Kasko Nedir? Kasko Değeri nedir? Kasko Hesaplama
Kasko Nedir? Kasko Değeri nedir? Kasko Hesaplama

Kasko Nedir? Kasko Değeri nedir? Kasko Hesaplama |2023

Kasko Nedir?

Kasko otomobil, motosiklet, tır, kamyonet ve benzeri kara taşıtlarının, çalınması, kundaklanması veya taşıtla alakalı sebeplerden yanması, kaza gibi can sıkıcı durumlarda ortaya çıkabilecek maddi zararların karşılanmasına yarayan bir sigorta çeşididir. Kısaca kara taşıtları sigortası adı da verilebilir.

Fransızcada kırılma anlamı olan casse ve çarpışma anlamı olan collision kelimelerinin birleşmesinden oluşmuştur. Bu poliçe insanların araçlarını çeşitli felaketlerden korumak amaçlı sigorta şirketleriyle yapmış olduğu anlaşmadır. Kasko hizmetini sağlayan sigorta şirketleri müşterilerinin cinsiyetine, siciline, yaşına, ehliyetli olduğu yıl sayısına, daha önce yapmış olduğu kaza sayısına göre fiyat belirler. Belirlenen fiyatın üzerine belli başlı meblağlar ödeyerek daha kapsamlı paketler satın alınabilir.

Trafik sigortasıyla karıştırılmamalıdır. Trafik sigortası herhangi iki aracın kaza yapması sonucunda yalnızca karşı tarafın hasarını karşılarken kasko taşıt sahibinin zararlarını karşılaması amacıyla yaptırılır.

Bu poliçe türü ilk olarak 2 Kasım 1986 yılında İngiltere’de General Acident CO. Adlı şirket tarafından kullanılmaya başlanmıştır.
Birinci Dünya Savaş’ından sonra arabaların yaygınlaşmasından dolayı kentsel alanlarda insanlar hızlı ve tehlikeli olmaya başlamıştır. Ancak dünyanın herhangi bir yerinde taşıtlar için herhangi bir sigorta çeşidi kullanılmamıştır. Dolayısıyla zorunlu trafik sigortası ilk olarak İngiltere’de 1930’da yol trafiği yasasıyla getirilmiştir. Daha sonra Almanya’da 1939 yılında benzer bir sigorta yasası uygulamaya geçirmiştir.

Kasko sigortası, eğer kusurlu değilseniz devreye girer ve alınan hasar sonucunda çıkan masrafı karşılar. Deprem, sel, terör, ferdi kaza ve benzeri durumlarda da bu poliçe devreye girer.

Kasko Türleri Nelerdir?

Poliçe araç sahiplerinin isteği üzerine yapılan bir sigorta çeşididir. Önemi ise küçük primler ödeyecek bir kaza sonucunda büyük hasar primlerinden kurtulmuş olursunuz. 2013 yılında yürürlüğe girmiş olan kasko sigortası dört farklı çeşide ayrılmıştır.
Günümüzde kullanılan türleri şunlardır;

  • Kasko: Aracın yanması, çalınması ve kaza sonucu alınan masrafların geri ödenmesidir.
  • Genişletilmiş: En çok tercih edilen  türüdür. Ana teminatların hepsini barındırır. Ek olarak primler ödeyerek ek teminatların bazıları da poliçeye ekletilebilir.
  • Ta: Ana teminatların hepsinin yer aldığı türüdür. Kazazede yapmış olduğu kazada masrafının tamamından korunabilir.
  • Dar: Kapsamı dar olan türdür. Ana teminatların bir kısmını içerir. Değeri 5 bin ile 10 bin TL arasında olan araçlara yapılır.

Kaskonun Ekonomiye Olan Etkisi

Günümüzde araç sahipleri için her ne kadar büyük önem taşısa da, kasko sigortası maliyetleri nedeni ile, ekonomik dengelerimizin bozulması, zayıflaması sebebiyle de kasko yaptıran vatandaş sayısı yıldan yıla hatta günden güne gittikçe azalmaktadır.
2018 Eylül ayında 3.046.764 iken günümüzde yani 2019 Eylül ayında yapılan araştırmalara göre kaskosu bulunan araç sayısı 2.968.091’e düşmüştür.
2018 Eylül ayında 18.102 motosiklet poliçeye  sahipken bu sayı 2019 Eylül ayında yapılan araştırmalara göre bu sayı 16.591’e kadar düşmüştür.

