedelin üstünde ama piyasa değerinin altında bir bedel dahi gelmiş olsa, satıcı ürününü geri çekememekte ve satışına onay vermek zorundadır. İhaleye katılmak isteyen katılımcılar illa kendileri bizzat katılmak zorunda değillerdir. Kişi dilerse kendi yerine bu işten anlayan profesyoneller veya uzmanlar görevlendirebilir.

İngiliz İhalesinde Temel Amaç

İngiliz usulü ihalede satıcının temel amacı rekabet ortamı yaratarak fiyatı olabildiğince yükseltip, malı değerinden daha yüksek bir fiyata satmaktır. Satıcı için fazlasıyla kızışan rekabet ortamı daima iyidir ve malın değerinden daha fazla fiyata satılmasına neden olur, buda satıcı için pozitif bir sonuçtur. Bu tip ihalede alıcının temel amacı ise satışa konulan malın değerine oranla ve diğer yapılan tekliflere oranla en düşük ve en iyi teklifi yaparaktan müzayede ürününü olabildiğince düşük bir fiyattan almaktır.

Bu yüzden alıcı açısından bakıldığında en iyi strateji küçük oranlı fiyat yükseltmeleriyle, daha öncesinden biçilmiş olan değerin üzerine çıkmadan ürünü almaktır. İhale sonucu katılımcı açık arttırma ürününü bu şekilde alabilirse elde etmiş olduğu kazanç miktarı, ürün için belirlediği fiyat ile yapmış olduğu teklifin arasındaki fark kadardır ve bu fark kadar kazanç elde etmiş olur.

Günümüzde İngiliz İhalesi

Günümüz çağında ihaleler internet ortamına da taşınmış bulunmaktadır. Bu ihaleler belli internet siteleri altında gerçekleştirilmektedir. Ülkemizde e ihale sayfası buna örnektir. Bu tarz ihale sitelerine kayıt olunarak ihalelere katılmak mümkündür. Bu ihale sitelerinde İngiliz usulü ihale yöntemi de bulunmaktadır. İhale sayfasında en son teklif verenler ve son teklif miktarları şeffaf bir şekilde görülmektedir. Satıcı olan kişi ihaleye sunduğu ürün için dilerse bir zamanda belirleyebilmektedir. İhaleye katılım için ihale platformlarına üye olunarak ihale gününde ve saatinde sisteme giriş yapmak şartıyla, ihaleye konulan ürün için teklifte bulunmak mümkündür.

 

İngiliz İhalesi Avantajı Ve Dezavantajı

İngiliz ihalesinin en büyük avantajlarından bir tanesi ihalenin şeffaf bir şekilde gerçekleştiriliyor olmasıdır, bu sayede tedarikçiler teklif sıralamalarını canlı bir şekilde kalem bazında görebilmektedirler. Bunun neticesinde ise vermiş oldukları teklifleri hangi sıralamada olduğunu görürler ve yapmış oldukları teklifleri yenileme imkanları olmaktadır. İngiliz ihalesinde satıcı tarafından hedeflenen temel amaç alıcılar arsında şiddetli bir rekabet ortamı oluşturmak ve böylelikle ürünü değerinden daha yüksek bir getiri elde etmektir. İngiliz usulü ihalede, ürün için verilmiş olan bir önceki teklif miktarı genel olarak bir sonraki teklifi tetiklemekte ve teklifin oranını belirlemektedir.

Bu makale ilginizi çekebilir:   Standard and Poor's Nedir? S&P Türkiye |2023

Bu durumda satıcılar için pozitif bir durum olup, malını değerinin üstünde satmak için bir fırsattır. Oluşan bu rekabet ortamı ise alıcılara zarar olarak yansımaktadır. İngiliz ihalesinin dezavantajlarından en önemlisi, ihaleye katılımın herhangi bir şartı olmadığından bilgili veya bilgisiz herkes katıla bilmektedir. Bunun neticesi olarak da tecrübesiz ve bilgisiz katılımcıların acemice fiyat yükseltmeleri sonucunda ihale ürününün haddinden fazla değer kazanması ihtimali bulunmaktadır.

İngiliz İhalesinin diğer bir dezavantajı ise katılımcıların kendileri aralarında anlaşmaları sonucunda satıcıya büyük oranda zarar ettirmeleridir. Yani bir ürün için alıcılar kendi aralarında anlaşmaya vararak fiyatı asla arttırmama veya minimum düzeyde arttırarak, ürün için belirlenmiş olan muhammen bedele çok yakın bir bedelle ürüne sahip olabilirler. Bu durum malını satarak yüksek gelir elde etmek isteyen satıcının büyük oranda zarar etmesiyle sonuçlanmaktadır.

Yazar: Yunus AKCAN