iota coin
iota coin

IOTA Coin Nedir? Tangle Teknolojisi Nedir? |2023

IOTA Coin Nedir?

Bu çalışmada iota coin işleyişi ve özellikleri hakkında bilgi verilecektir. iota coin tanımını yapmak için öncelikle nesnelerin interneti ve tangle teknojisinin ne demek olduğunu bilmemiz gerekmektedir.Gelişen teknolojiler ile birlikte kağıt paraların yanına ek olarak sanal birçok para birimi ortaya çıkmıştır. Sanal para demek dijital para demektir. Bu sanal paralara genel olarak kripto para adı verilmektedir. Kripto paraların kağıt para karşısında fiziksel gerçekliği bulunmamaktadır. İnternet ortamında güvenli bir şekilde ticaret yapabilmemizi sağlayan global bir araçtır. Kripto paraların işlem hacimleri önemli bir boyuttadır.

İşlem maliyetlerinin azlığı ve yüksek getiri oranı sayesinde yatırımcıların ilgisini çekmektedir. Kripto paraların en bilindik örneği Bitcoin’dir. Bitcoin çıkış tarihine baktığımızda 2008 yıllarına dayandığı görülmektedir. Satoshi Nakamato tarafından kurulmuştur. Bitcoin dışında bir çok kripto para birimi de bulunmaktadır. Bunlardan biri iota’dır.

NESNELERİN İNTERNETİ ( iot ) NEDİR ?

1999 yılında Kevin Ashton tarafından Procter&Gamble şirketinde bir sunum olarak nesnelerin interneti konusuna değinilmiştir. Gelişen teknolojiler ile birlikte bilgisayarlar veya mobil araçlara internet bağlanmaktadır. Böylece nesneler bilgi alışverişi yapmaktadır. Bu sistem verileri biriktirmekle birlikte işlemci, sansör ve iletişim donanımlarını kullanan akıllı cihazlardan oluşmaktadır. Nesnelerin interneti evimizde ve iş yerimizde hayatımızı kolaylaştırmaya yönelik bir çalışmadır. IOT firmaların kararlarını daha hızlı verebilmeleri için yararlı bilgileri ortaya çıkararak sistemlere teknolojik iletişim sağlayan bir ağdır. Bu ağ kuruluşlara daha fazla kar elde etmek, zamandan tasarruf, deneyim, verimlilik, varlık izleme gibi avantajlar sağlamaktadır. Ayrıca müşterilerin memnuniyeti artmakta ve tesis yönetimi gelişmektedir.

Nesnelerin internetinin ilk örneği 15 mühendis ile birlikte 1991 yılında yapılan bir kahve makinesindeki değişiklikleri gözlemleyebilmek için gelişen kameralı mekanizmadır. Makinedeki değişimler 20 saniyelik aralıklarla bilgisayarda incelenerek mühendisler tarafından kontrolü sağlanmaktadır. Nesnelerin interneti günümüzde farklı alanlarda kullanılmaktadır. Bunlara örnek olarak güvenlik, trafik kontrolü, ulaşım, sağlık hizmetleri, tarım ve hayvancılık, lojistik takip, hava ve su kirliliği ölçümleri ve enerji verimi kullanımını verilmektedir.

Nesnelerin interneti gelecek açısından en çok yatırım yapılan uygulamalar arasında dördüncü sırada yer almaktadır. İlk sıralarda bulut uygulamaları ve masaüstü uygulamalarına yer verilmektedir. Nesnelerin internetinde cihazlar insanların ihtiyacına göre farklı etkileşim döngülerine sahiptir. 3 çeşit etkileşim döngüsü mevcuttur. Birincisi nesne ile nesnenin etkileşimi ikincisi nesne ile insanın etkileşimi üçüncüsü ise insan ile insan arasındaki etkileşimdir. Bahsedilen nesneler hem fiziksel cihazlar hem de mantıksal algoritmaları içinde barındırmaktadır.

Bu makale ilginizi çekebilir:   Tfx Target Nedir? Tfx Target Hesabı Açmak| 2022

TANGLE TEKNOLOJİSİ NE İŞE YARAR ?