Bu makale ilginizi çekebilir:   Piyasa Değeri ve Firma Değeri Farkı Nedir? | 2023

Toplamda ise bütün kara taşıtlarının geçen yıl 4.404.264’ünde bu poliçe bulunuyorken, bu yıl bu rakam 4.207.636’ya düşmüştür. Bir yıl içerisinde 78 bin araç sahibi kasko yaptırmaktan vazgeçmiş hemen hemen 200 bin araç sahibi de araçlarına kasko sigortası yaptırmayı bırakmıştır. Yeni trafiğe çıkan ve çıkacak olan araçların da araç sahipleri tarafından henüz kaskosu bulunmayanlar yüksek bir kesimin içerisinde kalıyor.

Avantajları

Otomobil sigortalarından biridir. Aracınızı ve bütçenizi büyük masraflardan korur.

1- Kaza sonucu açılan masrafları karşılar.

2- Yapılmış olan kazada aracınız hareket edemiyorsa çekici hizmeti sunar.

3- Aracının kullanılmaz haldeyse onarılana kadar başka bir araç hizmeti sunar.

4- Aracınız çalındıysa poliçeniz devreye girer.

5- Doğal afetler sonucu (deprem, sağanak yağmur, toprak kayması) ve benzeri durumlarda masrafınız yine bu sigortadan tarafından karşılanır.

6- Kaza sonucu kendinizde meydana gelen hastalık, yaralanma, ölüm ve benzeri durumlarda poliçe size maddi destek sağlar.

7- Aracınızda ihtiyaç duyulan zamanda eğer bulamıyorsanız çilingir hizmeti anahtar kaybı gibi durumlarda poliçeden faydalanılabilir.

Maliyetleri

Kasko sigortasının bize düşecek olan maliyetinin ne kadar olacağını en yakın sigorta acentesinden bilgi alınabilir.

Poliçe maliyetleri, kasko değer listesi adı altında aracın model yılına, aracın markasına ve aracın tipine göre değişiklikler gösterir. Örneğin 2018 model Volkswagen markalı Golf tipi bir otomobilin bu sigortanın size maliyeti 135.400 TL iken aynı otomobilin maliyeti 78.184 TL’dir.

Bu maliyet araç türlerine göre de elbette farklılık gösterecektir.

Kasko Sigortası Sahibi Kişinin Vefat Etmesi Durumunda

Sigortalının adına kayıtlı olan haklar, mal varlıkları varisine devrolur. Eğer sigortalının herhangi bur kuruma borcu var ise kasko ve borçları mirasçılarına devrolur. Varisine durumun 15 gün içerisinde bildirilmesi gerekmektedir. İstek durumunda mirasçı 8 gün içerisinde fesih hakkına sahiptir. Fesih edildikten sonra kaskonun kalan kullanılmayan günleri için prim ödemesi uygulanır.

Kasko Sigortası Yaptırmak Mantıklı Mıdır?

Bazı insanlar sadece kaza olaylarında devreye girdiğini sandığı için poliçe yaptırmamaktadırlar. Trafik sigortasıyla yetmektedirler. Ancak bu sigorta sadece kaza olaylarında değil, doğal afetler, terör olayları, hırsızlık, yangın gibi olaylarda da devreye girer bu yüzden son derece mantıklıdır. Kasko sigortasında daha önce kaza yapmamış olan araç sahipleri  daha uygun fiyata yaptırabilirler.

Bu poliçe süresince ilk yıl kaza yapılmamışsa %30 indirim, ikinci yıl kaza yapılmamışsa %40 indirim, üçüncü yıl kaza yapılmamışsa %50 indirim, dördüncü yıl kaza yapılamamışsa %60 indirimden yararlanabilirler. Bu poliçe maliyetleri de insanları bu düşüncenin mantıksızlığına itebilir. Halbuki herhangi bir trafik kazası durumunda yüksek bir hasar karşısında ödenecek miktarın daha fazla olduğu örnekleri mevcuttur.

Bu makale ilginizi çekebilir:   FNSS Hisse Senedi Borsada Var mı? |2023

Hesaplama

Poliçe ücretlerinde fiyatı etkileyen çok faktör vardır fakat ücretler iki bin TL ve dört bin TL arasında değişmektedir.Poliçe paketi seçerken yaşamış olduğunuz şehri, aracı hangi amaçla kullandığınız, aracı hangi sıklıkla kullanacağınız gibi bir çok araç güvenliğini etkileyecek faktörü düşünerek karar verilmeli. Örneğin yaşamış olduğunuz bölge terör bölgesine yakınsa veya terör tehditi alıyorsa paketinize terör teminatı maddesi eklenebilir bir başka örnek verecek olursak, örneğin yaşamış olduğunuz ülke yoğun enflasyon altındaysa olası bir kaza esnasında oluşacak hasar nedeni ile oluşacak değer kaybını enflasyondan korumak amacı ile paketinize enflasyon teminatı eklenebilir.Bu ve bunun gibi birden fazla teminat satın alarak aracınızı risklerden koruyabilirsiniz.

Kasko poliçesi, trafik sigortası gibi ülkemizde zorunlu değildir fakat herkesin yaptırmasında yarar vardır.Ülkemizde 22 milyon araçtan 6 milyonu kasko hizmeti almaktadır. Poliçe yaptıracak araç sahiplerin dikkat etmesi gereken hususlar vardır bunlardan en önemlisi Bu poliçesinin iyi okunduktan sonra ve tüm teminat şartların tekrar kontrolü yapıldıktan sonra anlaşmaya varılmasıdır. Kasko poliçesi sağlayan sigorta şirketlerinin poliçe üzerinde kullandıkları kelime oyunları poliçe müşterisinin farkında olmadan kendi yararına uymayacak poliçeyi imzalamasına sebep olur.Güvenilir ve uzun yıllardır bu işi yapan kasko şirketleriyle çalışarak dolandırılma ihtimalini indirgeyebilirsiniz.

Kaza, çalıntı, doğal ve yapay felaket esnasında araç zarar gördüyse yapılması gereken ilk eylem anlaşmalı olunan poliçe şirketini bu durum hakkında bilgilendirmeli ve kalan kaza prosedürü uygulanmalıdır. Bu hizmeti veren sigorta şirketlerininde dikkat etmesi gereken hususlar vardır bunlardan en önemlisi poliçe şirketlerinin maruz kaldığı moral hazard (ahlaki tehliKe) durumudur. Bu duruma örnek verecek olursak bu hizmeti alan müşterisinin bilerek kasko bitimine yakın bir tarihte zaten hasarlı olan aracını poliçeden ödenek alabilmek için kaza yapmış süsü vermesidir.

Poliçe müşterilerinin tabikide elde ettiği en büyük yarar yaşanacak bir felakette zararın tümünün poliçe şirketi tarafından karşılanmasıdır.Zararına bakacak olursak hiç kaza yapmayan, tamamen güvenli araç süren müşterilerin poliçe yaptırması, her yıl poliçe hizmeti sağlayan sigorta şirketlerine boşu boşuna para ödemesidir.

Bu poliçe hizmetinden araçlarıyla riskli işler yapanların, acemi şöförlerin, tehlikeli bölgelerde yaşayanların yararlanması daha doğru olacaktır.Aksi takdirde poliçe, zarar etmemek için her yıl zarar etmek demek olacaktır.Bazı durumlarda sigorta şirketlerinin sağlamış olduğu poliçe hizmetinden yararlanamıyor.Eğer bir yıl içinde üç kez kaza yaparak kaskodan yararlanıldıysa ve bu kazalar beş bin TL üzeriyse poliçe hizmeti sağlayan şirket poliçenin yenilenmesine izin vermez ve bir şirket izin vermezse diğer şirketlerden de yenileme yapılamaz.Bu sebepten bu hizmeti alan araç sahiplerini ne olsa araba koruma poliçem var diyerek tehlikeli araç kullanmak, trafik kurallarına uymamak gibi faaliyetlerde bulunamaz.

Bu makale ilginizi çekebilir:   Hedge Nedir? Hedge Etmek Ne Demek? |2023

Yazar: Mert Aksoy

Kaynakça

  • Kaynakça 1: ilkkimbuldu.com
  • Kaynakça 2: sigortam.net
  • Kaynakça 3: indigodergisi.com
  • Kaynakça 4: koalay.com