Kripto paralara bakıldığında genel olarak blockchain teknolojisinin uygulandığı görülmektedir. IOTA teknolojisi yönüyle diğer kripto paralardan ayrıdır. IOTA’nın ana karakteri tangle teknolojisinden oluşmaktadır. Tangle birbiri ile bağlantılı bloklardan meydana gelmemektedir. Yönlendirilmiş döngüsüz çizge teknolojisi ile eşler arası dağıtılmış defter olarak kullanılmaktadır. Madenciler bu teknolojide yer almamaktadır. Madenciler olmadığında da sistemde şok dalgalanmalara yer verilmemektedir. Tangle teknolojisi sayesinde güvenilir veri aktarımı gerçekleşmektedir. Bu sistemin işleyişi yapılan işlemlerin bir önceki işlem tarafından onaylanması ile gerçekleşmektedir. Böylece sistem kendi güvenliğini bizzat karşılamaktadır.

İota COİN (MIOTA) NEDİR ?

Nesnelerin interneti dünyası geliştikçe nesnelerin birbiri ile olan iletişimi büyük bir önem kazanmaktadır. Sistemde bazı sorunlar da ortaya çıkabilmektedir. Bu sorunlara çözüm olarak ortaya çıkan IOTA eksikleri tamamlayıcı özellikte bir sistemdir. IOTA cihazların kendi arasında veri paylaşımı yapmasına katkı sağlamaktadır. Cihazlar ile mikro ödemeler yapılmaktadır. Nesnelerin interneti sisteminde yer alan bu sistemde özel olarak biçimlendirilmiş kripto bir para aracıdır. 2014 yılında iki girişimci tarafından geliştirilmiştir.

David Sonstebo ve Dominik Schiener. Almanya’daki IOTA vakfında oluşmuştur. Diğer sanal paralar arasında 5. sıradadır. Iota Coin sadece bir para birimi gibi anlaşılmamalıdır. Makineler arası bir iletişim protokolü olarak da tanımlanmaktadır. Makineden makineye kolay haberleşme için etkili kullanılması gerekmektedir. Büyük miktardaki veriler bile çok kısa sürede işlemden geçebilmektedir. Mega kentler bu sistemle birer akıllı kente dönüşmektedir. IOTA Coin kullanıcısı ne kadar çok olursa verimlilik de o kadar fazla olmaktadır. Mikro ödemeler için ağ tabanlı işlem ile cihazların kolay iletişimini sağlamaktadır. Örneğin bir otomobil akıllı alt yapısı sayesinde şarz edilen elektrikli otomobillerle ya da taşıt gişelerinde kendi kendine ödeme yapabilmektedir. Iota Coin piyasaya 13 Haziran 2017 tarihinde giriş yapmıştır. İota, tl bazında ₺1.16 Amerikan doları bazında ise $0.20 seviyelerinde işlem görmektedir.

IOTA COİN ÖZELLİKLERİ

  1. İşlemler ücretsizdir

Madencilere ihtiyaç olmadığı için işlemlerden ücret talep edilmemektedir. Küçük miktardaki işlemlerde bile IOTA teknolojisi ile kesinti yaşanmamaktadır. Örneğin karşı tarafa 2 tl yollandığında sizin hesabınızdan 3 tl kesilmekte ve karşı tarafa 3 tl eklenmektedir.

  1. Ölçeklenebilirlik

Zamanla teknolojiye artan ilgi ile birlikte işlem sürelerinde de bir artma meydana gelmektedir. Bu artış transfer ücretlerine de yansımaktadır. Tangle teknolojisi sayesinde işlem sayısı arttıkça hız ve güvenlikte de bir artış gözlemlenmektedir.

3- Çevrim dışı

Bazı makine ve eşyaların her an internete bağlı olamayacağı varsayılmaktadır. Bu sistem çevrim dışıyken de işlem yapabilme özelliği ile dikkat çekmektedir. Bu özellik sayesinde bağlantı boyutlarında küçülme sağlanmaktadır.

Bu makale ilginizi çekebilir:   Akbank Axess Kredi Kartı Avantajları |2023

Yazar: Beyza ULAŞ

KAYNAKÇA

  • www.Proente.com
  • -Turak, Y. (2015). Nesnelerin İnterneti Ve Güvenliği
  • www.coinadam.com
  • www.kriptocoin.com
  • www.coinkolik.com
  • Soner SAYAR, Dijitalleşme ile yeni oluşan kavramlar: endüstri 4.0, Iot ve blockhain uygulamaları ( Yüksek lisans tezi, Maltepe üniversitesi, 2019 ) 44. SAYAR, Dijitalleşme ile yeni oluşan kavramlar: endüstri 4.0, Iot ve blockhain uygulamaları
  • www.döviz.com
  • www.dergipark.org.tr
  • Çarkacıoğlu, A. (2016). Kripto Para Bitcoin
  • Dizkırıcı, A. S. (2017). Kripto Para Birimleri Ve Türkiye’de Bitcoin Meselesi